Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τα 22 παραδοσιακά φεστιβάλ του καλοκαιριού
Τα 22 παραδοσιακά φεστιβάλ του καλοκαιριού

Τα 22 παραδοσιακά φεστιβάλ του καλοκαιριού

Πολλά είναι τα φεστιβάλ, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο νησί μας, σε μια προσπάθεια ντόπιοι και ξένοι να γνωρίσουν από κοντά την κυπριακή παράδοση και κουλτούρα, τη φύση και τα προϊόντα της και να ανακαλύψουν τις ομορφιές των γραφικών χωριών μας. Από την πατάτα και το κολοκάσι μέχρι τον παλουζέ και τα θεραπευτικά βότανα, τα φεστιβάλ έχουν στόχο να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί, ότι στις πιο κάτω επιλογές, δεν θα βρεις τη Γιορτή του Γλυτζιστού στο Κοιλάνι, η οποία αναβλήθηκε (μάθε έδω το λόγο).

Ιούλιος
Ο Ιούλιος δεν είναι μόνο ένας από τους πιο καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ο μήνας που οι Πλάτρες έχουν την τιμητική τους διοργανώνοντας ένα μοναδικό φεστιβάλ με άρωμα, γεύση και χρώμα λεβάντας. Στο 3ο Φεστιβάλ Λεβάντας (7 & 8 Ιουλ) θα απολαύσεις μεταξύ άλλων ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο στο ευεργετικό αυτό βότανο, θα δοκιμάσεις παγωτό και σοκολατάκια λεβά ντας, ενώ θα έχεις την ευκαιρία να φυτέψεις λεβάντες.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Πάχνα η πολύ ενδιαφέρουσα Γιορτή του Βοσκού. Στο πλαίσιό της θα απολαύσεις και φέτος γαλακτοκομικά προϊόντα, θα γνωρίσεις παραδοσιακά ποιμενικά επαγγέλματα, θα δεις από κοντά πώς κουρεύουν και αρμέγουν τα πρόβατα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με ζώα που εκτρέφονται στην περιοχή, καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον και πλήθος κόσμου, ωστόσο, αναμένεται να συγκεντρώσουν και το 6ο Φεστιβάλ Πατάτας στο Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου (14 Ιουλ), το οποίο κάθε χρόνο προτείνει συνταγές με βάση την πατάτα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς και το 12ο Φεστιβάλ Καρπουζιού (13 Ιουλ) στο Φρέναρος. Εκεί, οι παρευρισκόμενοι θα γευτούν δωρεάν το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού και πολλά είδη φτιαγμένα από καρπούζι, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο. Από το φεστιβάλ δεν θα λείπουν η ζωντανή μουσική και οι γνωστοί τραγουδιστές.

Στο πρόγραμμα βάλε και το Φεστιβάλ Καρότου στο Λιοπέτρι (27 Ιουλ), το οποίο έρχεται για πρώτη χρονιά φέτος συστήνοντας το θρεπτικό λαχανικό, με συνταγές, γλυκά, χυμούς κ.ά.

Το Φεστιβάλ Παράδοσης “Παραλίμνια” του Δήμου Παραλιμνίου από 29 Ιουν-15 Ιουλ, είναι βασισμένο στην παράδοση και την κουλτούρα του τόπου μας, και περιλαμβάνει πλούσιο, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Αύγουστος
Τον πιο καυτό μήνα του καλοκαιριού ετοιμάσου για το 4ο Φεστιβάλ Κρασιού και Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Πάφου, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στους χώρους του Οινοποιείου Καμαντέρενα του ΣΟΔΑΠ, στο Στρουμπί. Η φετινή γιορτή θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 3-5 Αυγούστου, με τη συμμετοχή οινοποιείων και παραγωγών της ευρύτερης περιοχής, που θα προβάλλουν και θα πωλούν τοπικά προϊόντα, ενώ στις τρεις ημέρες του φεστιβάλ θα διατίθεται απεριόριστο δωρεάν ποτό από την παραγωγή του οινοποιείου.

Ποιος δεν αγαπά το κυπριακό οφτό; Μαλακό κρέας ψημένο σιγά-σιγά με υπέροχη γεύση. Για πρώτη φορά το 2016 το αθλητικό σωματείο Αστέρας Μενεού διοργάνωσε το πρώτο στο είδος του φεστιβάλ. To 2017 ήρθε η δεύτερη διοργάνωση με μεγαλύτερη επιτυχία και πάνω από 2.000 ντόπιους και ξένους επισκέπτες, περίπτερα με παραδοσιακά, κυπριακά προϊόντα και κατασκευές. Φέτος, ο Αστέρας Μενεού ανακοίνωσε την διεξαγωγή του 3ου Φεστιβάλ Οφτού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Αυγούστου στο γήπεδο του Αστέρα Μενεού στη Λάρνακα.

