Home Uncategorized 5+1 ταβέρνες που πρέπει να πας το 2017
5+1 ταβέρνες που πρέπει να πας το 2017

5+1 ταβέρνες που πρέπει να πας το 2017

Η ταβέρνα είναι ο αγαπημένος μας χώρος εστίασης στην Κύπρο υπάρχουν πολλές, γνωστές, άγνωστες και αγαπημένες. Θα τις βρεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε απομακρυσμένα χωριά, στα ορεινά ή λίγο έξω από τις πόλεις. 

Τα πιάτα τους γνωστά και λατρεμένα. Μεζέδες κυπριακοί, κλασικοί, “πειραγμένοι” ενίοτε αλλά πάντοτε θα φύγεις περισσότερο από χορτάτος.

Τέτοιες ταβέρνες σου προτείνουμε να επισκεφτείς οπωσδήποτε το 2017 και δεν θα χάσεις.

Ταβέρνα Άγιος Επίκτητος
Αρμενοχώρι, Λεμεσός
Με την καλύτερη θέα!

Η φημισμένη ταβέρνα Άγιος Επίκτητος είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που πήρε το όνομά της από το κατεχόμενο χωριό της Κερύνειας, απ’ όπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης της. Σε ένα όμορφο περιβάλλον, μακριά από τη βαβούρα της πόλης και με θέα όλη τη Λεμεσό απολαμβάνεις παραδοσιακούς μεζέδες και νόστιμο, σπιτικό φαγητό. H σύζυγος του ιδιοκτήτη, Κωνσταντίνα Κλεάνθους καθημερινά ετοιμάζει μαγειρευτά φαγητά με φρέσκα, ντόπια υλικά. Όλα τα κρεατικά ψήνονται στη σχάρα από ξύλο κυπριακής τερατσιάς. Η φημισμένη τους λούντζα, το κρασάτο, το ταχίνι και το τζατζίκι είναι δικής τους παραγωγής. Στο μεζέ, για το τέλος σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις παϊδάκια αρνίσια ή κλέφτικο. Και τις Κυριακές, σου στρώνουν το κυριακάτικο τραπέζι με πλούσιους μεζέδες και σούβλα αρνί-κοτόπουλο. Μάθε, ακόμη, ότι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή παίζει ζωντανή μουσική, από τραπέζι σε τραπέζι, με τραγούδια δικής σου επιλογής.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ
Σίγουρα θα πας για τους αυθεντικούς παραδοσιακούς της μεζέδες, τα σπιτικά, μαγειρευτά φαγητά και τις λιχουδιές πάνω στα κάρβουνα, αλλά και για την εξαιρετική της τοποθεσία, ψηλά σε ένα λόφο, με θέα όλη τη Λεμεσό.

Η ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥ
Δοκίμασε οπωσδήποτε τη σπιθκιάσιμη κρασάτη λούντζα που πρώτα τη βάζουν σε ξηρό κόκκινο κρασί για 6-7 ημέρες, μετά προσθέτουν ξηρό κόλιανδρο και την κρεμάνε στον ήλιο για 4-5 μέρες για να στεγνώσει. Φοβερά είναι και τα τηγανητά μανιταράκια με κρεμμύδια, ξίδι, πιπέρι και αλάτι και το φημισμένο κρασάτο, επίσης, δίκης τους παρασκευής, που το βάζουν σε ξηρό κρασί κόκκινο για 7-8 ημέρες και ψήνεται στα κάρβουνα.

(99346529) Αρμενοχώρι, Λεμεσός. Δ-Σ 19.00-23.00 & Κ 13.00-16.00.
Οι Κουμπάροι, Λευκωσία
Η ταβέρνα της παρέας 

Παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα που κατάφερε στα έξι χρόνια λειτουργίας της να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των Λευκωσιατών και όχι μόνο. Με ένα μεζέ που ικανοποιεί και τα πλέον απαιτητικά γούστα και προσφέροντας ανώτερη ποιότητα φαγητού και αυθεντική, κυπριακή φιλοξενία, η ταβέρνα ‘Οι Κουμπάροι’ ξέρει να προσφέρει ό,τι καλύτερο σε κρεατικό, μαγειρευτά και εποχιακούς μεζέδες με άλφα-άλφα υλικά. Είτε καθίσεις στη στεγασμένη του εξωτερική βεράντα είτε μέσα, στον όμορφα διακοσμημένο και κομψά διαρρυθμισμένο χώρο του, θα νιώσεις τη ζεστασιά των ανθρώπων του και του ίδιου του μαγαζιού. Στους Κουμπάρους λοιπόν θα έρθεις πεινασμένος και θα εμπιστευτείς την καθοδήγηση των μαστόρων που θα σου φέρουν ό,τι νόστιμο φτιάχνουν στην κουζίνα και στις σχάρες της ταβέρνας, που θα τα απολαύσεις με ένα καλό κρασί ή μια παγωμένη μπίρα. Και σαν χορτάσεις από το κυρίως φαΐ, κράτησε χώρο και για το φρούτο και επιδόρπιο που θα κλείσει τη γευστική σου εμπειρία στη μοναδική αυτή ταβέρνα με τον καλύτερο τρόπο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ
Όπως λένε και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ταβέρνας: ‘Έρχεστε ξένοι και φεύγετε φίλοι, κουμπάροι –όπως λέμε στα κυπριακά’.

Η ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥ
Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα σαλιγκάρια, ψημένα στη μαγείρισσα με παραδοσιακή συνταγή, όπως και το βοδινό συκώτι, ψημένο απλά και αυθεντικά στη σχάρα.

(22351070) Ηλία Παπακυριακού 43, Μακεδονίτισσα, Έγκωμη, Λευκωσία. Δ-Σ 19.00-23.00.

Καράφα & Μεζές
Αγία Βαρβάρα, Λευκωσία
Η νέα άφιξη

Ένα επιβλητικό αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτίριο, λίγα μόλις λεπτά έξω από τη Λευκωσία, κρύβει έναν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο, όπου το σήμα κατατεθέν είναι η φίνα κουζίνα και το ζεστό καλωσόρισμα! Η νέα, φιλόξενη ταβέρνα στην Αγία Βαρβάρα, ονομάζεται ‘Καράφα & Μεζές’, γιατί σερβίρει κρασάκι στην καράφα που συνοδεύει τον εξαίσιο μεζέ της! Διαθέτει παραδοσιακά τζάκια, έχει αυλή με 3 διαζώματα και σιντριβάνι, και στους εξωτερικούς της χώρους περιβάλλεται από ψηλά δέντρα και φοινικιές. Είναι γενικότερα ένας χώρος που σε εμπνέει να κάτσεις με την παρέα σου και να απολαύσεις καλό φαγητό και καλή μουσική! Το παραδοσιακό προσεγμένο φαγητό της ταβέρνας, φτιάχνεται με αγνά υλικά και υγιεινά. Έτσι εσύ θα φύγεις από εδώ χορτάτος, αλλά όχι βαρυστομαχιασμένος! Χρεώνει €17 το άτομο το full μεζέ και Τετάρτη και Πέμπτη πληρώνεις €14 το μικρό μεζέ, που είναι εξίσου χορταστικός. Την Κυριακή, σερβίρει ατομικές μερίδες με παραδοσιακά εδέσματα όπως σούβλα, μακαρόνια του φούρνου και άλλες σπιτικές νοστιμιές.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ
Το χειμώνα απολαμβάνεις το τζάκι του και το καλοκαίρι την αυλή του. Σερβίρουν το χύμα κρασί σε καράφα, εξ ου και το ‘Καράφα’ στο όνομά τους, και φαγητά που σέβονται την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, διοργανώνει ζωντανές μουσικές βραδιές με λαϊκά κι ελαφρολαϊκά ακούσματα που ανεβάζουν τη διασκέδαση στα ύψη.

Η ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥ
Ψήνουν νόστιμο σουβλάκι χοιρινό, κοτόπουλο, παϊδάκια και καραόλους που είναι περιζήτητοι! Έχουν εποχιακά φαγητά, που αλλάζουν συνεχώς, όπως κολοκούδια με τα αβγά, μανιτάρια γεμιστά και κολοκάσι. Είναι όλα φρέσκα και η μαγείρισσα τα μαγειρεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο.

(22107197) Ρήγα Φεραίου 7, Αγ. Βαρβάρα, επ. Λευκωσίας. Τετ-Σ 19.30-24.00 & (Κ 12.00-17.00).

Μαγεία Λαζανιάς
Λαζανιά, επ. Λευκωσίας
Η γραφική ταβέρνα 

 

Μια σπουδαία ανακάλυψη γεύσης και φιλοξενίας αποτελεί το παλιό, γραφικό σχολείο του χωριού Λαζανιάς. Είναι μια φωλιά καλού φαγητού και χαλαρής διασκέδασης που αξίζει να επισκεφτείς. Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας θα σου χαρίσουν ένα ζεστό χαμόγελο και θα σου στήσουν ένα απίστευτο μπουφέ με καλομαγειρεμένα, παραδοσιακά εδέσματα που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της κυπριακής κουζίνας. Φτιάχνει απίθανα μακαρόνια του φούρνου και σύντομα θα έχει και στιφάδο. Τα φαγητά του είναι εποχιακά και πάντα αλλάζουν αναλόγως διαθεσιμότητας. Πολύ φημισμένος είναι ο μπουφές που στρώνει κάθε Κυριακή και αργίες, ο οποίος στοιχίζει μόνο 15 ευρώ το άτομο και έχει απ’ όλα τα καλούδια συμπεριλαμβανομένου γλυκού και καφέ. Όσο για τις υπόλοιπες μέρες, θα σου στρώσει το τραπέζι με φαγητά ημέρας και ό,τι καλό ήρθε στην κουζίνα, φρέσκο-φρέσκο και λαχταριστό, για να το απολαύσεις στη ζεστασιά του τζακιού του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ
Μπορείς να απολαύσεις το νόστιμο φαγητό σου, συντροφιά με ‘μελωδία-α λα καρτ- ‘που είναι παραγγελιά της ώρας’, φτάνει να το ζητήσεις έγκαιρα.

ΤΟ ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥ
Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το κλέφτικό του, γιατί… θα έχεις να το λες και να το παινεύεις. Σαν λουκούμι είναι, που λιώνει στο στόμα!

(96530129) Λαζανιά, επ. Λευκωσίας. Τρ-Κ 17.00-24.00.

Βλάχος, Λάρνακα
Μια μερακλίδικη ταβέρνα με τα όλα της!

Ο ατελείωτος μεζές του μαγαζιού, η ζεστασιά του ολοκαίνουργιου εστιατορίου, αλλά και η συνεχής παρουσία στο χώρο όλης της οικογένειας, που θα φροντίσει σε κάθε σου επίσκεψη να νιώθεις σαν να τρως στο δικό τους σπίτι, έχουν κάνει την ταβέρνα ξακουστή κι αγαπημένη. Τα 25 και πλέον χρόνια εμπειρίας στο χώρο της εστίασης λένε πολλά! Η απίστευτα μεγάλη ποικιλία μεζέδων, τα εποχιακά μεζεκλίκια και πιάτα ημέρας, αλλά κυρίως οι ιδιαίτερα λογικές τιμές της ταβέρνας, μαζί με την ατμόσφαιρα του χώρου που είναι τόσο φιλική και τόσο φιλόξενη, και με τους ιδιοκτήτες να δίνουν την ψυχή τους κυριολεκτικά, σε κάνουν να νιώθεις υπέροχα! Κλείσε τραπεζάκι στους όμορφα διακοσμημένους, εσωτερικούς της χώρους –που διαθέτουν στοιχεία παραδοσιακά, θυμίζοντας ταβέρνα ενός χωριού-, είτε στους εξωτερικούς της χώρους, με οροφές που μετακινούνται για να απολαύσεις το δείπνο σου κάτω από τον έναστρο ουρανό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ
Η κάρτα φαγητών του θα σε ταξιδέψει γαστριμαργικά σε κάθε γωνιά του νησιού, προσφέροντάς σου ποικίλα ορεκτικά τσιμπήματα, κυρίως πιάτα και προτάσεις ημέρας, μα πρωτίστως, το μερακλίδικο και ασύλληπτα, μεγάλο τους μεζέ σε πολύ φιλικές τιμές.

Η ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥ
Η πλουσιότατη ποικιλία που διαθέτει ο μεζές του, οι φοβερές επιλογές που ψήνει στα κάρβουνα και οι αλοιφές που είναι φτιαγμένες με τις καλύτερες πρώτες ύλες είναι από τα μεγάλα ατού της ταβέρνας. Σε πρώτη ζήτηση πάντοτε οι καραόλοι και η ‘κκελούα’!

(24644244) Καντάρας 10, δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας. Δ-Κ 18.00-24.00. Ανοιχτοί και Κυριακές μεσημέρια.

Μελιτζιά
Τάλα, Πάφος
Κλέβει τις εντυπώσεις 

Σπουδαία ανακάλυψη γεύσης και ατμόσφαιρας αποτελεί η ταβέρνα Μελιτζιά στη γραφική Τάλα. Η τοποθεσία της είναι τόσο προνομιακή και η θέα που σου προσφέρει απίστευτα εντυπωσιακή, που σε κερδίζει από την πρώτη σου κιόλας επίσκεψη! Απόλαυσε τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα, που τα αγναντεύεις από την άνετη βεράντα της σε συνδυασμό με την εξαίρετη κουζίνα που σερβίρει με πρωταγωνιστή τον πλούσιο μεζέ και το φημισμένο κλέφτικό της! Ο μεζές στη Μελιτζιά βασίζεται σε αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας κι έχει τις γεύσεις και την ποικιλία που αναζητάς. Σαν πάρεις θέση στον όμορφα διακοσμημένο και φιλόξενο χώρο της, θα ζήσεις την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία μ’ ένα ζεστό καλωσόρισμα και μια προσεγμένη κουζίνα που αποτελείται από πρώτης ποιότητας, ντόπια υλικά, μαγειρεμένα όλα με σπιτική φροντίδα. Η ποικιλία που προσφέρει είναι πέραν των 27 διαφορετικών γεύσεων, που τον συνδυάζεις άψογα με διασκέδαση που διοργανώνει τα βράδια, με ζωντανή μουσική.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ
Η πανέμορφη θέα και η αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα που απολαμβάνεις, είναι λόγοι για να πας και να ξαναπάς. Με μόνο €14.50 βρίσκεις μία πλούσια ποικιλία μεζέδων στο καλύτερο σημείο της περιοχής.

Η ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥ
Εκτός από τους νόστιμους μεζέδες που προσφέρει -με πρωταγωνιστές τους καραόλους και το χειμώνα το κεφαλάκι-, εξαιρετικά είναι και τα κουλουράκια που φτιάχνει με έψιμα.

(99574474) Γρίβα Διγενή 4, Τάλα, Πάφος. Δ-Σ 17.00-01.00.

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend