![«Καμπανάκι» για κανναβινοειδή: Ζελεδάκια έστειλαν 28χρονη στη ΜΕΘ](https://larnakaonline.com.cy/wp-content/uploads/2025/02/1b3ebd0eae670b2bc0c8bbd672fe6774-4-1.png)
«Καμπανάκι» για κανναβινοειδή: Ζελεδάκια έστειλαν 28χρονη στη ΜΕΘ
Προβληματισμό προκαλούν προϊόντα που πωλούνται σε συγκεκριμένα υποστατικά και περιέχουν ουσίες κάνναβης και ημισυνθετικά κανναβινοειδή. Κάτι που έθεσε σε συναγερμό την ΥΚΑΝ και όχι μόνο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προχωρώντας σε σαρωτικές έρευνες.
Πληθώρα προϊόντων
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι σε έξαρση αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα κυκλοφορούν σε ζελεδάκια, φυτική ύλη, σοκολάτες, μπύρες, αλεύρι, μπισκότα, μέχρι σαμπουάν, κρέμες χεριών, μπάρες και έλαια. Τα σκευάσματα μάλιστα, διατίθενται και διαδικτυακά, σε πλατφόρμες διανομέων.
Όπως αναφέρει στον ALPHA ο Δρ. Χρίστος Μηνά, Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, «εντοπίστηκαν και σε διάφορα υγρά προϊόντα για το άτμισμα και σε σοκολάτες και άλλα προϊόντα. Ιδιαίτερα προς τους γονείς και τους εφήβους μας και νέους είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων τα οποία δε φέρουν σήμανση δεν αναγράφεται η ουσία η οποία περιέχεται και ασφαλέστερα να χρησιμοποιούν προϊόντα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει και προμηθεύονται αρκετό καιρό από τα σουπερμάρκετ και πρατήρια τα οποία τα έχουν δοκιμασμένα».
Πριν από μερικές μέρες Ισραηλινή τουρίστρια, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας σε κωματώδη κατάσταση. Η 28χρονη φέρεται να προμηθεύτηκε τα ζελεδάκια από συγκεκριμένο κατάστημα στην πόλη του Ζήνωνα. Άμεσα κινητοποιήθηκε κλιμάκιο της ΥΚΑΝ ο ιδιοκτήτης συνελήφθη ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες παράνομων σκευασμάτων και σε άλλα δύο υποστατικά στην πόλη. Μάλιστα, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό αφού σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα και άλλα περιστατικά κυρίως νεαρά άτομα, τα οποία είχαν δηλητηριαστεί.
«Είναι άγνωστης σύστασης ουσίας με απρόβλεπτες παρενέργειες, διάφορες επιπλοκές σοβαρές στον οργανισμό και συνυπάρχει και έλλειψη ιατρικής γνώσης όσον αφορά το είδος της κάθε ουσίας γιατί δεν αναγράφεται οπότε καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες», αναφέρει ο Δρ. Μηνά.
Μάστιγα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 670 σκευάσματα. Ο πρόεδρος της αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων καταγγέλλει ότι τα εν λόγω υποστατικά είναι παράνομα και θα πρέπει μέσω νομοθεσίας να επιλυθεί το θέμα.
«Nα υπάρξει πολιτική απόφαση για τη λειτουργία ή όχι αυτών των καταστημάτων τα οποία τονίζω είναι παράνομα και εισήγηση της αρχής είναι όταν υπάρχουν κατασχέσεις να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για να αναστέλλεται ή οριστικά να κλείσουν από τη λειτουργία και την προμήθεια αυτών των ουσιών.»
Οι νέες αυτές συνθετικές ουσίες οι οποίες είναι 33 φορές πιο δραστικές στον οργανισμό από την κατανάλωση κάνναβης, όπως εξηγεί είναι χημικές ενώσεις που αναπτύχθηκαν για να μιμούνται τις δράσεις των παραδοσιακών ναρκωτικών.