Παράλληλα, η κοινότητα Φοινιού διοργανώνει το Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής – Παραδοσιακών Προϊόντων Φοινιού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίδειξη αγγειοπλαστικής, ψήσιμο αγγείων με τον παραδοσιακό τρόπο, διαλέξεις, εκθέματα αγγειοπλαστικής, ξενάγηση στην κοινότητα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού τις πύλες τους στο κοινό ανοίγουν επίσης το Φεστιβάλ Φουντουκιού στον Πολύστυπο, το Φεστιβάλ Διονύσια στο Στρουμπί της Πάφου, ενώ και φέτος οι κάτοικοι στον Κάτω Πύργο της Πάφου αναμένουν το Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού (16 & 17 Αυγ).

Στη λίστα πρόσθεσε και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων, που επιστρέφει και φέτος τον Αύγουστο στην Αγία Νάπα, όπως και την 1η Γιορτή Χαλουμιού, που ετοιμάζει φέτος η Δρούσεια, με την ημερομηνία να μην έχει “κλειδώσει” ακόμα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη Δρούσεια λοιπόν το φετινό Αύγουστο θα δοκιμάσουμε το διάσημο φρέσκο Χαλούμι που παράγεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, θα διασκεδάσουμε με χορό και μουσική από παραδοσιακά συγκροτήματα και θα απολαύσουμε γεύσεις και αρώματα της περιοχής.

Σεπτέμβριος
Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων στη Χλώρακα (8 & 9 Σεπ, κεντρική πλατεία), το οποίο έρχεται στην πρώτη του έκδοση για να σε μυήσει στις γεύσεις του τόπου μας.

Την τιμητική του θα έχει κι αυτόν τον Σεπτέμβριο το κολοκάσι, ένα από τα πρώτα φυτά που πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν στην υγρή τροπική Ινδία πριν από το 5.000 π.Χ. Ο Δήμος Σωτήρας εδώ και πάνω από 45 χρόνια πραγματοποιεί -με μεγάλη επιτυχία- το Φεστιβάλ Κολοκασιού (14 Σεπ) προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες γύρω από το κολοκάσι. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιδείξεις μαγειρικής, σεμινάρια, βραβεύσεις, μουσικό πρόγραμμα και να απολαύσουν, φυσικά, άφθονο κολοκάσι.

Από την άλλη, το πιο γλυκό φεστιβάλ, που κατάφερε πέρσι στην πρώτη του διοργάνωση να συγκεντρώσει 49 γλυκά του κουταλιού και περίπου 7.000 επισκέπτες, επιστρέφει και φέτος! Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού, που θα πραγματοποιήσουν και φέτος το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού, στην όμορφη και κοσμοπολίτικη Κακοπετριά, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού όλα τα γλυκά του κουταλιού θα βγουν “Από την αρμαρόλλα της γιαγιάς… στα δρομάκια της Κακοπετριάς”, με σκοπό φυσικά να τα γευτείς και να τα απολαύσεις!

Αν όμως “ψήνεσαι” για παστέλι και παραδοσιακά κουλουρούθκια, τότε απαραίτητα πρέπει να πας στο 30ο Φεστιβάλ Παστελιού στην Ανώγυρα (αρχές Σεπ). Εξάλλου, το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό της Λεμεσού, και το φεστιβάλ αυτό αποτελεί πλέον θεσμό!

Θα πας, όμως, και στην Ορμήδεια, όπου κάθε Σεπτέμβριο λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ του Ροδιούαπό τον Πολιτιστικό Όμιλο Ορμήδειας “Το Ρόδι”. Μάλιστα η φετινή είναι η 15η διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας και θα περιλαμβάνει πλούσιο δείπνο αποτελούμενο από κυπριακό, παραδοσιακό κλέφτικο, πολλά ρόδια και διάφορα παράγωγά τους, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τον Σεπτέμβριο έχει και η Γαλάτα φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων. Στην εκδήλωση γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων, ενώ το πρόγραμμα πλαισιώνουν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, εκθέσεις και φυσικά, προσφορά αρτοσκευασμάτων.

Ας μην ξεχνάμε και τη γιορτή του “μαύρου” χρυσού στην Πέγεια. Το Φεστιβάλ Χαρουπιού στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια κάθε Σεπτέμβριο σού δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις παραδοσιακά προϊόντα χαρουπιού και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Σημείωσε, όμως, στην ατζέντα σου και το Φεστιβάλ Σούβλας, που γίνεται στην Ορόκλινη της Λάρνακας, και διοργανώνεται από την Αλκή Ορόκλινης, σε συνεργασία με τις Λαϊκές Οργανώσεις Ορόκλινης και Συνοικισμού.

Πηγή:timeoutcyprus.com

Send this to a friend