Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Βάλτε το ρόδι στην διατροφή σας – Οι 3 λόγοι που θα σας πείσουν
Βάλτε το ρόδι στην διατροφή σας – Οι 3 λόγοι που θα σας πείσουν

Βάλτε το ρόδι στην διατροφή σας – Οι 3 λόγοι που θα σας πείσουν

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία του ανθρώπου, ψάξαμε και βρήκαμε ότι είναι πολλά! Εμείς επιλέξαμε τρία από αυτά, για να σας παρουσιάσουμε.  Στο χέρι σας είναι να πάρετε την απόφαση και να το προσθέσετε στην διατροφή σας για… δικό σας καλό!

1.Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν δράσεις που μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι πολυφαινόλες αποτελούν συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα στα τρόφιμα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, διατηρούν τη υγεία των αγγείων, ενώ σας προστατεύουν από την χοληστερόλη. Τα ρόδια έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που χαρακτηρίζει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Οι αντιαιμοπεταλιακές δράσεις του χυμού του ροδιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων αίματος που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ενώσεις όπως οι τανίνες και οι ανθοκυάνες, που περιλαμβάνονται στο ρόδι, έχουν ισχυρό δράση στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Πολλές από αυτές τις ιδιότητες των ροδιών εμφανίζονται επίσης στο κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε παρόμοιες πολυφαινόλες.

2.Ενδυναμώνει την μνήμη
Η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού βοηθά τον εγκέφαλό σας να αποδίδει καλύτερα και μπορεί να σας προστατεύσει από νευρολογικές παθήσεις. Μια μελέτη σε ασθενείς διαπίστωσε ότι 2 γραμμάρια εκχυλίσματος ροδιού απέτρεψαν απώλεια μνήμης μετά από χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη μελέτη, σε 28 ενήλικες με διαταραχές μνήμης, διαπίστωσε ότι 1 ποτήρι χυμού ροδιού ανά ημέρα βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες της λεκτικής και της οπτικής μνήμης.

Μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι η υψηλή συγκέντρωσή των αντιοξειδωτικών στον χυμό των ροδιών καθυστερεί την πρόοδο της νόσου του Alzheimer και προστατεύει τη μνήμη.

3.Βελτιώνει την φυσική κατάσταση
Ο χυμός ροδιού, και τα εκχυλίσματά του, έχουν τη δυνατότητα να σας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και να βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής στην άσκηση. Η περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών των ροδιών και του χυμού ροδιού μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την αερόβια απόδοση στους αθλητές, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Nutrition and Metabolism, κατά την οποία καταναλώνονταν 500ml χυμού ροδιού από αθλητές καθημερινά για 15 ημέρες.

Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα ροδιού βελτίωσε την απόδοση μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή του, σε αθλήματα που περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση. Τέλος, μία μικρή μελέτη που περιελάμβανε 19 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από το ρόδι συμβάλλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος με αποτέλεσμα, την ενίσχυση της απόδοσης στην άσκηση.

Send this to a friend