Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Zero Waste to Landfill» στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων
Η Κύπρος είναι πρωτοπόρος στα θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα της δίνει προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος.
Σε χαιρετισμό της στην παρουσίαση του προγράμματος «Zero Waste to Landfill», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων «Φώτη Πίττα» στο Φρέναρος, η Υπουργός Παιδείας συνεχάρη «τη Διεύθυνση του Σχολείου, το προσωπικό και τους μαθητές που μπαίνουν σ’ αυτά τα καινοτόμα προγράμματα, ειδικά σ’ αυτά που μας βοηθούν στο στόχο μας που είναι από τη μια, να βελτιώσουμε τα μαθησιακά μας αποτελέσματα και από την άλλη να προωθήσουμε οτιδήποτε καλλιεργεί ικανότητες και δεξιότητες που θα κάνουν τα παιδιά να είναι έτοιμα για να είναι οι πολίτες αυτής της κοινωνίας».
Εχουμε, συνέχισε “δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στο εκπαιδευτικό σύστημα για τα περιβαλλοντικά προγράμματα και είμαστε πρωτοπόροι, η Κύπρος στα θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία γιατί λειτουργούμε με οριζόντια δομή στο Υπουργείο μας. Είμαστε παράδειγμα καλής πρακτικής και πρόσφατα έχουμε βραβευθεί γι’αυτό, γιατί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα λειτουργεί η Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη η οποία συμβάλει στα αναλυτικά προγράμματα, από την προσχολική ηλικία, θεματικές για το περιβάλλον και την αειφορία, μεταξύ των οποίων είναι τα απορρίμματα και πολλά άλλα θέματα τα οποία συνάδουν με τους στόχους παγκόσμια για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής».
Όπως είπε η Υπουργός «λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τον πλανήτη μας, το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό για μας και θα πρέπει παιδαγωγικά να μπούμε πολύ νωρίς» για να είναι οι μαθητές ενημερωμένοι και να έχουν αναπτύξει όλες τις ικανότητες και δεξιότητες ώστε αύριο να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα ως πολίτες.
Πρόσθεσε πως “από πολύ νωρίς, από την προσχολική ηλικία, καλλιεργούμε αυτού του είδους τις δεξιότητες και θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αυτού του τόπου και ειδικότερα του κόσμου μας, ειδικότερα στη χώρα μας, που είναι εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η λήψη πιο δυναμικών μέτρων είναι επιτακτική από όλους μας».
Όπως είπε η Δρ. Μιχαηλίδου «η Κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα της δίνει προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος, υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και η εκπαίδευση έχει ένα πολύ-πολύ μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει γιατί από πολύ νωρίς καλλιεργούμε και σε μας, δυστυχώς ή ευτυχώς είναι και η ευθύνη να καλλιεργήσουμε στα παιδιά, όλες αυτές τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους να λειτουργήσουν καλύτερα για καλύτερα αποτελέσματα».
Αρα, σημείωσε «η περιβαλλοντική συνείδηση, τα απαραίτητα εφόδια που καλλιεργούμε στους νέους και τις νέες της Κύπρου μας, είναι για μας προτεραιότητα».
Αναφερόμενη στις συγκεκριμένες δράσεις, όπως η σημερινή, η Υπουργός Παιδείας είπε πως «στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την προώθηση της ανακύκλωσης. Απώτερος στόχος μας είναι η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής αλλά και της κοινωνικής ευεξίας των νέων μας, ως επίσης η διαμόρφωση πολιτών, οι οποίοι να γνωρίζουν πως να διεκδικούν βελτιωμένες συνθήκες ζωής αλλά και να ενεργούν υπέρ της αναβάθμισης του φυσικού αλλά και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος».
Χαρακτήρισε «πρωτοπόρο» το Λύκειο Κοκκινοχωρίων «Φώτη Πίττα» που συμμετέχει σ’ αυτού του είδους προγράμματα και διαβεβαίωσε πως τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και η ίδια προσωπικά θα είναι κοντά στους μαθητές «ώστε να στηρίξουμε την κάθε προσπάθεια που κάνουν, η οποία συνάδει στο να είναι καλύτερα ενημερωμένοι, πιο ανθεκτικοί πολίτες, πιο διεκδικητικοί και όλοι να βοηθήσουν για να πάρουμε τον τόπο μας πιο μπροστά».
Στον δικό της χαιρετισμό η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου ανέφερε ότι η παρουσία της Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση «αποτελεί τρανή απόδειξη» της βούλησης της να στηρίξει προσπάθειες σχολικών μονάδων που καλλιεργούν περιβαλλοντική συνείδηση και θετικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον.
Πρόσθεσε ότι «το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της αποστολής του, διοργανώνει ημερίδες, σεμινάρια και διαλέξεις και προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας. Σε κάθε ευκαιρία που έχουμε να μοιραστούμε σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες και να αλληλεπιδράσουμε με το κοινό οποιασδήποτε ηλικίας, δημιουργούμε γέφυρες προς την κατανόηση, τη συνεργασία και την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο» είπε.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Zero Waste to Landfill» (Μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές) είπε πως εξαγγέλθηκε από την τέως Επίτροπο Περιβάλλοντος και νυν Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρα Μαρία Παναγιώτου τον Απρίλιο του 2023, και αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές. «H πορεία υλοποίησης της δράσης στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η προσπάθεια έχει μεταφερθεί και σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία» είπε.
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στα σχολεία. Το πρώτο σχολείο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα είναι το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού, τον Νοέμβριο ενώ σήμερα το Λύκειο Κοκκινοχωρίων «Φώτη Πίττα» είναι το δεύτερο σχολείο που ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα. «Η σημασία της συμμετοχής των σχολείων στο “Zero Waste” είναι τεράστια τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους» ανέφερε.
Ταυτόχρονα εξέφρασε ελπίδα για το «γεγονός ότι τα σχολεία, τα φυτώρια των μελλοντικών πολιτών της χώρας μας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο στα παιδιά την περιβαλλοντική συνείδηση, εμπεδώνοντας καλές συμπεριφορές και συνήθειες αλλά και αίσθημα ατομικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Η συμμετοχή του Σχολείου στο πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να καταστήσουν το σχολείο τους πρωτοπόρο στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων» ανέφερε και πρόσθεσε πως «με κάθε βήμα που κάνουν οι μαθητές προς την επίτευξη του στόχου αυτού, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της φύσης για τις επόμενες γενιές».