Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μετά το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, εθισμός και στο διαδίκτυο
Μετά το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, εθισμός και στο διαδίκτυο

Μετά το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, εθισμός και στο διαδίκτυο

Μεγαλώνουν και οι αριθμοί αλλά και το είδος των εξαρτήσεων στην Κύπρο, με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, παράλληλα με τα προγράμματά της για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, να διεξάγει αυτή τη στιγμή και έρευνα για να διαπιστωθεί ο εθισμός των Κυπρίων στο διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τις καταχρήσεις στο αλκοόλ η Κύπρος παραμένει η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη στην προσβασιμότητα ανηλίκων σε αλκοολούχα ποτά, αφού αν και υπάρχει νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου δέχθηκε 1.463 αιτήματα για θεραπεία από το αλκοόλ, ενώ το σχετικό πρόγραμμα είχε αρχίσει με συνολικά 400 αιτήματα.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προκάλεσαν ανησυχία στους βουλευτές, παρουσιάστηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της ΑΑΕΚ για το έτος 2020.

Για τη χρήση ναρκωτικών, σε εξέλιξη βρίσκονται μεταξύ άλλων τα προγράμματα της Αρχής για τη στήριξη των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Κατά τη χρονιά που πέρασε, συμμετείχαν 424 παιδιά λόγω της χρήσης ουσιών από τους γονείς τους και τα προγράμματα εφαρμόζονται σε συνεργαΕσία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Για την Εθνική Φρουρά, η κατάσταση παρακολουθείται. Πρόβλημα υπάρχει αλλά οι αριθμοί δεν δίνονται στη δημοσιότητα, αφού η ΑΑΕΚ έχει προχωρήσει σε σχετική συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας. Όπως ανέφερε όμως ο πρόεδρος της Αρχής, Χρύσανθος Γεωργίου, «η Εθνική Φρουρά είναι κομμάτι της κοινωνίας και όταν η κοινωνία έχει πρόβλημα, αυτό το πρόβλημα υπάρχει και στον στρατό. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά λόγω ευαισθησίας του πληθυσμού, αλλά τρέχουν προγράμματα και τα ενισχύουμε. Ενισχύθηκε η μονάδα που παρακολουθεί τον στρατό και αποδίδει αυτό, υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο θα ενισχυθεί με προληπτικά προγράμματα και παρεμβάσεις».

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα πως μέσα από τα μέτρα που εφαρμόζει η Εθνική Φρουρά είναι οι τυχαίοι ουρολογικοί έλεγχοι ώστε να περιοριστεί, μέχρι και αποκλειστεί, το ενδεχόμενο χρήστες να τοποθετούνται στις ειδικές δυνάμεις ή να καθίστανται αξιωματικοί του στρατού και πρόσθεσε ότι σε συναντήσεις με το υπουργείο Άμυνας το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί η ενίσχυση του μνημονίου της Αρχής με την Εθνική Φρουρά τονίζοντας ότι «αυτό επιβάλλεται, καθώς πολλοί φαντάροι αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα».

Αυξητική τάση παρατηρείται και στον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται λόγω χρήσης ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, το 2018 είχαν καταγραφεί 12 άμεσοι θάνατοι με τη χρήση ναρκωτικών και 21 έμμεσοι θάνατοι οι οποίοι αφορούσαν τροχαία και εργατικά δυστυχήματα και αυτοκτονίες. «Παρατηρείται αύξηση αλλά η αύξηση αυτή καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη» επεσήμανε ο πρόεδρος της Αρχής.

Σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο και το κατά πόσον και στην Κύπρο υπάρχουν άτομα εξαρτημένα από τη χρήση του, ο πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα. Παράλληλα, υπάρχει ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα, το «Ηλέκτρα», το οποίο αφορά άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο.

Ο κ. Γεωργίου ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Υγείας ότι η Αρχή επεξεργάζεται νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στον χώρο και τον χρόνο εργασίας. Εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να οδηγείται βυτιοφόρο βενζίνης από χρήστη, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι κάποιες εταιρείες θέτουν όρους ώστε να αποφεύγονται τέτοιοι κίνδυνοι. Η προωθούμενη νομοθεσία, είπε, τυγχάνει ενδελεχούς επεξεργασίας, καθώς πρέπει να διαφυλαχθεί η λεπτή γραμμή προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρο προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €2.140.000 από κρατική χορηγία και €100.000 από άλλες πηγές και συνολικές δαπάνες ύψους €2.730.000. Σημειώνεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό 2020 περιλαμβάνεται χορηγία προς την Αρχή ύψους €2.140.000. Το χρηματικό έλλειμμα των €563.0000, όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό σημείωμα της ΑΑΕΚ, θα καλυφθεί από τη μη πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού και από εξοικονομήσεις του υπουργείου Υγείας. Ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού του περσινού χρόνου έφθασε το 97,2%.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend