Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ: Απαλλάχτηκε το ανδρόγυνο που κατηγορείτο για χλιδάτη ζωή
ΛΑΡΝΑΚΑ: Απαλλάχτηκε το ανδρόγυνο που κατηγορείτο για χλιδάτη ζωή

ΛΑΡΝΑΚΑ: Απαλλάχτηκε το ανδρόγυνο που κατηγορείτο για χλιδάτη ζωή

«Έπεσαν» οι θυρίδες…

Το σφάλμα στο κατηγορητήριο έφερε την απαλλαγή του ζεύγους Μάριου Λοίζου και Σωτήρας Γεωργίου, από τη Λάρνακα, που κατηγορείτο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Έπειτα από ακροαματική διαδικασία, το Κακουργιοδικείο Λάρνακας απάλλαξε το ανδρόγυνο από το κατηγορητήριο της υπόθεσης, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ Μαρτίου 2015 και Ιανουαρίου 2016 απέκτησε περιουσία πέραν των 313 χιλιάδων ευρώ, ενώ γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι αυτή αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση με τις τραπεζικές θυρίδες, με την Αστυνομία να συλλαμβάνει τον Μ. Λοίζου με την υποψία ότι έκλεψε μεγάλα χρηματικά ποσά από τραπεζικές θυρίδες της Τράπεζας Κύπρου και της ΣΠΕ Αλληλεγγύης, στη Λάρνακα, χρήματα τα οποία στη συνέχεια οικειοποιήθηκε μαζί με τη σύζυγό του κάνοντας χλιδάτη ζωή. Στην απόφασή του το κακουργιοδικείο επισημαίνει τον λανθασμένο χειρισμό της υπόθεσης από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής όσον αφορά τον καταρτισμό του κατηγορητηρίου, σημειώνοντας ότι η Εισαγγελία επέμενε στην σταθερή της θέση ότι δεν απαιτείται η απόδειξη ή η διευκρίνιση του γενεσιουργού αδικήματος.

Το δικαστήριο, ωστόσο, παρατήρησε ότι «για να μπορεί να έχει υπόσταση η κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος, θα πρέπει απαραίτητα, ως επιβεβλημένη νομοθετική προϋπόθεση, η διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, κατά τα οριζόμενα στο Άρθρο 5 του Νόμου. Η μη καταγραφή και αναφορά του γενεσιουργού αδικήματος στις λεπτομέρειες της κατηγορίας, δημιουργεί ανυπέρβλητο κενό ως προς το κατά πόσο το γενεσιουργό αδίκημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέραν του ενός έτους ή αφορά αδίκημα χρηματοδότησης τρομοκρατίας ή διακίνησης ναρκωτικών, ώστε να παρέχει υπόσταση στην κατηγορία, αλλά και ν’ αποκαλύπτει και να στοιχειοθετεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων».

Απαλλάσσοντας τους δύο κατηγορουμένους, το κακουργιοδικείο σημειώνει, επίσης, ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων όπως είναι διαμορφωμένη στο συγκεκριμένο κατηγορητήριο δεν αποκαλύπτει, ούτε και στοιχειοθετεί αδίκημα που θα μπορούσε το δικαστήριο ν’ αναλάβει τη δικαιοδοσία να εκδικάσει. Ως εκ τούτου, παραμένει άγνωστο ποιο ήταν το γενεσιουργό αδίκημα κι αν αυτό επισύρει ποινή φυλάκισης. «Η κατηγορία δεν είναι αρκετή ως προς την αποκάλυψη διάπραξης αδικήματος, καθότι αναφέρεται γενικώς και αορίστως σε διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος. Το αδίκημα θα πρέπει ν’ αναφέρεται και να εξειδικεύεται, για να διαφανεί εάν είναι συστατικό στοιχείο της κατηγορίας νομιμοποίησης εσόδων, ώστε να παρέχει τη δικαιοδοσία στο δικαστήριο για εκδίκαση της κατηγορίας», καταλήγει η απόφαση. Όπως πληροφορούμαστε, δεν αποκλείεται η Νομική Υπηρεσία να επανέλθει με νέα ποινική δίωξη, με διαφορετικό κατηγορητήριο.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend