Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προσέχουμε τα Φλαμίνγκο…Δεν τα τρομάζουμε!
Προσέχουμε τα Φλαμίνγκο…Δεν τα τρομάζουμε!

Προσέχουμε τα Φλαμίνγκο…Δεν τα τρομάζουμε!

Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε η Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για την προστασία των φλαμίνγκο και των Αλυκών Λάρνακας από την ανθρώπινη όχληση, με αφορμή την αυξημένη παρουσία ανθρώπων στην Αλυκή Λάρνακας, λόγω της παρουσίας αριθμού φλαμίνγκο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι η παρενόχληση οποιουδήποτε άγριου πτηνού απαγορεύεται σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο.

Δυστυχώς λόγω της εγγύτητας των φλαμίνγκο σε προσβάσιμα για το κοινό σημεία, μεγάλος αριθμός περιηγητών μεταβαίνει πολύ κοντά –ακόμα και εντός της Αλυκής– με σκοπό να τα φωτογραφίσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως επακόλουθο είναι να προκαλείται μεγάλη όχληση και ταλαιπωρία στα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν στην Αλυκή και ειδικά φλαμίνγκο που είναι απειλούμενα άγρια πτηνά, και έρχονται στην Κύπρο σε σημαντικά μεγάλους αριθμούς, όταν το ευνοούν οι καιρικές συνθήκες.

Τα φλαμίγκο έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν και να τραφούν σε ησυχία, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις περιοχές φωλεοποίησης που είναι κυρίως η Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, και Ισπανία.

Εάν τα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν ενοχλούνται και ο άνθρωπος επεμβαίνει χωρίς έλεγχο στις περιοχές προστασίας και ειδικά εντός των Αλυκών, τότε τα πτηνά εκτός του ότι μπορεί να φύγουν από τις περιοχές που ενοχλούνται είναι επίσης πιθανό να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για το ταξίδι της επιστροφής στους χώρους φωλεοποίησης τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου υποδεικνύεται ότι οι πράξεις και οι δράσεις του κοινού θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και διακριτικές και να θαυμάζουν τα πτηνά από απόσταση χωρίς να τα ενοχλούν.

Τέλος η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας επισημαίνει ότι το κοινό θα πρέπει να ενεργεί λελογισμένα, να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και επίσης τονίζεται: για παρατήρηση να χρησιμοποιούνται τα πτηνοπαρατηρητήρια που υπάρχουν στην περίμετρο των Αλυκών ή/και ο παρακείμενος πεζόδρομος που υπάρχει σε ορισμένα σημεία των Αλυκών.

– Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισέρχονται άτομα δίπλα ή εντός του νερού της Αλυκής ή και στις περιοχές εντός των Αλυκών παρά μόνο πάνω στον παρακείμενο πεζόδρομο. Τέλος καλείται το κοινό όπως όταν εντοπίζει άτομα εντός των Αλυκών ενημερώνει το Επαρχιακό Γραφείο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Λάρνακας στα τηλέφωνα 24805128 και 99634325

Send this to a friend