Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή “Συγχρονίζοντας την Ιστορία”
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή “Συγχρονίζοντας την Ιστορία”

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή “Συγχρονίζοντας την Ιστορία”

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή “Συγχρονίζοντας την Ιστορία”, στην οποία θα παρουσιαστούν περισσότερα από 55 εικαστικά έργα (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, και εγκαταστάσεις).

Τα εγκαίνια θα τελέσει την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 19:30 ο Δήµαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Γιάννης Τουµαζής.

Διάρκεια: από τις 26 Απριλίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή 09:00–13:00 και 16:00–19:00
Σάββατο 10:00–13:00
Επιµελητής: Ξένιος Συµεωνίδης

 

Το καινούριο εικαστικό έργο της Τούλας Λιασή, Συγχρονίζοντας την Ιστορία επικεντρώνεται στο πατρικό της σπίτι στην κατεχόµενη Αγία Τριάδα και αφορά κυρίως την ιστορία και τα αντικείµενά του. Επιδίωξή της είναι να διασώσει µέσα από την τέχνη της αυτά τα αναµφισβήτητα ιστορικά αντικείµενα, που δεν µπορούν να παραµείνουν ιδιωτικά, και να τα µετουσιώσει σε εικαστικά τεκµήρια µνήµης και ταυτότητας, αντίστασης και επιβίωσης, ενός µικρού αριθµού ανθρώπων, στον σιωπηλό αλλά ηρωικό τους αγώνα. Έναν τιτάνιο αγώνα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, που δυστυχώς µέχρι σήµερα δεν έφερε τη νίκη.

Ο επιµελητής της έκθεσης πολύ εύστοχα αναφέρει για το έργο της: «Η Τούλα Λιασή, δηµιουργεί µια νέα συνθήκη, µετατρέπει το “σπίτι” από έναν υπαρκτό τρισδιάστατο χώρο σε έναν τρίτο ενδιάµεσο νοητικό τόπο, σε µια χωροχρονική κάψουλα µε τα αντικείµενα να κυριαρχούν και να ενσωµατώνονται στον χώρο ως τεκµήρια ενός νέου “παραδεκτού” παρόντος. Δεν την ενδιαφέρει το προφανές. Δηµιουργεί ένα νέο αφήγηµα, ένα παλίµψηστο. Μια νέα γραφή που επικάθεται πάνω στην παλιά, µε τα αντικείµενα να αντιµετωπίζονται ως ίχνη, ως θραύσµατα κάποιας πρότερης κατάστασης.

Η συγχρονισµένη ιστορία της καλλιτέχνιδας επαναφέρει αυτό που προ πολλού έχουµεστερηθεί – την αρετή της τόλµης. Δηµιουργεί και συγχρονίζει δύο παρόντα, νέα χρονικά γεγονότα στα οποία θα επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της, την ταυτότητά της, τη δική της αλήθεια. Θα ανακαλύψει ότι τίποτα από το παρελθόν δεν είναι περιττό, απλώς του λείπει η αυτοτέλεια της ουσίας. Αυτοτέλεια που χαρίζεται µόνο από την τέχνη. Τη δική της τέχνη».

Βιογραφικό σηµείωµα

Η Τούλα Λιασή γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Καρπασίας το 1957 και έζησε εκεί µέχρι τα δεκαοκτώ της χρόνια. Το 1975, αφού παρέµεινε για έναν χρόνο εγκλωβισµένη στο χωριό της, έφυγε για να σπουδάσει πρώτα στην Ελλάδα και αργότερα στην Ολλανδία, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις εικαστικές τέχνες.
Στην Αθήνα σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στη Σχολή Βελουδάκη (1977–1980), µε καθηγητές τους Θόδωρο Πάντο και Σπύρο Κουκουλοµάτη. Συνέχισε τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδηµία Καλών Τεχνών στη Χάγη (1980–1984) µε υποτροφία του Ροταριανού Οµίλου της πόλης Zwijndrecht. Αργότερα, διεκπεραίωσε σπουδές στον τοµέα των Καλών Τεχνών στην Εκπαίδευση (ΒΑ) στην Ακαδηµία Willem de Kooning (2004–2006), καθώς και µεταπτυχιακές σπουδές στο Piet Zwart Institute (ΜΑ) στο Ρότερνταµ (2013–2015). Από το 1980 ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης στη Χάγη, ενώ για εννέα χρόνια υπηρέτησε σε ολλανδικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ως καθηγήτρια εικαστικών. Τα τελευταία χρόνια όµως, εργάζεται και στη γενέτειρα της Αγία Τριάδα στην Καρπασία. Η Τούλα Λιασή έχει πραγµατοποιήσει διάφορες ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ολλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο και Γαλλία.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες το εικαστικό έργο της Τούλας Λιασή πραγµατεύεται τις δύσκολες πτυχές της νεότερης κυπριακής ιστορίας. Οι εµπνεύσεις της πηγάζουν από τις προσωπικές της εµπειρίες και βιώµατα που σχετίζονται µε το θέµα των αγνοουµένων και των εγκλωβισµένων της Καρπασίας. Θέµατα που, παρότι είναι πολύ προσωπικά, είναι ταυτόχρονα και δηµόσια.

Μέχρι σήµερα, έχει χρησιµοποιήσει την εικαστική της ιδιότητα για τη δηµιουργία των εικαστικών έργων Αχαιών Ακτή/Achaeans Coast (2004) και Σκουριασµένες Μαρτυρίες/Rusted Evidence (2013), τα οποία είναι και τα δύο αφιερωµένα στους εγκλωβισµένους. Και στα δύο έργα, επεδίωξε µέσα από φωτογραφικά κολάζ, µε φωτογραφίες από σκουριασµένα, κατεστραµµένα αντικείµενα της καθηµερινής τους ζωής, να δείξει την αναπόφευκτη φθορά του χρόνου και την έµµεση επίδρασή
του στη ζωή τους.

Το έργο Πού Ήσουν;/Where Have You Been? (2018) –αφιερωµένο στους αγνοουµένους της Κύπρου– είναι εµπνευσµένο από την ιστορία του αγνοούµενου αδελφού της, Γιαννάκη Λιασή, που βρέθηκε σε οµαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκε µε τη µέθοδο DNA το 2014. Μια ιστορία που ενώ φαινοµενικά µπορεί να θεωρηθεί προσωπική, στην πραγµατικότητα συνδέεται µε την πρόσφατη τραγική ιστορία της Κύπρου. Μέσα από το πρότζεκτ, θέλησε όχι µόνο να προβάλει αισθητικούς τρόπους για να βλέπουµε τραγικά γεγονότα και οδυνηρές καταστάσεις, αλλά και να δείξει πώς η τέχνη έχει τη δύναµη να ασχολείται µε επώδυνα ανθρώπινα συναισθήµατα και ταυτόχρονα να
πραγµατεύεται ζητήµατα πολιτικής, ιστορίας και µνήµης.

www.toulaliasi.nl

 

Send this to a friend