
Γιώργος Παφίτης: “Ο Μαζωτός κουβαλάει πίσω του μεγάλη ιστορία”
Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου
Σήμερα σας πάμε βόλτα σε ένα από τα ποιο ωραία χωριά της επαρχίας Λάρνακας, τον γραφικό Μαζωτό. Η ξενάγηση μας υπέροχη από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου τον κ. Γιώργο Παφίτη, ο οποίος μας υποδέχθηκε στο γραφείο του. Εκεί συζητήσαμε για όλα όσα απασχολούν τη κοινότητα του. Ενώ στη συνέχεια κάναμε τη βόλτα μας στο χωριό.
Στη συνομιλία μας με τον κ. Γιώργο Παφίτη μας ανέφερε ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κάτω στην παραλία με την διάβρωση, γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη κυματοθραύστες, με αποτέλεσμα, όσοι έχουν χωράφια στη περιοχή να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Επίσης ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μέσα στην κοινότητα είναι τα σπασίματα των σωλήνων δηλαδή καθημερινά 2-3 σπασίματα με αποτέλεσμα την απώλεια νερού μέχρι και 40%. Το οποίο πρόβλημα είναι φυσική φθορά από τα πολλά χρόνια που είναι εκεί. Δεν μπορεί η κοινότητα από μόνη της να τις διορθώσει αν δεν βοηθήσει το κράτος γιατί θα χρειαστούν πολλά εκατομμύρια για να γίνει κάτι τέτοιο και δεν είναι μόνο οι σωλήνες, διότι για να γίνει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να σπάσουμε τις ασφάλτους άρα θα χρειάζονται επιδιόρθωση και οι δρόμοι.
Κοινοτικό Συμβούλιο Μαζωτού τώρα;
«Είμαστε κοινότητα Μαζωτού και έχουμε το σύμπλεγμα Νότια Σταυροβουνίου μαζί με άλλα 8 χωριά τα οποία είναι Αναφωτία, Κιβισίλι, Αλαμινός, Κοφίνου, Μεννόγια, Αγγλισίδες, Αλεθρικό και Κλαυδιά. Προέδρος του συμπλέγματος είναι ο κοινοτάρχης της Μεννόγιας και έδρα του συμπλέγματος είναι ο Μαζωτός».
κ. Παφίτη πόσα χρόνια είστε Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου;
«Είναι ο 8ος χρόνος τώρα».
8η χρονιά στην Προεδρία του Μαζωτού. Το έργο σας ως Πρόεδρος;
«Κάναμε ένα γήπεδο φούτσαλ, θα κάνουμε αίθουσα πολλαπλής χρήσης σε ιδιόκτητη γη δίπλα από την εκκλησία, την οποία αγοράσαμε πριν λίγα χρόνια και θα ξεκινήσει σε περίπου 3 μήνες. Αγοράσαμε γη στο κέντρο του Μαζωτού για να κάνουμε παιδότοπο για τα παιδιά, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα περίπτερο. Επίσης υπολογίζουμε ότι του χρόνου θα ξεκινήσει η 4η φάση ανάπλασης της πλατείας μας, η οποία θα ξεκινήσει από τον Άγιο Γεώργιο και θα φθάνει γύρω από τις λαϊκές οργανώσεις, δίπλα από τα εθνικόφρονα σωματεία και να καταλήξει στο σταυροδρόμι του σχολείου, το οποίο θα ξεκινήσει να γίνεται του χρόνου όπως υπολογίζουμε.
Τέλος έχουμε κι άλλους δρόμους σε εγγραφή, δηλαδή όπως και όλα τα χωριά οι περισσότεροι δρόμοι μας είναι μονοπάτια, τα οποία προσπαθούμε να εγγράψουμε και αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα από τις κρατικές υπηρεσίες και για αυτό καθυστερούμε».
Τόσο το κοινοτικό σας συμβούλιο, αλλά και η νεολαία σας είναι πολύ ενεργή, βλέπουμε ότι γίνονται διάφορες εκδηλώσεις
«Προσπαθούμε να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις στο χωριό και οι νέοι μας βοηθούν με το να οργανώνουν και αυτοί διάφορες εκδηλώσεις”.
Στο χωριό σας υπάρχουν και πολλά αξιοθέατα αλλά και ευρήματα
“Στην θάλασσα μας βρίσκεται και το ναυάγιο του Μαζωτού και εμείς έχουμε κάποια απαίτηση κάποια από αυτά τα ευρήματα να μείνουν στον Μαζωτό. Κάθε 2 χρόνια έρχεται η κ. Ντομέστικα του Πανεπιστημίου Κύπρου και φέρνει μαθητές για να κάνουν ανασκαφές και βγάζουν κάποιους αμφορείς κάθε χρόνο και τους παίρνουν κάτω στην Λάρνακα τους οποίους τους συντηρούν και τους αφήνουν στα υπόγεια του μουσείου. Όμως εμείς έχουμε σκοπό να κάνουμε ένα Κέντρο Ενημέρωσης για τις αρχαιότητες που υπάρχουν στον Μαζωτό και θέλουμε επίσης κάποια από αυτά να μείνουν κάτω στον ναυάγιο για να γίνονται καταδύσεις και να μπορεί ο κόσμος να τα βλέπει.
Επίσης στην περιοχή της Πετούντας μέσα στην θάλασσα υπάρχει το μεγαλύτερο Αγκυροβόλιο που ανακαλύψαν στην Κύπρο, το οποίο έχει περίπου 150-180 πέτρινες άγκυρες, από τις οποίες κάποιες είναι θαμμένες, κάποιες μισό φαίνονται ενώ άλλες φαίνονται καλά. Επίσης στην περιοχή εκεί υπάρχουν αρχαίες κολόνες και χτίσματα και με την δημιουργία του Κέντρου Ενημέρωσης θέλουμε να δημιουργηθεί καταδυτικός προορισμός.
Τώρα τελευταία έχουμε πρόβλημα όσο μεγαλώνει το Κίτι και το Μενεού υπάρχει πολλή κίνηση για να έρθεις στον Μαζωτό για αυτό ζητούμε από την Κυβέρνηση όπως κατασκευαστεί ένας δρόμος που να πηγαίνει από τον Μαζωτό στο Αλεθρικό που είναι 5km για να αποφεύγουμε την κίνηση και να τραβήξουμε περισσότερο τουρισμό, αλλά και κόσμο και για αυτό έχουμε αρκετό τρέξιμο για να καταφέρουμε να φτιάξουμε αυτά που θέλουμε».
Ο Μαζωτός κουβαλάει πίσω του μεγάλη ιστορία, αφού αποτέλεσε διοικητικό κέντρο των εκάστοτε κατακτητών της Κύπρου. Στην περιοχή υπήρχε ρωμαϊκή πόλη και σύμφωνα με πηγές, το ξωκλήσι της Παναγίας της Πετούντας στα νότια του χωριού είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της πόλης. Από εκεί περνούσε η ρωμαϊκή οδός, η οποία συνέδεε το Κίτι με την Αμαθούντα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια ήταν διοικητική πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας. Το 747μ.χ. στην παραλία του χωριού έγινε η ναυμαχία της Κεραμαίας η οποία ήταν μια από τις σπουδαιότερες ναυτικές νίκες του μεσαιωνικού Ελληνισμού. Μέχρι το 1307 ο Μαζωτός ήταν κτηματική περιουσία των Ναϊτών, αλλά λόγω κακοδιαχείρισης, κατασχέθηκε όλη η περιουσία τους και δόθηκε στο τάγμα των Ιωαννιτών. Επί Φραγκοκρατίας το χωριό αποτελούσε μια από τις κυριότερες βαρωνίες της Κύπρου, ενώ επί Ενετοκρατίας, ήταν το κέντρο μιας από τις τότε 12 επαρχίες του νησιού, ώσπου κατά την τουρκοκρατία έγινε τσιφλίκι και τελικά αγοράστηκε τμηματικά από κατοίκους της περιοχής.
Ο Μαζωτός αποτελείται από σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, νέα και αναπαλαιωμένα οικοδομήματα και πλακόστρωτους κήπους σε διάφορα σημεία της κοινότητας. Η κύρια εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στον πυρήνα του, δίπλα σε μικρά καφενεδάκια και οικοδομήθηκε το 1963, ενώ η εικόνα του 1777 στο εσωτερικό του ναού απεικονίζει τον άγιο να κρατά σπαθί αντί κοντάρι.
Το παλιό ξωκλήσι της Παναγίας της Πετούντας υψώνεται στα νότια και πολύ κοντά στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, το ξωκλήσι πήρε το όνομα Πετούντα γιατί η Παναγία ήρθε στην περιοχή πετώντας. Κοντά στο ξωκλήσι βρίσκεται και η πηγή της Παναγίας που ανοίχθηκε από την ίδια και από την οποία οι κάτοικοι πήραν νερό για να χτίσουν το ξωκλήσι. Επισκεφθήκαμε την πλατεία Μαζωτού, την εκκλησία Αγίου Γεωργίου, τις εκκλησίες του Αγίου Ξενοφώντος ή αλλιώς Αγίου Εξορινού. Στην παραλία την Παναγία την Πετούντα.
