Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ολοκληρώθηκε στη Λάρνακα το πρόγραμμα για την διαχείριση των νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων
Ολοκληρώθηκε στη Λάρνακα το πρόγραμμα για την διαχείριση των νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων

Ολοκληρώθηκε στη Λάρνακα το πρόγραμμα για την διαχείριση των νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με σημαντικά αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, με την ονομασία «Επιτόπια Διαχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και Αξιοποίησης των Εκροών».

Tο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) και  τo Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας, έλαβαν μέρος στο εταιρικό σχήμα του εν λόγω προγράμματος, με κύριο στόχο την επιτόπια επεξεργασία υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων για την απομάκρυνση ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος (π.χ. φαρμακευτικές ουσίες) και παθογόνου φορτίου (παθογόνα βακτήρια και γονίδια) πριν αυτά καταλήξουν στους κεντρικούς σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων.

Η επιτόπια επεξεργασία έγινε μέσω εγκατάστασης πιλοτικής μονάδας σε χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, η οποία αποτελείτο από μια σειρά από προχωρημένες φυσικοχημικές, βιοχημικές και χημικές τεχνολογίες. Ανακοίνωση του ΣΑΛ αναφέρει ότι κατά την 9μηνη λειτουργία της πιλοτικής μονάδας διενεργήθηκαν πέραν των 20 δειγματοληψιών με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τις φυσικοχημικές αναλύσεις που πραγματοποίησε το ΣΑΛ στο εισερχόμενο κι επεξεργασμένο υγρό απόβλητο της μονάδας προέκυψαν μέσες συνολικές απομακρύνσεις που ξεπερνούσαν το 70% για το χημικά και βιολογικά απαιτούμενο οξυγόνο, το 80% για τα ολικά αιωρούμενα στερεά και το 15% για το ολικό άζωτο και τον ολικό φώσφορο.

Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας πέραν από τις αναλύσεις φυσικοχημικών παραμέτρων στις επιμέρους τεχνολογίες της πιλοτικής μονάδας, πραγματοποίησε επίσης αναλύσεις για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση φαρμακευτικών ουσιών καθώς και παθογόνων βακτηρίων και γονιδίων.

Μέσω εξειδικευμένων αναλύσεων εξετάστηκε η παρουσία μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών ουσιών και διαπιστώθηκε ότι αρκετές από αυτές απομακρύνονται πέραν του 50% με κάποιες να φθάνουν μέχρι και 100% απομάκρυνση. Στις πλείστες των περιπτώσεων η χαμηλότερη συγκέντρωση των ενώσεων παρατηρήθηκε μετά την αερόβια επεξεργασία κατατάσσοντάς την ως την διεργασία με την μεγαλύτερη επιρροή στην απομάκρυνση φαρμακευτικών ουσιών.

«Τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων αναλύσεων ανέδειξαν τις βιολογικές διεργασίες (αναερόβια και αερόβια επεξεργασία) και κυρίως την αερόβια διεργασία ως τις τεχνολογίες με τη μέγιστη συνεισφορά στη μείωση των φυσικοχημικών, φαρμακευτικών και μικροβιολογικών παραμέτρων.

Γενικότερα, η πιλοτική μονάδα ως σύνολο εκπλήρωσε τον κυριότερο στόχο του έργου αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της να απομακρύνει σημαντικό ποσοστό επικίνδυνου και δύσκολου ρυπογόνου φορτίου (π.χ. φαρμακευτικές ουσίες, παθογόνα βακτήρια) από τα νοσοκομειακά υγρά απόβλητα, αποφορτίζοντας με τον τρόπο αυτό το ρυπογόνο φορτίο που καλείται να επεξεργαστεί ο κεντρικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων», καταλήγει το ΣΑΛ.

 

Send this to a friend