Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Πώς θα διαλέξετε το καλό καρπούζι!Ο μάστρος του καρπουζιού αποκαλύπτει
Πώς θα διαλέξετε το καλό καρπούζι!Ο μάστρος του καρπουζιού αποκαλύπτει

Πώς θα διαλέξετε το καλό καρπούζι!Ο μάστρος του καρπουζιού αποκαλύπτει

Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια στήνουν το πρόχειρό τους υπαίθριο μαγαζάκι επί της λεωφόρου Αρχαγγέλου στη Λευκωσία. Βρίσκονται εκεί από τα τέλη Μάιου μέχρι τα τέλη Αυγούστου όταν πλέον το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο κλείνει τον κύκλο του.

Είναι ο κ. Αντώνης και η κ. Κατερίνα και  κάνουν αυτή τη δουλειά 35 χρόνια τώρα. Η καταγωγή τους είναι απ’ το Καπούτι της Μόρφου και μένουν σε συνοικισμό στο Στρόβολο. Άνθρωποι του μεροκάματου και των δυσκολιών της ζωής. Φοράνε πάντα μαύρα καθώς έχασαν το ένα από τα τρία τους παιδιά πριν από μερικά χρόνια.

Είναι πάντως γνωστοί σε ολόκληρη την πόλη για το εγγυημένο καρπούζι που πουλάνε. Τη λίγη ώρα που βρεθήκαμε στο μανάβικό τους συναντήσαμε μία νεαρή κυρία η οποία έκοψε από την άλλη άκρη της Λευκωσίας  για να αγοράζει καρπούζι από την κ. Κατερίνα. Τέτοιοι πελάτες πολλοί μας λέει η κ. Κατερίνα.

Την ρωτάμε πώς μπορεί κανείς να διαλέξει το καλό καρπούζι. Που να’ ναι γλυκό και νόστιμο, να μην είναι λιωμένο και να είναι γεμάτο–συμπαγές το καρπούζι, να μην έχει δηλαδή κενά στη ψίχα του. Μας λέει πως ο κ. Αντώνης, ο σύζυγός της, είναι ο ειδικός. «Ο κόσμος έρχεται και το κτυπά, νομίζει εν καλό».  Αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για το καλό καρπούζι…

Κάθε πράγμα στον καιρό του

Όπως μας λέει ένα μυστικό είναι το πότε ξεκινά να κόβει κανείς καρπούζι απ’ το χωράφι. Δικά τους μποστάνια δεν έχουν αλλά ύστερα από τρεις και πλέον δεκαετίες στη δουλειά έχουν μάθει και πότε ωριμάζουν και πότε πρέπει να τα κόβεις. Το θέμα με τα καρπούζια είναι πως δεν ωριμάζουν με τη συγκομιδή όπως άλλα φρούτα.

Ο κ. Αντώνης και η κ. Κατερίνα είναι από τους τελευταίους που αρχίζουν δουλειά με την πώληση καρπουζιών το καλοκαίρι. Καθόλου τυχαίο… «Υπάρχουν άλλοι που έβαλαν καρπούζια πριν έναν μήνα. Εμείς μόλις την περασμένη Παρασκευή ξεκινήσαμε», μας λέει η κ. Κατερίνα τονίζοντας πως το κάθε φρούτο έχει την εποχή του και πως τα πρώιμα καρπούζια δεν έχουν τη νοστιμιά του καρπουζιού που θα κοπεί στην ώρα του.

Ο κ. Αντώνης, όπως ο ίδιος μας λέει, επειδή πλέον δεν υπάρχουν καρπούζια της κοκκόνας τα λεγόμενα, κι όλες οι καρπουζιές είναι αποτέλεσμα εμβολιασμού, ο καρπός πρέπει να κόβεται στην ώρα του διαφορετικά αν είναι ωμό το καρπούζι θα μοιάζει με«κολότζι».
«Πρέπει να το αφήσει ο παραγωγός να τελειώσει πάνω στη μάνα του»…

Το ζωντάνο μποστάνι

Ο ίδιος αγοράζει κυρίως καρπούζια από παραγωγούς στο Φρέναρος, στην Αγία Νάπα και στο Ακάκι. Από τα Κοκκινοχώρια είναι τα πρώτα καρπούζια που ψήνονται στην Κύπρο. Όπως μας αποκαλύπτει πάει ο ίδιος στο μποστάνι γιατί όλη η τέχνη του καρπουζιού αντικατοπτρίζεται από την όψη του μποστανιού…

«Όταν το μποστάνι είναι ζωντανό είσαι σίγουρος ότι ο καρπούζι που θα πάρεις θα είναι καλό. Έχει μποστάνια που αρρωσταίνουν. Αυτά τα βλέπεις από το φύλλωμα… Είναι κιτρινωπό και μαραμένο. Ε, αυτά θα βγάλουν άνοστα καρπούζια και κατώτερης ποιότητας και δεν θα τρώγονται»…

Όπως μας εξηγεί υπάρχουν τρεις ποιότητες καρπουζιού: η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη ποιότητα. Η κάθε μία από αυτές έχει την τιμή της. Ο ίδιος επιλέγει την πρώτη ποιότητα γιατί αυτό του ζητάνε οι τακτικοί πελάτες του.

Της πρώτης ποιότητας καρπούζια η τιμή αυτή τη στιγμή είναι τα 70 σεντ αν και όπου υπάρχει ανταγωνισμός πέφτει και στα 60 σεντ το κιλό. Τα δεύτερης και τρίτης ποιότητας η τιμή φτάνει και τα 40 σεντ.

Το μεγάλο μυστικό

Και το μεγάλο μυστικό;  Πώς να διαλέξουμε ένα εξαιρετικά καλό καρπούζι μόνο από την όψη του; Μπορούμε;

Η πρώτη ένδειξη κατά τον κ. Αντώνη είναι το χρώμα του καρπουζιού. Η πράσινη ρίγα η πατσάλα όπως μας περιέγραψε το χρώμα του καρπουζιού θα πρέπει να αρχίσει να ξεθωριάζει. Να μην είναι καταπράσινη δηλαδή».

Ένα τέτοιο καρπούζι σίγουρα θα έχει ξηρό κοτσάνι. Αυτή είναι μια δεύτερη ένδειξη πως το καρπούζι μας είναι ώριμο. Αν το κοτσάνι είναι πράσινο ούτως ή άλλως δεν το αγοράζουμε.
Η τρίτη ένδειξη για γλυκό και νόστιμο καρπούζι είναι να μην είναι κάτασπρο το σημάδι στο μέρος του καρπουζιού που ακουμπούσε στη γη, αλλά κιτρινοπορτοκαλί. Αυτό μαρτυρεί πως το καρπούζι μας θα έχει πολύ καλή γεύση…

Δείτε τη φωτογραφία κάτω με τα σημάδια στο καρπούζι και θα αντιληφθείτε για τι πράγμα μιλά ο κ. Αντώνης…

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend