Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Όταν κυκλοφόρησαν οι…πρώτες κούκλες με αναπηρία στον κόσμο
Όταν κυκλοφόρησαν οι…πρώτες κούκλες με αναπηρία στον κόσμο

Όταν κυκλοφόρησαν οι…πρώτες κούκλες με αναπηρία στον κόσμο

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90…

Η Mattel προσπάθησε να αναδείξει τις ζωές των παιδιών με αναπηρία με την κυκλοφορία της κούκλας Share a Smile Becky. Ήταν η πρώτη κούκλα Barbie πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο. Δυστυχώς όμως, η κυκλοφορία της δεν κράτησε πολύ.

Το 2016 η Βρετανική εταιρία κατασκευής παιχνιδιών «Makies» κυκλοφόρησε μια κούκλα με αναπηρίες. Η έμπνευση για την κυκλοφορία της συγκεκριμένης κούκλας, γεννήθηκε εξαιτίας της κοινωνικής εκστρατείας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «Toy like me». Η εκστρατεία ενθάρρυνε τους γονείς των παιδιών με αναπηρίες, να προσαρμόσουν τα παιχνίδια των παιδιών τους, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με κανονικούς, φυσιολογικούς ανθρώπους. Στην συνέχεια τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν φωτογραφίες των παιδιών τους με τις κούκλες που έφτιαξαν και σύντομα όλη η εκστρατεία έγινε viral. Οι φωτογραφίες με αυτό το θέμα όλο ένα και πολλαπλασιάζονταν, αποδεικνύοντας την δημιουργικότητα και τα μεγάλα άλματα, που έκαναν οι γονείς για να φτιάξουν τις συγκεκριμένες κούκλες.
image
Η εταιρία πιστεύει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει την κοινωνία να αποδεχτεί και να συμπεριλάβει μέσα της τα παιδιά με αναπηρία, χωρίς να τα αναγκάζει να ακολουθήσουν ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς, στα οποία όλοι συνηθίζουμε, καθώς μεγαλώνουμε.

«Μαμά κοίτα! Η κούκλα έχει το ίδιο πρόβλημα με μένα», άκουσαν δεκάδες γονείς και το ανάφεραν συγκινημένοι. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοια παιχνίδια στην αγορά» αναφέρει ένας πατέρας και συνεχίζει: «πρόκειται για μια πραγματικά εκπληκτική πρωτοβουλία που βοηθάει όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως να γίνουν ευτυχισμένα και χαρούμενα».

Για την κατασκευή τους η εταιρία χρησιμοποίησε την τεχνολογία 3D-εκτύπωσης, για να κατασκευάσει βοηθήματα ακοής και βάδισης, καθώς και εκ γενετής σημάδια.
img48038-1d30f870c24e08d303ced1c4b8a618df-650-900 paixnidia-anapiria-dinfo-1 Screen-Shot-2015-05-15-at-2-51-29-PM

Send this to a friend