Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η «Οδύσσεια» του τερματικού στο Βασιλικό: Η συνταγή της αποτυχίας και η κυβέρνηση στο «σκαμνί» της Βουλής
Η «Οδύσσεια» του τερματικού στο Βασιλικό: Η συνταγή της αποτυχίας και η κυβέρνηση στο «σκαμνί» της Βουλής

Η «Οδύσσεια» του τερματικού στο Βασιλικό: Η συνταγή της αποτυχίας και η κυβέρνηση στο «σκαμνί» της Βουλής

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει και επίσημα η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των έργων, για τον τερματικό σταθμό αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, ο οποίος μίλησε ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, σε συνεργασία με την Technip, την εταιρεία που ανέλαβε ως σύμβουλος για το έργο, δεν πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα σε προκήρυξη προσφορών, για την ολοκλήρωση του έργου από νέο εργολάβο.

«O σύμβουλος της ΕΤΥΦΑ για το έργο εισηγείται σθεναρά, strongly recommends, ότι είναι αδύνατο και επιχειρησιακά επικίνδυνο να προκηρυχθούν αυτή τη στιγμή προσφορές».

Η ΕΤΥΦΑ έχει ετοιμάσει την προκήρυξη για ολοκλήρωση του έργου. Η τελική μορφή της προκήρυξης ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα της Gap Analysis, μιας μελέτης που εντός δύο μηνών θα εντοπίσει τα όποια κενά στον αρχικό σχεδιασμό του έργου. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να μην εντοπιστούν σημαντικά κενά και η προκήρυξη να προχωρήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσει νέα μελέτη, η FEED, δηλαδή η τεχνική προμελέτη εφαρμογής, η οποία θα χρειαστεί 5 με 6 μήνες. Αυτή η μελέτη θα καθορίσει νέες ακριβείς προδιαγραφές και σχεδιασμό για την αποπεράτωση του έργου, και βάση αυτής θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, ο Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί όπως το έργο ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν αλλά δεν την απασχολεί εάν θα ολοκληρωθεί επί θητείας της γιατί δεν ενδιαφέρεται να πάρει τα εύσημα.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές αυτή τη στιγμή, διότι το έργο αυτό είναι ημιτελές. Έχουμε ένα πλοίο, το οποίο τον επόμενο μήνα πιθανόν να είναι έτοιμο, αφού περάσει και τους τελικούς ελέγχους και όταν το περιουσιακό στοιχείο, το πιο σημαντικό σε αυτό το έργο είναι έτοιμο, θα πρέπει τα υπόλοιπα να ολοκληρωθούν με κάποιον τρόπο».

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η επιδιαιτησία για το διακοπέν συμβόλαιο με την κινεζική κοινοπραξία, θα κοστίσει περισσότερα από ότι το έργο, με τον Υπουργό Ενέργειας να συμφωνεί κάνοντας λόγο για πάρτι δικηγόρων, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πληρώσει πέραν των δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε δικηγόρους.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας γύρω από την αρχική προκήρυξη του έργου.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «Θα εκπλαγώ πάρα πολύ εάν δεν μπει κανένας στη φυλακή για το έργο στο Βασιλικό».

Ο Γιώργος Παπαναστασίου δεν απέφυγε τα νέα πυρά του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για παρελκυστική πολιτική και σκοτεινή διαχείριση του ζητήματος.

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης – Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής είπε ότι «Μα είμαστε σοβαροί ότι δεν υπάρχουν τεχνικά σχέδια; Και θα ξεκινήσει τώρα ως αποτέλεσμα της Technip να ετοιμαστούν τεχνικά σχέδια; Αυτό σημαίνει εξ υπαρχής νέος σχεδιασμός του έργου και μιλάμε για άλλες κάποιες δεκαετίες».

Ο Κώστας Κώστα – Βουλευτής ΑΚΕΛ ανεφερε ότι, «Κάθε φορά που θα συνεδριάσουμε θα προκύψει κάποιο πρόβλημα και θα συνειδητοποιήσουμε ότι η υλοποίηση τούτου του μεγάλου έργου θα πάρει πάρα πολλά χρόνια και αν ποτέ ολοκληρωθεί».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Υπουργός Ενέργειας, σημείωσε ότι το γεγονός η κυβέρνηση, παρέλαβε ένα έργο με βαρίδια, προσπαθώντας να το φέρει σε τάξη, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να τα καταφέρει, δεν συνιστά αποτυχία.

 

Send this to a friend