Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επέστρεψαν τα οικολογικά σταχτοδοχεία στις παραλίες της Λάρνακας
Επέστρεψαν τα οικολογικά σταχτοδοχεία στις παραλίες της Λάρνακας

Επέστρεψαν τα οικολογικά σταχτοδοχεία στις παραλίες της Λάρνακας

Οικολογικά σταχτοδοχεία τοποθετήθηκαν και φέτος, για δεύτερη χρονιά σε παραλίες της Λάρνακας, μετά την περσινή επιτυχία, αφού την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2017 είχαν συγκεντρωθεί 98.490 αποτσίγαρα, που διαφορετικά θα ρύπαιναν την παραλία.

Σε δελτίο Τύπου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας αναφέρεται ότι «τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, που προέκυψαν από τη δράση της τοποθέτησης των οικολογικών σταχτοδοχείων σε δέκα παραλίες της Λάρνακας, ήταν αρκετά ενθαρρυντικά».

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, αποφασίστηκε όπως η δράση συνεχιστεί και κατά τη φετινή τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, προστίθεται, «κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους είχαν συλλεγεί 98.490 αποτσίγαρα, με σαφέστατα θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του άμμου των παραλιών μας».


Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, τον Δήμο Λάρνακας και άλλες τοπικές αρχές της περιφέρειας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραλιών και του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. Πέραν τούτου, εκτιμούν, η πρωτοβουλία συμβάλλει και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «για την τρέχουσα σεζόν, τα οικολογικά σταχτοδοχεία έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες των Φοινικούδων, στην Καστέλα, έναντι των ξενοδοχείων της Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου, στους Γιαννάδες της Βορόκληνης, στην παραλία Βορόκληνης, στον Φάρο των Περβολιών, στην Καρέτα στο Κίτι, στην πλαζ του ΚΟΤ στην Πύλα και στην παραλία έναντι των ξενοδοχείων της Πύλας».

Τα οικολογικά σταχτοδοχεία αναπτύχθηκαν από την startup FAR, εταιρεία καινοτόμων ιδεών που προάγει την αναβάθμιση των παραλιών, η οποία στηρίζει έμπρακτα το όραμα της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης του UpCycle.Club. «Το κάθε εκθετήριο περιλαμβάνει ξύλινο stand με πινακίδα οδηγιών χρήσης, εκατό βιοδιασπώμενα πλαστικά χωνιά και προσκολλημένο ειδικό ανοξείδωτο κάδο συλλογής αποτσίγαρων», αναφέρεται και σημειώνεται ότι «το κάθε χωνί είναι «ντυμένο» με την καμπάνια της Λάρνακας, ώστε να μεγιστοποιείται η προβολή του προορισμού μας στους ξένους, κυρίως, επισκέπτες».

Προστίθεται ότι ο επισκέπτης-καπνιστής μπορεί να παραλάβει ένα χωνί για να το χρησιμοποιήσει ως σταχτοδοχείο κατά τη διάρκεια παραμονής του στην παραλία. Κατά την αναχώρησή του θα πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενο στον ειδικό κάδο και να το επανατοποθετήσει στο εκθετήριο-stand. Τα αποτσίγαρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνονται, ζυγίζονται και στο τέλος της τουριστικής περιόδου καταγράφονται για να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρεται ακόμα στο δελτίο Τύπου «εκτιμάται ότι παγκοσμίως πέραν από πέντε τρισεκατομμύρια γόπες εισέρχονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο και τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό φέρουν οι επισκέπτες των παραλιών».

Τα αποτσίγαρα, επισημαίνεται, «αποτελούν ακούσια τροφή για μεγάλο μέρος της θαλάσσιας πανίδας και αποδεικνύονται θανατηφόρα για τα θαλάσσια είδη». Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, ουσία που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον για μακρύ χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα «ένα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 5 χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο. Πέραν της περιβαλλοντικής μόλυνσης, τα αποτσίγαρα αποτελούν αντιαισθητικό θέαμα για τους τουρίστες και τους ντόπιους και μειώνουν το επίπεδο ποιότητας του προορισμού».

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας απευθύνει παράκληση προς τους Λαρνακιώτες όπως πρώτοι δώσουν το παράδειγμα προστασίας των παραλιών τους, μέσω της σωστής αξιοποίησης της υπηρεσίας των οικολογικών σταχτοδοχείων.

ΚΥΠΕ

To Cash Out επέστρεψε στον Stoiximan! Παίξε Τώρα Κυπριακό Πρωτάθλημα με Cash Out!

Send this to a friend