Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νέος καύσωνας από σήμερα – Σε συναγερμό το Τμήμα Δασών
Νέος καύσωνας από σήμερα – Σε συναγερμό το Τμήμα Δασών

Νέος καύσωνας από σήμερα – Σε συναγερμό το Τμήμα Δασών

Με καύσωνα θα περάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο, αφού η θερμοκρασία από σήμερα σκαρφαλώνει στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με τους ανέμους να φθάνουν τα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα την Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά πτώση, για να κυμανθεί κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους της εποχής, δηλαδή γύρω στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες από το Τμ. Δασών

Στο μεταξύ, το Τμήμα Δασών παραμένει σε συναγερμό. Μάλιστα, με την ευκαιρία των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, απευθύνει θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Ακόμα, το κοινό καλείται να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του Τμήματος Δασών και των άλλων υπηρεσιών, ειδικά της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές των κρατικών δασών και στις περιοχές της υπαίθρου, καθώς και ότι το άναμμα φωτιάς κατά παράβαση της νομοθεσίας συνιστά αδίκημα, το οποίο σύμφωνα με τον περί «Δασών Νόμο του 2012», μετά από την πρόσφατη τροποποίηση, τιμωρείται με φυλάκιση έως δέκα χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ ή και με τις δύο ποινές μαζί. Επίσης, σύμφωνα με τον περί «Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988», το άναμμα φωτιάς τιμωρείται μέχρι και με πέντε χρόνια φυλάκιση ή με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ ή και με τις δύο ποινές μαζί.

Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνει το Τμήμα Δασών στους κατόχους εξοχικών κατοικιών και στους κατόχους οικιών στις παρυφές των χωριών. Συγκεκριμένα:

Εάν θα ανάψουν κάρβουνα για την ετοιμασία της πατροπαράδοτης σούβλας, να τα ανάψουν εντός ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων που να είναι απόλυτα ασφαλείς. Να αποφύγουν να ανάψουν ξύλα, γιατί συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπογραμμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς από κάτοχο οικίας, η οποία βρίσκεται μέσα σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις παρυφές του. Το άναμμα φωτιάς δεν συνιστά αδίκημα μόνο όταν είναι για την παρασκευή φαγητού και εντός ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων.

Να μην χρησιμοποιηθούν εργαλεία κοπής ή συγκόλλησης μετάλλων (σμιρίλιο, οξυγονοκόλληση ή ηλεκτροσυγκόλληση) σε ανοιχτό χώρο, η οποία ενέργεια αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Εάν θα ανατεθεί σε ξένους εργάτες να καθαρίσουν την αυλή εξοχικού από τα χόρτα, να τους εξηγηθεί ότι απαγορεύεται να τα κάψουν.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι:

Απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων.

Το άναμμα φωτιάς στους εκδρομικούς χώρους επιτρέπεται μόνο εντός των ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων.

Αν κάποιος δει φωτιά ή καπνό να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 ή στο 112.

Send this to a friend