Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ: Μπήκαν σε σπίτι κι έκλεψαν κατσαρόλα με φαγητό
ΚΥΠΡΟΣ: Μπήκαν σε σπίτι κι έκλεψαν κατσαρόλα με φαγητό

ΚΥΠΡΟΣ: Μπήκαν σε σπίτι κι έκλεψαν κατσαρόλα με φαγητό

Σε μια σχετικά μικρή κοινωνία που οι άνθρωποι τείνουν χέρι συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους για να μην στερούνται παιδιά τα βασικά και να μπορούν όλοι να έχουν τα απαραίτητα, μια ιστορία συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες το Δήμο Παραλιμνίου. Δεν έχει σημασία αν το έκαναν Κύπριοι ή οικονομικοί μετανάστες. Το έκαναν όμως άνθρωποι, που πεινούσαν, ώστε να αποτολμήσουν την είσοδο τους στα βοηθητικά οικείας στο Παραλίμνι και να κλέψουν μια κατσαρόλα με φαγητό. Και αυτοί που το έκαναν ίσως να μην είναι οι μόνοι που δυσκολεύονται να χορτάσουν την πείνα τους, ενώ πολλοί άλλοι, κρυφά, γιατί ντρέπονται, κρύβουν τη δυσκολία που περνούν τον καιρό της πανδημίας στο νησί μας.

Την ιστορία αυτή, που είναι γνωστή ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους στο Παραλίμνι, αφηγήθηκε στον «Φ» η πρόεδρος των 100 περίπου καταστηματαρχών που παλεύουν αυτό τον καιρό να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους, στον Πρωταρά και το Παραλίμνι, Κούλα Γούμενου. Όπως ανέφερε, το 2020, δέκα τουλάχιστον οικογένειες καταστηματαρχών στην περιοχή έμειναν χωρίς εισόδημα και εργασία, λόγω των γεγονότων που σημάδεψαν τη χρονιά και έπληξαν καίρια το εισόδημα των καταστηματαρχών παγκύπρια. Η κα. Γούμενου προειδοποίησε ότι το 2021 αν δεν υπάρξουν οι ορθές κρατικές πολιτικές και δεν έρθουν τουρίστες στο νησί, ίσως και το 50% των καταστημάτων σε Παραλίμνι και Πρωταρά να χρεοκοπήσουν. Αφήνοντας οικογένειες καταστηματαρχών αλλά και υπαλλήλων τους, χωρίς εισόδημα ή μεροκάματο. Αφήνοντας μεγάλα χρέη και ακόμα και αυτά τα σπίτια τους να κινδυνεύουν από τις τραπεζικές υποθήκες που βρίσκονται.

«Σε περίπου δυο μήνες έρχεται η άνοιξη και μετά το καλοκαίρι. Σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες στο Παραλίμνι και όλη την περιοχή, έχουν πρόβλημα που να βρουν χρήματα να ανανεώσουν το στοκ των καταστημάτων τους. Εδώ δεν έχουν για να πληρώσουν φόρους, ρεύμα και νερό. Κάποιοι δυσκολεύονται ακόμα και για τα ψώνια τους», είπε επίσης η κα. Γούμενου. Και συνέχισε λέγοντας ότι «πόσοι πραγματικά γνωρίζουν ότι τα Χριστούγεννα που πέρασαν, οι πλείστοι πολίτες δεν μπήκαν σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης γα να ψωνίσουν. Πολλοί επειδή είναι άνεργοι, έχουν παιδιά και άλλες πιο βασικές προτεραιότητες. Βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά στην απελπισία τους, τους καταστηματάρχες που κάνουν μέρες για να δουν πελάτη να ψωνίζει από το κατάστημα τους».

Σε αδιέξοδο οι καταστηματάρχες

Η πρόεδρος των καταστηματαρχών στον Πρωταρά και το Παραλίμνι, Κούλα Γούμενου, διερωτήθηκε, ειδικά και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, το πώς θα βρουν χρήματα οι καταστηματάρχες να πληρώσουν τις φορολογίες τους, αλλά και να βάλουν νέο στοκ εμπορευμάτων φέτος στα καταστήματα τους, με αυτά τα δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend