Home Uncategorized Hannoukah- Η γιορτή των Ισραηλιτών
Hannoukah- Η γιορτή των Ισραηλιτών

Hannoukah- Η γιορτή των Ισραηλιτών

Ζωντανή μουσική, με ρυθμό που αποτυπώνει το ταμπεραμέντο και τη μουσική παράδοση των Ισραηλινών, αλλά και ένα υπέροχο μπουφέ με νοστιμότατα εδέσματα της Ισραηλινής κουζίνας, και βέβαια η αφή της εννιάφωτης λυχνίας. Αυτή ήταν η γιορτή του Χάνουκα των Ισραηλιτών, που γιορτάστηκε προχθές στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο της Κυπριακής Εβραϊκής Κοινότητας. Στην εορταστική τελετή παρέστη ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Χάνουκα θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως γιορτή του Φωτός της πνευματικής φώτισης. Οι Εβραίοι τιμούν την επανάκτηση του Ναού του Σολομώντος, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μακκαβαίων εναντίον των Σελευκιδών, τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η θρησκευτική τους παράδοση κάνει λόγο για ένα θαύμα που κράτησε αναμμένο ένα λυχνάρι για εννέα νύχτες και αυτόν ακριβώς το συμβολισμό έχει το μέρος της τελετής που είναι η αφή της εννιάφωτης λυχνίας. Χθες βράδυ ήταν η 5η νύχτα του Χάνουκα και για το λόγο αυτό άναψαν πέντε λυχνίες. Κατά το Εβραϊκό έθιμο, κάθε βράδυ πρέπει να ανάβει μία λυχνία στo Menorah ή Χανουκία, όπως ονομάζεται η εννιάφωτη λυχνία.

Εθιμοτυπικό μέρος της τελετής είναι και η προσφορά τηγανιτών γλυκών, δηλαδή doughnuts, τα οποία επίσης συμβολίζουν το λάδι που έκαιγε στη λυχνία για 9 νύχτες. Η δεξίωση που ακολούθησε στους κήπους του Δημοτικού Θεάτρου, ήταν γεμάτη από Ισραηλίτικες γεύσεις που έχουν έντονο Μεσογειακό άρωμα με πικάντικες νότες και ισοζυγισμένη γεύση. Το catering το ανέλαβε ο Σεφ του νέου Ισραηλινού εστιατορίου που βρίσκεται απέναντι από το Κοινοτικό, στο πρώην εργοστάσιο Μέδουσα. Ο ιδιοκτήτης είχε για πολλά χρόνια εστιατόριο στο Flatbush της Νέας Υόρκης και αποφάσισε να έρθει στην Κύπρο.

 

Send this to a friend