Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συμβιβαστική πρόταση μαθητών για τις εξετάσεις
Συμβιβαστική πρόταση μαθητών για τις εξετάσεις

Συμβιβαστική πρόταση μαθητών για τις εξετάσεις

Οι θέσεις του οργανωμένου μαθητικού κινήματος γύρω από τον επίμαχο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη συζήτηση που γίνεται αυτή την περίοδο, κατά την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι τοποθετούνται ενόψει και των συναντήσεων που θα έχουν σύντομα με τον υπουργό Παιδείας. Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), η οποία ως γνωστόν τάσσεται υπέρ της κατάργησης των εξετάσεων τετραμήνων, παρουσίασε τη συμβιβαστική της πρότασης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, «δεν έμεινε μόνο στη διαφωνία».

Σύμφωνα με την πρόταση, η ΠΣΕΜ έχει τις ακόλουθες θέσεις:

– Κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων.

– Εξεταζόμενα μαθήματα: 90λεπτα διαγωνίσματα με βαρύτητα 20% και 45λεπτο με βαρύτητα 10%. Τα 90λεπτα διαγωνίσματα να γίνονται ενδοσχολικά για να μειωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών και η βαθμοθηρία, χωρίς η εξεταστέα ύλη να καθορίζεται από το υπουργείο. Να γίνονται από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του τετραμήνου, ούτως ώστε οι μαθητές να παρακάθονται σε ένα 90λεπτο την εβδομάδα. Μείωση της ύλης για να ανταποκρίνεται στον πραγματικά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο.

– Μη εξεταζόμενα μαθήματα: Για τη γραπτή αξιολόγηση, να αποφασίζουν οι μαθητές, μαζί με τον καθηγητή, για το ποια μέθοδο γραπτής αξιολόγησης θα ακολουθήσουν (45λεπτο ή πρότζεκτ).

– Να υπάρχει μεταβατική περίοδος δύο χρόνων για την εφαρμογή ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος και να γίνει επιμόρφωση των καθηγητών για όλες τις μορφές αξιολόγησης.

Η ΠΣΕΜ στρέφει τα πυρά της προς το υπουργείο Παιδείας αναφέροντας πως κατηγορεί τους μαθητές ότι δεν σεβάστηκαν τον διάλογο και τη δημοκρατία. «Είναι οι ίδιοι όμως που δεν σεβάστηκαν τις απόψεις των αρμόδιων φορέων και ειδικά εμάς των μαθητών» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΣΕΜ, η οποία επισημαίνει ότι «συμμετείχαμε δυστυχώς σε έναν διάλογο φιάσκο, καθώς το υπουργείο ήταν προσανατολισμένο από την αρχή να περάσει τη δική του θέση αδιαφορώντας για τις απόψεις των υπόλοιπων φορέων και ειδικά των μαθητών». Σημειώνει ακόμη πως στη συνάντησή της με τον υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και δεν συζητά καν την πρόταση της ΠΣΕΜ.

Όσον αφορά στην πρόσφατη κινητοποίηση του μαθητικού κινήματος, η ΠΣΕΜ τη χαρακτηρίζει «μεγαλειώδη», η οποία συντάραξε την κοινωνία και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για το σχολείο που οραματίζονται οι μαθητές: Σχολείο που στο επίκεντρό του θα έχει τον μαθητή και την ολόπλευρη μόρφωσή του και όχι τη βαθμοθηρία και τον ανταγωνισμό. «Είναι ξεκάθαρο ότι το υουργείο Παιδείας προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τη σημασία της κινητοποίησης και να μας παρουσιάσει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο ως ένα πετυχημένο θεσμό παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως μαθητές τους προηγούμενους μήνες. Τονίζουμε για ακόμα μια φορά πως ως ΠΣΕΜ προειδοποιούσαμε για τα προβλήματα και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν πως το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι η κακή εφαρμογή του θεσμού, αλλά η ίδια η φιλοσοφία των εξετάσεων ανά τετράμηνο που προωθεί τον ανταγωνισμό και τη βαθμοθηρία» σημειώνεται στην ανακοίνωση των μαθητών.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend