Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αντώνης Αλεξόπουλος στο LarnakaOnline για την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αντώνης Αλεξόπουλος στο LarnakaOnline για την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αντώνης Αλεξόπουλος στο LarnakaOnline για την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων

Ειρήνη Αντωνίου

Σε ισχύ είναι από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού.  Πρόκειται για μέτρα τα οποία βρίσκονται σε ισχύ σε Παγκύπρια βάση και θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόζονται σήμερα Δευτέρα, είναι και η αναστολή της λειτουργίας των γυμναστηρίων.  Μέτρο το οποίο, όπως ήταν φυσικό έφερε την έντονη αντίδραση των γυμναστών.

Σύμφωνα ωστόσο με το Διάταγμα για τα νέα μέτρα το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 28/11, «αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων, σχολών χορού, καθώς και σχολών άλλων αθλημάτων: Νοείται ότι, επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση ή/και προπόνηση στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, νοουμένου ότι οι μετέχοντες δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή/προπονητή». Ουσιαστικά επιτρέπεται το personal training, ωστόσο, οι μετέχοντες πρέπει να μην υπερβαίνουν τα δύο άτομα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αντώνης Αλεξόπουλος, σε αποκλειστικές του δηλώσεις  στο LarnakaOnline ανέφερε ότι “η πρώτη μας έκπληξη μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από την Κυβέρνηση την Παρασκευή, ήταν ότι παρά το γεγονός αφαιρούν από τους πολίτες ένα από τα πιο σημαντικά όπλα για την ατομική υγεία. Η απόφαση αυτή το κάνει πιο δύσκολο στο να αθληθεί ο κόσμος, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι από τις λίγες ασπίδες που έχουμε τώρα στη πανδημία. Με αποτέλεσμα να σπρώχνουμε το κόσμο στο να μείνει αδρανείς και να μπει σε μια κατάσταση άγχους, η οποία συμβάλλει στην κακή υγεία και πιθανόν να τους σώσουμε από τον κορωνοϊό, αλλά να προκαλέσουμε άλλα προβλήματα υγείας. Και να βλέπουμε να στοχοποιείται η άσκηση χωρίς κανένα λόγο. Φαίνεται ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε άλλους χώρους ποιο αυξημένου κινδύνου. Για παράδειγμα όπως είναι οι Οίκοι Ευγηρίας, οι εκκλησίες, όπου μαζεύονται ηλικικωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγάλυτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση στη φουλ μορφή της.

Στα γυμναστήρια στη Κύπρο είχαμε πολύ μεμονωμένα κρούσματα και όπως είχαν ανοίξει τον Ιούνιο μετά τα διατάγματα, ανοίξαν με πάρα πολύ αυστηρούς όρους ασφάλειας και υγείας, πολλοί ιδιοκτήτες έκαναν αρκετές μετατροπές στους χώρους τους και στην ουσία καταλήξαμε να έχουμε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον. Βάση και από ευρωπαικές έρευνες, δείχνουν ότι η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος από το γυμναστήριο είναι μια στις εκατό χιλιάδες. Οπότε είναι με μεγάλη μας έκπληξη που είδαμε τα γυμναστήρια να κλείνουν και πάλι. Και να επιτρέπεται η συνάνθροιση σε ένα σπίτι 50 τετραγωνικών για αρκετές ώρες, που είναι πολύ εύκολο κάποιος να κολλήσει. Τη στιγμή που αυτό μπορεί να επιτραπεί και σε ένα γυμναστήριο 400 τετραγωνικών, να δέχεται 10 άτομα κάθε μια ώρα και με μάσκες και με όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Κατά την άποψη μας είναι μη λογικές αποφάσεις.

Επίσης την Παρασκευή το βράδυ είδαμε ότι επετράπει το personal training για εσωτερικό χώρο, το οποίο από επιχειρηματικής πλευράς για κάποιους γυμναστές και γυμναστηριούχους, ίσως να είναι μια ανάσα. Δίνει την ευκαιρία σε κάποια άτομα να γυμναστούν, περιορίζει όμως κάποια άλλα και είμαστε τώρα σε μια φάση, όπου περιμένουμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας και τον ΚΟΑ, για το πως θα λειτουργήσει το personal training σε εσωτερικό χώρο και τι σε εξωτερικό χώρο”.

Καταλήγοντας ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι “Γνώμη μας θα ήταν καλό να ζητήσουν στην επιδιμιολογική ομάδα και την γνώμη ειδικών αθλητικών επιστημών, οι οποίοι θα μπορούσαν να παραθέσουν στοιχεία από έρευνες και να συμβάλουν στην δημιουργία των πιο πάνω μέτρων για τα γυμναστήρια”.

Send this to a friend