Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 7+1 λόγοι για να πας στο Πελέντρι αυτό το σαββατοκύριακο
7+1 λόγοι για να πας στο Πελέντρι αυτό το σαββατοκύριακο

7+1 λόγοι για να πας στο Πελέντρι αυτό το σαββατοκύριακο

To Πελέντρι είναι ένα χωριό που θα σε κερδίσει από την πρώτη επίσκεψη, γιατί εκεί θα ανακαλύψεις τις ομορφιές της Κύπρου και τη δύναμη των ανθρώπων να στηρίξουν τον τόπο που αγαπούν. Αυτό το χωριό θα σε γοητεύσει με τη φυσική ομορφιά του καθώς και με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του.

Το χωριό βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Πιτσιλιάς, στα ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά-Σαϊττά, περιτριγυρισμένο από λόφους, σε υψόμετρο 880 μέτρων. Έχει απόσταση από τη Λεμεσό 40 περίπου χιλιόμετρα και συνδέεται βορειοδυτικά με το χωριό Κάτω Αμίαντος, ανατολικά με την Ποταμίτισσα και τον Αγρό και δυτικά με την Τριμίκλινη.

Tι θα κάνεις σαν επισκεφθείς το χωριό αυτό. Κρατάς σημειώσεις;

– Θρησκευτικό Τουρισμό: Θα επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας Καθολικής, κτίσμα του 17ου αιώνα, αλλά και το φερώνυμο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, κτίσμα του 12ου αιώνα, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

– Αν είσαι φυσιολάτρης θα πας στον Εκδρομικό Χώρο του Πελενδρίου, θα περπατήσεις τα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης για να απολαύσεις την πλούσια βλάστησή του.

– Στο Πελέντρι θα πας και για την ιστορία του. Εξάλλου, το Πελένδρι είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου και διατηρεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στοιχεία της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Παρόλο που στο χωριό κτίστηκαν αρκετές σύγχρονες οικοδομές, ωστόσο στο κέντρο του αρχικού πυρήνα διατηρούνται ακόμη πολλά παραδοσιακά σπίτια κτισμένα με το τοπικό πέτρωμα του γάββρου. Τα ξύλινα ανώφλια, οι δοκοί, οι ξύλινες πόρτες και οι αυλές των σπιτιών έχουν όλα τη δική τους ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά.Θα περιδιαβείς λοιπόν, στο χωριό, θα συναντήσεις σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και νεότερα σπίτια και έργα, όπως το Αθλητικό Κέντρο.

– Για διαμονή στο χωριό οι επιλογές που έχεις είναι οι εξοχικές κατοικίες της ΠΕΟ (25443000). Το συγκρότημα αποτελείται από 16 διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου και 24 στούντιο. Διαθέτει μεγάλο εστιατόριο, αίθουσα παιχνιδιών, πισίνα για μεγάλους και μικρούς και μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι κατοικίες είναι διαθέσιμες ολόχρονα, το καλοκαίρι ωστόσο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για οικογένειες. Εναλλακτικά θα κανονίσεις διαμονή σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα «Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» (99404348) τα οποία αποτελούν ιδανικό χώρο διαμονής για όσους αναζητούν ηρεμία και ξεκούραση, αλλά και όσους θέλουν να επισκέπτονται το χωριό κι αποτελούνται από δυο πετρόκτιστα σπιτάκια ενός υπνοδωματίου και ένα πετρόκτιστο σπιτάκι των δυο υπνοδωματίων.

– Για φαγητό, κλείσε οπωσδήποτε θέση στην παραδοσιακή ταβέρνα «Συμπόσιο» (99404348) για κυπριακούς μεζέδες από οικολογικά κρέατα, οφτό κλέφτικο και παραδοσιακό ψωμί σε φούρνο με ξύλα, μαγειρευτά φαγητά της ημέρας και άγρια χόρτα εποχής ή στην ταβέρνα «Πολυδέντρι» (25552651), που λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, σερβίροντας λαχταριστούς μεζέδες το Σάββατο και πλούσιο μπουφέ την Κυριακή με €14 το άτομο (€10 για παιδιά κάτω των 10 ετών). Φαγητό σερβίρουν ακόμα τα εστιατόρια “Όλυμπος”, “Εστιατόριο ΠΕΟ” και “Φύλαγρα”, ενώ σνακ και καφέ θα απολαύσεις στο Phelandrio Café – Bar.

– Οινοποιείο Τσιάκκας: Δεν μπορείτε να φύγετε από το Πελένδρι χωρίς να επισκεφτείτε το οινοποιείο Τσιάκκας για μια ξενάγηση στους αμπελώνες και το εντυπωσιακό οινοποιείο. Μια αναδρομή στο παραδοσιακό και κυπριακό κρασί θα σας κάνει να λατρέψετε τις υπέροχες γεύσεις. Η αιχμή του δόρατος του οινοποιείου, είναι σήμερα το Ξυνιστέρι, η Βαμβακάδα, το Γιαννούδι, η Κουμανταρία και η Ζιβανία. Από την γκάμα των προϊόντων του οινοποιείου δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet, Merlot, Chardonnay και Sauvignon, ποικιλίες που λόγω του υψομέτρου της περιοχής του οινοποιείου δίνουν εξαιρετικά κρασιά.

Μάλιστα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ζιβανίας, το Tsiakkas Winery θα ανοίξει τις πόρτες του το Σάββατο και την Κυριακή για αφηγήσεις για το κρασί και τη ζιβανία. Για την ιστορία τους, τον τρόπο και τον τόπο παραγωγής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

– Αρτοποιείο και αλλαντοποιείο: Δεν μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό και να μη φάτε από το ολόφρεσκο ψωμί το οποίο φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο καθημερινά στο αρτοποιείο του χωριού, το «Πελλεντρίτικο». Στο χωριό υπάρχει επίσης και το γνωστό παραδοσιακό αλλαντοποιείο της περιοχής, «Βασιλείου» του Χριστάκη Βασιλείου (99417608) όπου θα βρείτε ανάμεσα σε άλλα χοιρομέρι και λουκάνικο φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Φεστιβάλ Ζιβανίας

– Ο καλύτερος όμως λόγος για να επισκεφθείς το χωριό είναι το Φεστιβάλ Ζιβανίας. Φέτος το φεστιβάλ συμπληρώνει 8 χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο μια μέρα είναι λίγη, πολύ λίγη, ώστε να τιμηθεί όπως πραγματικά αρμόζει το ποτό που έχει συνδέσει το όνομά του με τον τόπο μας.

Η δοκιμή δε του διημέρου αποδείχθηκε σοφή επιλογή του 2015 και επαναλαμβάνεται με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες και ανέλπιστες εκπλήξεις.

Η κοινότητα έχει προγραμματίσει ποικιλία δραστηριοτήτων από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής, ετοιμάζοντας τα καζάνια που θα στηθούν σε διάφορα σημεία του χωριού για να βγάλουν ζιβανία της στιγμής για όλους τους επισκέπτες.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ 

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend