Home ΠΡΟΣΩΠΑ Χριστιάνα Κωνσταντίνου: Με πυξίδα την αγάπη για τον τόπο μου και οδηγό την Παναγιά, έχω ζωγραφίσει την Κύπρο που ονειρεύομαι
Χριστιάνα Κωνσταντίνου: Με πυξίδα την αγάπη για τον τόπο μου και οδηγό την Παναγιά, έχω ζωγραφίσει την Κύπρο που ονειρεύομαι

Χριστιάνα Κωνσταντίνου: Με πυξίδα την αγάπη για τον τόπο μου και οδηγό την Παναγιά, έχω ζωγραφίσει την Κύπρο που ονειρεύομαι

Παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον  Πολιτιστικό όμιλο Αγίου Θεοδώρου και την συγγραφέα Χριστιάνα Κωνσταντίνου Αναστάση  το βιβλίο “Προικισμένη Κύπρος” στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Λάρνακα. 

Έναυσμα για την όλη προσπάθεια στάθηκε ένα πολύ οδυνηρό γεγονός το οποίο η συγγραφέας σε συνεργασία με άλλα άτομα μετουσίωσε σε τέχνη. Ένα βιβλίο το οποίο και γράφτηκε για ένα πολύ σημαντικό σκοπό.

Η συγγραφέας παραχώρησε συνέντευξη στο Larnakaonline και μας μίλησε για όλες τις προσπάθειες που γίνονται μέσα από τις δράσεις που διοργανώνονται καθώς και για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

 

 

Μιλήστε μας για εσάς καθώς και με τι ασχολείστε.

Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το Larnaκaonline για την συνέντευξη και να ευχηθώ να έχετε ένα ευλογημένο και δημιουργικό φθινόπωρο.

Ονομάζομαι Χριστιάνα Κωνσταντίνου και κατάγομαι από το παραδεισένιο χωριουδάκι Άγιος Θεόδωρος Σολέας, της επαρχίας Λευκωσίας. Φοίτησα στο ιστορικό Γυμνάσιο της Σολέας και σπούδασα γραμματειακά. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, κατοικώ στην πόλη του Αγίου Λαζάρου, την όμορφη Λάρνακα μαζί με την οικογένεια μου.  Είμαι παντρεμένη με τον Μιχάλη Αναστάση από την κατεχόμενη Μακράσυκα Αμμοχώστου και έχουμε δύο παιδιά, την Μαρίνα και τον Ιωσήφ.

Η αγάπη μου για τη μουσική ήταν πάντοτε βαθιά ριζωμένη στη ψυχή και στη καρδιά μου.  Έκανα μαθήματα φωνητικής και συμμετείχα σε χορωδίες.  Άρχισα να γράφω τους πρώτους μου στίχους στα είκοσι δύο μου χρόνια και σήμερα αυτή η φλόγα αγάπης για τη συγγραφή και τη μουσική, φούντωσε με αποτέλεσμα να γεννηθεί και να εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο και ο ψηφιακός δίσκος με τίτλο “Προικισμένη Κύπρος”.

Προικισμένη Κύπρος!  Ένα δικό σας βιβλίο που παρουσιάστηκε πρόσφατα.  Τί πραγματεύεται το εν λόγω βιβλίο;

Η Προικισμένη Κύπρος, έχει γραφεί με τις χορδές της ψυχής μου και είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Κύπρου και στον υπέροχο άνθρωπο και ιστορικό συντηρητή, αείμνηστο θείο μου Κύπρο Κυπριανού από το Μονιάτη της Λεμεσού.

Με πυξίδα την αγάπη για τον τόπο που με γέννησε και οδηγό τη Μάνα Παναγιά, έχω ζωγραφίσει την Κύπρο που ονειρεύομαι.  Μια χαρούμενη Κύπρο την οποία επιθυμώ να ζήσω ελεύθερη όπως και εσείς.

Είναι ένα πολυεπίπεδο ποιητικό-θεατρικό λιμπρέτο, χωρισμένο σε 11 ενότητες.  Η Κύπρος ένα ταξίδι.  Ένα ταξίδι το οποίο ξεκινάει από την χρυσαφένια Αμμόχωστο και ολοκληρώνεται στα γραφικά Λεύκαρα.  Μια υπέροχη λυρική αφήγηση μαζί με τα παιδιά, τον παππού από την νυμφοστόλιστη Μόρφου και τον καλό οινοποιό του Ομόδους.  Σε προσκαλούν να ζήσεις, να νοιώσεις και να μυρίσεις τα κάλλη του παραδεισένιου νησιού.

Η κάθε πόλη μια ιστορία, το κάθε χωριό μια παράδοση.  Η θάλασσα σε γαληνεύει και το βουνό σε αναπαύει.  Τα γραφικά χωριουδάκια της όμορφης Κύπρου, ζωντανεύουν μπροστά σου.  Ο Πενταδάκτυλος και το Τρόοδος σου χαρίζουν τα κάλλη τους.  Παντού μοσχοβολάνε αρώματα και έλαια, βασιλικός και δυόσμος.  Η πανάρχαια και αγιασμένη παράδοση σε καλή να την ζήσεις με τη ψυχή σου.

Η χρυσαφένια βασιλεύουσα Αμμόχωστος, η Καρπασία της αγάπης του Αποστόλου Αντρέα, η φεγγαρόλουστη μαγευτική Κερύνεια, η νυμφοστόλιστη παραδεισένια Μόρφου, η ιστορική Λευκωσία, η γαλαζοπράσινη χερσόνησος του Ακάμα.  Η αρχαία Πάφος μας! Η πόλη της χαράς και του κρασιού.  Η ωραία Λεμεσός! Η φωτοστόλιστη πόλη του Αγίου Λαζάρου γιορτάζει μαζί μας την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης!

Ένα βιβλίο γεμάτο χαρά και χρώματα αφού το στολίζουν εικαστικά παραδοσιακοί πίνακες και φωτογραφίες.   Ένας ψηφιακός δίσκος με επαγγελματική ενορχηστρωμένη αφήγηση και τραγούδια για τα δάση και την παράδοση.  Τραγούδια για τα χωριουδάκια και τις πανέμορφες πόλεις μας, τα λούλουδα και τις ομορφιές του νησιού.Τα τραγούδια διανθίζονται και με χορευτικές φιγούρες, τα οποία προβάλλονται στις παρουσιάσεις.  Μερικά από τα τραγούδια όπως η Προικισμένη Κύπρος, μπορείτε να τα δείτε στο youtube.

Το βιβλίο της  Προικισμένης Κύπρου,  τιμά την πατρίδα που μας γέννησε, την Κύπρο μας! Τιμά τον εθνικό μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη και τον Μάνο Λοΐζου.  Τιμά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.  Ένα εθελοντικό έργο, τάμα στη Παναγία του Κύκκου και στον μονογενή της Ιησού Χριστό!

Τα έσοδα από το βιβλίο σας θα δοθούν για πολύ καλό σκοπό. Πως λάβατε αυτή την απόφαση;

Το 2016 με την καταστροφική πυρκαγιά της Σολιάς, το χωριό μου πλήγηκε αφού έχασε μια τεράστια έκταση δασικού πλούτου κατά μήκος του ποταμού Ατσά, προς την Παναγία την Χρυσοκουρδαλιώτισσα.  Δυστυχώς θρηνήσαμε και δυο δασοπυροσβέστες, τους αειμνήστους Ανδρέα και Μάριο.  (Κάναμε για δυο χρόνια αιμοδοσία εις μνήμη τους.  Το τραγούδι δάση και παράδοση είναι αφιερωμένο στου προγόνους μας και τους δασοπυροσβέστες).

Προχώρησα μαζί με κάποιους συγχωριανούς και φίλους από τη Λάρνακα, να ιδρύσουμε τον Πολιτιστικό Όμιλο Άγιο Θεόδωρο Στρατηλάτη.  Το όνομα του Αγίου του χωριού μου.  Το μικρό μου χωριό είναι πανέμορφο, αφού αγκαλιάζεται από το δάσος και είναι στολισμένο από αμυγδαλιές και ελιές.  Δυστυχώς όμως υστερεί σε υποδομές.

Θέλησα λοιπόν να εργαστώ και να προσφέρω αυτό το έργο στον πολιτιστικό του χωριού, με την ευχή να μπορέσουμε με τις εισπράξεις του οπτικοακουστικού βιβλίου, να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό εργαστηράκι για τα λιγοστά παιδιά που ζουν εκεί αλλά και με την χαρά ότι θα σμίγουμε με τους παιδικούς μας φίλους και απόδημους, για να γνωρίσουμε και να προβάλουμε την παράδοση του χωριού και ταυτόχρονα να τιμάται ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Θεόδωρος Στρατηλάτης. Η όλη προσπάθεια, μου πήρε σχεδόν τέσσερα χρόνια.  Χαίρομαι όμως πολύ, που το αποτέλεσμα έδωσε χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο και ο ψηφιακός δίσκος έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως διδακτέα ύλη στα σχολεία.  Πωλείται από τα μέλη του πολιτιστικού και από εμένα ως πρόεδρο και συγγραφέα του βιβλίου.  Άρχισαν να το αγοράζουν τα σχολεία, εκπαιδευτικοί, οικογένειες αλλά και μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία γιατί τους ταξιδεύει πίσω στα παιδικά τους χρόνια.  Μπορείτε να το προμηθευτείτε άμεσα, καλώντας στο τηλέφωνο 99-333279.

Σε αυτό το σημείο θέλω ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου, οι οποίοι αγκάλιασαν με χαρά την προσπάθεια μου αλλά και τα μέλη του πολιτιστικού, οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συντελεστές, τους παρουσιαστές και ιδιαίτερα τα παιδιά που πορεύτηκαν μαζί μου.  Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σύζυγο μου Μιχάλη, στα παιδιά μου Μαρίνα και Ιωσήφ για την αγάπη, την συμπόρευση και την υπομονή.

Μου δίνουν/μας δίνουν δύναμη και θάρρος να προχωρήσουμε υλοποιώντας το έργο μας.  Επίσης δεν θα μπορούσαμε να μην προσφέρουμε ως πολιτιστικός ένα συμβολικό ποσό για την επιδιόρθωση της Παναγίας Ελεούσας στο χωριό Μακράσυκα.   Η κατεχόμενη γη μας θα αναστηθεί!  Είμαστε πάντα δίπλα στους πρόσφυγες. Είναι χρέος μας.

Πως βλέπετε τα πολιτιστικά δρώμενα στη Κύπρο;

Τα τελευταία χρόνια, βλέπω με χαρά ότι γίνεται μία συλλογική προσπάθεια από πολλά χωριά, καλώντας τον κόσμο στις δικές τους γιορτές – φεστιβάλ.  Με αυτό τον τρόπο βιώνουμε ξανά την παράδοση, γνωρίζουμε τον κάθε τόπο, αλλά ταυτόχρονα σμίγουν και οι άνθρωποι μεταξύ τους.  Τα Χριστουγεννιάτικα χωριά ανοίγουν τις καρδιές και τις αγκαλιές τους στο κόσμο μέσα στα στενά γραφικά σοκάκια των γραφικών χωριών.  Υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι άνθρωποι να αποδράσουν προς την φύση και να ξεγνοιάσουν.  Χαίρομαι που η κυβέρνηση στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.

Εύχομαι σύντομα να έχω τη χαρά, να σας καλέσω και στο φεστιβάλ του μικρού μου χωριού.  Ο Άγιος Θεόδωρος Σολέας, να ανοίξει την αγκαλιά του σε όλη την Κύπρο.  Είναι ένας από τους στόχους του πολιτιστικού όπου θα εισηγηθούμε στο Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού  και στον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων να συνεργαστούμε για τον σκοπό αυτό. Το όνομα του φεστιβάλ θα ήθελα να είναι: Φεστιβάλ Δάσους και Παράδοσης Αγίου Θεοδώρου Σολέας.  Με αυτό τον τρόπο θα τιμούνται οι καμινιέριδες (παππούδες και γιαγιάδες που έπλαθαν με τα χέρια τον κόκκινο πηλό.  Έκοβαν σε καλούπια τα κόκκινα παραδοσιακά κεραμίδια, πλάκες και τουβλάκια του χωριού), καθώς επίσης θα μάθουμε και θα αγαπήσουμε περισσότερο την πλούσια ομορφιά των δασών μας.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει;

Θα χαιρόμουν εάν το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας προωθούσε περισσότερο την παράδοση στα σχολεία μας. Θεωρώ πως είναι καθήκον μας να γνωρίζουμε  την ιστορία της παράδοσης σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.  Τα παιδιά θα ζήσουν και θα γευτούν ένα άλλο κόσμο.  Ένα κόσμο γεμάτο αξίες, γνώσης και αγάπης.   Τα παιδιά θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και να βραβευθούν σε οποιαδήποτε μορφή της Κυπριακής παράδοσης.

Ετοιμάζεται κάτι καινούργιο αυτό τον καιρό;

Μετά την υπέροχη παρουσίαση που είχαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα, φυσικά ετοιμάζομαι για την παρουσίαση της Προικισμένης Κύπρου στο χωριό μου.  Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Θεόδωρο Σολέας στις 12 Ιουλίου 2025 ημέρα Σάββατο, το βράδυ.  Θα παρουσιάσουν και θα χαιρετίσουν συγγραφείς και εκπαιδευτικοί.  Ευελπιστούμε, ότι θα είναι υπό την αιγίδα της έντιμης υπουργού παιδείας κας. Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Φυσικά η συγγραφή στοίχων συνεχίζεται αφού η ψυχή ζει, αισθάνεται και γράφει με το δικό της μελάνι τις χαρές και της λύπες της.  Σας ευχαριστώ πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω μέσα από τη σελίδα σας.  Θα είναι χαρά μου να σας ξεναγήσω στο χωριό μου.  Την αγάπη μου, Χριστιάνα.

Send this to a friend