Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Ιδού το μνημόνιο του ΟΑΥ προς ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Ιδού το μνημόνιο του ΟΑΥ προς ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ιδού το μνημόνιο του ΟΑΥ προς ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας το μνημόνιο συναντίληψης, που στάλθηκε στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ο οποίος και θα πρέπει να το μελετήσει και να δώσει τη θετική ή αρνητική απάντησή του στον ΟΑΥ.

Το έγγραφο, που αποτελείται από οκτώ σελίδες, περιλαμβάνει πρόνοιες οι οποίες καθορίζουν τον χρόνο ισχύος των όσων καταγράφονται, τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι αποζημιώσεις των νοσηλευτηρίων και των γιατρών, το ποσοστό της έκπτωσης που τα νοσηλευτήρια παραχωρούν στον Οργανισμό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστούν οι κατάλογοι των φαρμάκων, αναλωσίμων υλικών και εμφυτευμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιούν τα νοσηλευτήρια στο πλαίσιο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, και όπως είχε συμφωνηθεί κατά τη διαβούλευση των προηγούμενων τριών μηνών μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του ΠΑΣΙΝ, το μνημόνιο περιλαμβάνει «τους βασικούς όρους και το πλαίσιο συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών «σε ό,τι αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα κατά τη 2η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Σκοπός του μνημονίου, όπως αναφέρεται στο οκτασέλιδο έγγραφο, «είναι η καταγραφή των βασικών παραμέτρων για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ» και ορίζεται ότι «για τις επιμέρους πρόνοιες και για τον ακριβή καθορισμό της αμοιβής των νοσηλευτηρίων, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια ξεχωριστά».

Επιπρόσθετα, «το συγκεκριμένο μνημόνιο αφορά στη δημιουργία μεταβατικής ρύθμισης για ομαλή προσαρμογή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ» και θα ισχύσει «για τα νοσηλευτήρια που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2020».

Όπως καθορίζεται από το μνημόνιο, «οι ενδονοσοκομειακές πράξεις αμείβονται με βάση το Σύστημα Ομάδων Συγγενών Διαγνώσεων (DRGs)» και μέσω αυτού, «συμφωνείται ότι ανά νοσηλευτήριο θα ισχύει σταθερή τιμή μονάδας για προκαθορισμένο όγκο εργασίας», ο οποίος «καθορίζεται ως το σύνολο του αριθμού των περιστατικών για το 2018 επί της βαρύτητας της κάθε πράξης όπως προκύπτει από τη σχετική κωδικοποίηση».

Για τον καθορισμό της βασικής τιμής μονάδας ανά νοσηλευτήριο θα ληφθούν υπόψη:

Ο καθαρός κύκλος εργασιών του νοσηλευτηρίου για το 2018 που αφορά στην εργασία μόνο για ενδονοσοκομειακά που καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Δηλαδή, δεν θα συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα έξοδα από ΤΑΕΠ, ασθενοφόρα, εξωνοσοκομειακά εργαστήρια, εξωνοσοκομειακά ακτινοδιαγνωστικά, πράξεις ημερήσιας νοσηλείας που καλύπτονται ως εξωνοσοκομειακές πράξεις στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, οποιεσδήποτε ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες που δεν θα καλύπτονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ (π.χ. επεμβάσεις κοσμητικής, χρεώσεις για διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο) και από υπηρεσίες σε μη δικαιούχους του ΓεΣΥ, καθώς και άλλα έσοδα που δεν αφορούν την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας».

Σε ό,τι αφορά τα ΤΑΕΠ. Θα καλύπτονται από ξεχωριστό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ με τρόπο ώστε για τον ίδιο όγκο εργασίας με έτος αναφοράς το 2018 να διασφαλίζονται τα έσοδα του 2018 μειωμένα κατά 10%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα ασθενοφόρα.

Στον καθαρό κύκλο εργασιών προστίθενται οι αντίστοιχες αμοιβές των γιατρών για το 2018 που αφορούν την εργασία μόνο για ενδονοσοκομειακά περιστατικά και από το σύνολο αφαιρείται 7,5% ποσοστό το οποίο παραχωρείται από τα νοσηλευτήρια ως έκπτωση.

Επίσης, σε περίπτωση που ξεπεραστεί ο προσυμφωνημένος όγκος εργασίας, τότε οι επιπλέον όγκοι θα αμείβονται στη βάση του μηχανισμού του σφαιρικού προϋπολογισμού.

Όπως επισημαίνεται εξάλλου, «το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά θα μπορεί εκ των προτέρων να διαπραγματευτεί με τον ΟΑΥ περαιτέρω εγγυημένους όγκους με σχετικές αναπροσαρμογές».

Οι εν λόγω πρόνοιες θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και «ακολούθως θα υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024».

Σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα των Ομάδων Συγγενών Διαγνώσεων (DRGs), ο κατάλογος θα αναθεωρείται και μετά την εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ στο μνημόνιο προνοείται ότι «τα DRGs θα προσαρμοστούν ώστε να αντανακλούν την κυπριακή πραγματικότητα».

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Το νοσηλευτήριο έχει το δικαίωμα όταν κρίνει αναγκαίο να εφαρμόζει χρεώσεις στον ασθενή για τις εξής υπηρεσίες:

Υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ. Κοσμητική ή πλαστική χειρουργική εκτός από επεμβάσεις που επιβάλλονται για την αποκατάσταση συνεπειών ατυχήματος ή για τη βελτίωση/ αποκατάσταση της λειτουργίας ελαττωματικού μέρους του σώματος ή σε περιπτώσεις θεραπείας σοβαρών εγκαυμάτων ή χειρουργικής επέμβασης για άλλους θεραπευτικούς σκοπούς.

Οποιαδήποτε άλλη ενδονοσοκομειακή υπηρεσία που κριθεί από τον Οργανισμό ότι δεν είναι ιατρικά αναγκαία και δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο υπηρεσιών του ΓεΣΥ.

Υπηρεσίες οι οποίες κριθούν από τον ΟΑΥ μετά από γνωμάτευση ιατροσυμβουλίου ως υπηρεσίες περιορισμένης ή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Τέλος, στο μνημόνιο ορίζεται ότι «σε περίπτωση που κάποιος γιατρός δεν παρέχει υπηρεσίες εντός του ΓεΣΥ, ενώ το νοσηλευτήριο στο οποίο στεγάζεται έχει συμβληθεί με το ΓεΣΥ, τότε ο γιατρός συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω του συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου, απλά οι υπηρεσίες του θα θεωρούνται εκτός ΓεΣΥ και δεν θα αποζημιώνονται από το Σύστημα».

Προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου με κάθε νοσηλευτήριο

Σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο που ετοιμάστηκε από τον ΟΑΥ, «κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τον Οργανισμό, το κάθε νοσηλευτήριο θα πρέπει να προχωρήσει σε κωδικοποίηση των εξιτηρίων του για το έτος 2018». Επίσης, το κάθε νοσηλευτήριο «πρέπει να προσκομίσει ελεγμένους λογαριασμούς για το ίδιο έτος καθώς και ελεγμένα στοιχεία». Σε περίπτωση που το νοσηλευτήριο δεν υποβάλει τα απαραίτητα ή/και ελεγμένα στοιχεία ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε δικούς του υπολογισμούς, ενώ σε περίπτωση «μη ύπαρξης επαρκών στοιχείων για επιβεβαίωση των αμοιβών των γιατρών» θα ακολουθείται φόρμουλα η οποία καθορίζεται στο μνημόνιο.

Πρόνοιες για φάρμακα, αναλώσιμα και εμφυτεύματα

Στο μνημόνιο γίνεται αναλυτικά αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνονται από το ΓεΣΥ φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και εμφυτεύματα.

Όπως αναφέρεται: «Σε συγκεκριμένες διεργασίες γίνεται χρήση φαρμάκων υψηλής δαπάνης. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένο κατάλογο και είτε θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΟΑΥ στις εταιρείες εισαγωγής, είτε το νοσηλευτήριο θα αποζημιώνεται στη χονδρική τιμή και στη συνέχεια θα επανακτά τη συμφωνημένη έκπτωση από την εταιρεία».

Για τις περιπτώσεις ακριβών υλικών ή εμφυτευμάτων «εφαρμόζεται κατάλογος “Ζ”, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένα υλικά και εμφυτεύματα και για τα οποία το νοσηλευτήριο λαμβάνει επιπλέον καθορισμένη αμοιβή». Η διαμόρφωση του καταλόγου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα νοσηλευτήρια.

Επιπρόσθετα, «ο ΟΑΥ εξετάζει τη δυνατότητα να εφαρμοστούν συμφωνίες πλαίσιο με προμηθευτές υλικών και εμφυτευμάτων».

Σε τέτοια περίπτωση ο ΟΑΥ θα προσυμφωνεί τις τιμές με τους προμηθευτές και αυτοί με τη σειρά τους θα προμηθεύουν όσα νοσηλευτήρια επιθυμούν να επωφεληθούν αυτής της συμφωνίας.

Τα φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και εμφυτεύματα που δεν θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο «Ζ», θα περιλαμβάνονται στην αμοιβή ανάλογα με το κάθε DRG, ενώ «για τα αναλώσιμα και εμφυτεύματα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο “Ζ” ούτε στα GRGs, ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συζητήσει όπως επιτραπεί χρέωση του ασθενή για κάλυψη της διαφοράς, εάν διασφαλιστεί η δυνατότητα του ασθενή να επιλέξει ελεύθερα τη χρήση ακριβότερου υλικού».

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend