Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κενά ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας (βίντεο)

Κενά ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας (βίντεο)

0

Βίντεο – ντοκουμέντο που δημοσιεύει αποκλειστικά το SigmaLive, αποκαλύπτει κενά στον έλεγχο των χειραποσκευών των επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Μετά από τυχαίο γεγονός που συνέβη πριν από περίπου δύο μήνες διαπιστώθηκε ότι, μπουκάλι με υγρό κατά πολύ μεγαλύτερο του επιτρεπτού κατάφερε να περάσει από τον έλεγχο χειραποσκευών των επιβατών χωρίς να γίνει αντιληπτό από το προσωπικό ασφαλείας, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Στη συνέχεια, το SigmaLive παρακολούθησε το θέμα, πραγματοποιώντας συστηματική έρευνα και επαναλαμβάνοντας το εν λόγω πείραμα τουλάχιστον τρεις φορές.

Δυστυχώς, η διαπίστωση είναι ότι δεν επρόκειτο περί μεμονωμένου περιστατικού, αλλά για σοβαρό κενό στους ελέγχους, καθώς σε διάρκεια δύο μηνών, ποσότητες υγρών σε μπουκάλια χωρητικότητας πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό, κατάφεραν να προσπεράσουν το σημείο ελέγχου.

Στο βίντεο που δημοσιεύεται σήμερα, φαίνεται ότι μπουκάλι με αναψυκτικό 500ml που βρίσκεται μέσα σε χειραποσκευή, περνάει στον προστατευόμενο χώρο χωρίς να ασκηθεί οποιοσδήποτε έλεγχος και χωρίς να γίνουν οι προβλεπόμενες κατασχέσεις.

Το γεγονός εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών που ταξιδεύουν από το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Κύπρου, την ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Νικολέτα Τυρίμου μετά το δημοσίευμα του SigmaLive, οι Αρχές αναμένεται να διατάξουν άμεσα έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να εντοπιστούν τα μέλη του προσωπικού που ευθύνονται για το συμβάν, να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις και να ληφθούν μέτρα για τη διόρθωση του κενού που εντοπίστηκε.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που ισχύει σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα υγρά, τζελ και αερολύματα (αποσμητικά σπρέι, αεροζόλ κλπ), οι αλοιφές, οι λοσιόν, οι κρέμες, τα ροφήματα και άλλα προϊόντα παρόμοιας υφής πρέπει να μεταφέρονται σε δοχεία με χωρητικότητα που να μην υπερβαίνει τα 100 ml. Όσα μεταφέρονται σε δοχεία χωρητικότητας μεγαλύτερης των 100ml θα κατάσχονται επί τόπου από το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου, ακόμη κι αν το δοχείο δεν είναι εντελώς γεμάτο.

Τα δοχεία πρέπει να τοποθετούνται σε διαφανή επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα ενός λίτρου και μέγιστης χωρητικότητας διαστάσεων 20cm x 20cm, η οποία πρέπει να είναι εντελώς κλειστή την ώρα του ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να παρουσιάζεται για οπτικό έλεγχο. Επιτρέπεται μόνο μία σακούλα ανά επιβάτη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο όγκος του υγρού που περνάει το σημείο ελέγχου, όπως φαίνεται στο βίντεο, υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο κατά πέντε φορές, ενώ είναι εμφανές ότι ο επιβάτης δεν έχει υποχρεωθεί από το προσωπικό ασφαλείας να χρησιμοποιήσει την προβλεπόμενη διαφανή συσκευασία.

Τι κίνδυνος υπάρχει;

Τα υγρά που μπορεί να εισέλθουν στο χώρο του αεροδρομίου ή και στην καμπίνα του αεροπλάνου, ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι εξαιρετικά εύφλεκτα ή εκρηκτικά υγρό που μπορεί να χρησιμοποιηθούν χάριν τρομοκρατικής ενέργειας. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λειτουργούν από μόνα τους, αλλά αποκτούν τις εκρηκτικές τους ιδιότητες μετά από μίξη με άλλα υγρά.

Σημειώνεται ότι μικρές ποσότητες υγρών αυτού του είδους είναι ικανές να προκαλέσουν τεράστιες ζημιέ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χημική ουσία TAPT η οποία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών στις Βρυξέλλες , χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες για τις φονικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Zaventem και στο σταθμό του μετρό του Maalbeek στις 22 Μαρτίου, σκοτώνοντας 32 άτομα και τραυματίζοντας 340.

Σημειώνεται ότι η τριακετόνη τριυπεροξειδίου, όπως είναι η χημική ονομασία του TAPT, είναι μια χημική σύνθεση που παρασκευάζεται από εύκολα προσβάσιμα υλικά, τα οποία μπορεί κανείς να βρει εύκολα σε φαρμακεία, πολυκαταστήματα ακόμη και στο διαδίκτυο.

Πηγή: sigmalive