Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καδής: Με διάφορες καινοτομίες η νέα σχολική χρονιά στα Δημοτικά
Καδής: Με διάφορες καινοτομίες η νέα σχολική χρονιά στα Δημοτικά

Καδής: Με διάφορες καινοτομίες η νέα σχολική χρονιά στα Δημοτικά

Με την εφαρμογή διαφόρων καινοτομιών και χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων αρχίζει η νέα σχολική χρονιά στα Δημοτικά Σχολεία της ελεύθερης Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Α Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου ο Υπουργός ανέφερε ότι «είναι πάντα πολύ ευχάριστο να βλέπεις τα παιδικά χαμόγελα την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Εμείς ως Υπουργείο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα σχολεία ώστε η αισιοδοξία, το μεράκι και τον ενθουσιασμό να κρατήσουν τα παιδιά και οι δάσκαλοι σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Πρόσθεσε ότι στηρίζουμε τα σχολεία «με τις πολιτικές μας, τις μεταρρυθμίσεις και με καινοτομίες που εφαρμόζονται για να βελτιώσουν και την καθημερινότητα και την ουσία των σχολείων μας. Η ενημέρωση που έχουμε από ολόκληρη την Κύπρο είναι ότι τα σχολεία ξεκίνησαν κανονικά,  βλέπουμε ότι είναι μια ομαλή νέα σχολική χρονιά, ξεκινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα και είμαστε βέβαιοι ότι με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί η σχολική χρονιά καθ’ όλη τη διάρκεια της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε ότι «φέτος εφαρμόζονται καθολικά μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόζονται μια σειρά από καινοτομίες οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα των σχολείων μας».

Για τις μεταρρυθμίσεις ο Υπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα διορισμών, στα νέα αναλυτικά και νέα ωρολόγια προγράμματα ενώ σημείωσε και ένα θέμα «στο οποίο επήλθε πρόσφατα συμφωνία με την ΠΟΕΔ που είναι το θέμα της επαγγελματικής μάθησης, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πλέον το οποίο αναμένεται ότι θα στηρίξει τους εκπαιδευτικούς μας και θα δώσει στοχευμένα την επιμόρφωση που το κάθε σχολείο και ο κάθε εκπαιδευτικός έχει ανάγκη».

Αναφορικά με τις καινοτομίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα αλλά και την ουσία του εκπαιδευτικού μας συστήματος που θα εισαχθούν φέτος για πρώτη φορά, ο Υπουργός είπε πως «σημαντική καινοτομία θεωρούμε  το γεγονός ότι από φέτος τα ίδια τα σχολεία θα καθορίζουν τους στόχους της χρονιάς και θα δουλεύουν πάνω σ’αυτούς τους στόχους, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών τους και δεν θα επιβάλλεται από το ίδιο το Υπουργείο το που θα δώσει έμφαση το κάθε σχολείο. Αυτό ήταν αίτημα και απαίτηση της βάσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, των ίδιων των σχολείων μας».

Από κει και πέρα συνέχισε «εισάγουμε μια σειρά από καινοτομίες που στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς μας, οδηγούς για τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, από το Δημοτικό στο γυμνάσιο, οδηγούς για τη διαχείριση των θεμάτων της σεξουαλικής παρενόχλησης και συναφών ζητημάτων, έχουμε μια σειρά από γραμμές επικοινωνίας που εφαρμόζουμε για άμεση στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Υπάρχει η γραμμή 1410 για θέματα παραβατικότητας και βίας στα σχολεία και η γραμμή 1480 για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και γενικά μια σειρά από καινοτομίες που είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιαστούν από τη βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των σχολείων μας».

Μια τέτοια καινοτομία, σημείωσε ο κ. Καδής «είναι και η πρόθεση του Υπουργείου να εισάγει στα σχολεία ψύκτες με καθαρό πόσιμο, δροσερό νερό που θα διευκολύνει και θα κάνει καλύτερη τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Μια άλλη καινοτομία είναι και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα σχολεία ούτως ώστε με την εξοικονόμηση των πόρων να μπορέσουμε να εισάξουμε σταδιακά και τον κλιματισμό και να λειτουργήσουμε με πολιτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον».

Ερωτηθείς για το θέμα σχολείων της Αρχιεπισκοπής, ο Υπουργός απάντησε ότι «δεν έχει υποβληθεί προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αίτημα για λειτουργία οποιουδήποτε σχολείου από την Αρχιεπισκοπή. Εάν και όταν τεθεί αυτό θα εξεταστεί στη βάση της νομοθεσίας και των διαδικασιών που ισχύουν για τη δημιουργία κάθε ιδιωτικού σχολείου».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Αρχιεπισκοπή προχώρησε στη λειτουργία παιδοκομικών σταθμών και όχι σχολείων και οι παιδοκομικοί σταθμοί εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου».

Ο Υπουργός Παιδείας κλήθηκε να σχολιάσει και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί και αφορά μαθητές που φοιτούν σε Τεχνικές Σχολές παγκύπρια για να μάθουν την κομμωτική και οι καθηγητές δεν έχουν κληθεί να παρουσιαστούν για να αρχίσουν τα μαθήματα.

«Ηταν ένα θέμα καθαρά διαδικαστικό και η διαβεβαίωση που έχω πάρει είναι ότι θα επιλυθεί στις αμέσως επόμενες μέρες και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη φοίτηση αυτών των παιδιών» σημείωσε.

Πηγή: reporter.com.cy

Send this to a friend