Στα βορειοανατολικά του χωριού υπάρχει η μικρή πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Ξενοφώντα του Ξορινού (ο Άγιος που εξορίζει τα κακά και τις ασθένειες) με τη θαυματουργή εικόνα του 1821 και τα πολλά τάματα που αφήνουν οι πιστοί.
Δίπλα από τα δύο ξωκλήσια, έχουν οικοδομηθεί τη δεκαετία του 1990 ναοί αφιερωμένοι αντίστοιχα στην Παναγία και τον Άγιο Ξενοφώντα. Εκεί κάθε χρόνο, στις 26 Ιανουαρίου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του αγίου με πολλούς επισκέπτες να προσέρχονται από όλη την Κύπρο.
Μετά το πανηγύρι, σ’ όλα τα σπίτια του χωριού στρώνονται τραπέζια για να δεχθούν και να φιλέψουν όλους τους επισκέπτες. Ο ναός του Αγίου Ξενοφώντα είναι ο μοναδικός στη Μεγαλόνησο αφιερωμένος στον εν λόγω άγιο.
Τα ενδιαφέροντα της κοινότητας δε σταματούν όμως στη στεριά, καθώς η τελευταία σημαντική ανακάλυψη είναι το ναυάγιο Μαζωτού, ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου της ύστερης κλασικής περιόδου (μέσα 4ου αιώνα π.Χ.) που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του χωριού σε βάθος 45 μέτρων. Στο ναυάγιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο που εντοπίστηκε στις ακτές της Κύπρου, βρέθηκαν αμφορείς που περιείχαν κρασί από τη Χίο και άλλα νησιά του Αιγαίου.
Επίσης επισκεφθήκαμε το υπέροχο Μουσείο του Κώστα Αργυρού όπου ξεναγηθήκαμε από τον Διευθυντή του Μουσείου τον κ. Ανδρέα Χατζηλουκά. Το Μουσείο Κώστα Αργυρού, λίγο έξω από την κοινότητα περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα και πέτρινα αγάλματα, ψηφιδωτές παραστάσεις και πίνακες ζωγραφικής του δημιουργού που κρύβουν πίσω τους ιστορίες και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Στο Μαζωτό βρίσκεται και το πάρκο Γλυπτικής Πετραίον, το οποίο διαθέτει πολλά γλυπτά συνυφασμένα με την ιστορία της Κύπρου και είναι φιλοτεχνημένα στο χώρο που είναι και το σπίτι του δημιουργού. Εντυπωσιακότερο όλων είναι ο Πετραίος, ένας πετρόχτιστο γλυπτό 8,5 μέτρων.
Τα ενδιαφέροντα της κοινότητας δε σταματούν όμως στη στεριά, καθώς η τελευταία σημαντική ανακάλυψη είναι το ναυάγιο Μαζωτού, ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου της ύστερης κλασικής περιόδου (μέσα 4ου αιώνα π.Χ.) που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του χωριού σε βάθος 45 μέτρων. Στο ναυάγιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο που εντοπίστηκε στις ακτές της Κύπρου, βρέθηκαν αμφορείς που περιείχαν κρασί από τη Χίο και άλλα νησιά του Αιγαίου.
Φεύγοντας όπως ήταν φυσικό σταματήσαμε και στο Πάρκο των Καμήλων.
Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής χώρος τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους στην επαρχία Λάρνακας που είναι αφιερωμένος και φιλοξενεί ένα από τα πιο συμπαθή ζώα, τις καμήλες. Το πάρκο λειτουργεί από το 1998 και τα τελευταία χρόνια έφερε στους χώρους του και άλλα είδη ζώων. Πέραν από τις καμήλες τα παιδιά θα δουν από κοντά λάμα, πόνι, στρουθοκάμηλους, καγκουρό, γαϊδούρια, κατσίκες και άλλα αγαπημένα ζώα. Τα παιδιά πέραν από την βόλτα στο πάρκο και τη γνωριμία με τα ζώα θα έχουν την ευκαιρία να παίζουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το καλοκαίρι μπορείτε να βουτήξετε και στην πισίνα.