Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ραγδαία αύξηση Airbnb σε Αμμόχωστο και Πάφο
Ραγδαία αύξηση Airbnb σε Αμμόχωστο και Πάφο

Ραγδαία αύξηση Airbnb σε Αμμόχωστο και Πάφο

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εδραιώνεται σε μεγάλους αριθμούς η βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Κύπρο (Airbnb), που αποτελεί πλέον την νέα τάση για τουρισμό κι επενδύσεις σε ακίνητα.

Πρόκειται για μία τάση η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερα ερείσματα στην Κύπρο, αφού ο αριθμός των κατοικιών και των διαμερισμάτων, που εντάσσονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξάνεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο, καθότι το ενδιαφέρον τόσο των ντόπιων, όσο και των ξένων είναι έντονο.

 

Σύμφωνα με το Economy Today, εκτός από τους τουρίστες, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποτελούν πια μια σοβαρή επιλογή και για τους ιδιοκτήτες επαύλεων, κατοικιών και διαμερισμάτων.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας Airdna, σήμερα στην Κύπρο, λειτουργούν με τον τρόπο αυτό χιλιάδες καταλύματα. Παράλληλα, δραστηριοποιούνται κι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, στις οποίες σπεύδουν αρκετοί ιδιοκτήτες αφενός, για να εξασφαλίσουν απόδοση και αφετέρου για να απαλλαγούν από τα διαδικαστικά ζητήματα.

Όπως δήλωσε στο Economy Today ο γενικός διευθυντής της Phaedrus Living (κυπριακών συμφερόντων εταιρεία που ασχολείται με την υπό αναφορά βιομηχανία) Γιάννης Κοτζιάς, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων είναι ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση τόσο από ξένους επισκέπτες, όσο και από ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα ακίνητα να είναι νόμιμες, να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τα καταλύματα που διαχειρίζονται να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Αμμόχωστος – Πάφος

——————————

Όπως συμβαίνει με τις κλίνες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, έτσι και στην βραχυχρόνια μίσθωση τα περισσότερα καταλύματα, βρίσκονται στις επαρχίες Πάφου κι ελεύθερης Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της Airdna, η επαρχία Πάφου έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική στην βραχυχρόνια μίσθωση, αφού διαθέτει τα περισσότερα ακίνητα στις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και Vrbo, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 3300.

Το 1/3 των ακινήτων αυτών εντοπίζονται στην πόλη της Πάφου, όπου η μέση τιμή κράτησης είναι 78 ευρώ ημερησίως, η πληρότητα φτάνει το 81% και το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά κατάλυμα υπολογίζεται στα 1.181 ευρώ.

Όσον αφορά την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, σχεδόν 3200 είναι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να βρίσκεται στην Αγία Νάπα (1028) και τον Πρωταρά (1108).

Οι μέσες τιμές στις δύο αυτές περιοχές έχουν μεγάλη απόκλιση, αλλά οι πληρότητές τους κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα (75% – 74%).

Στη Λάρνακα ο αριθμός των καταλυμάτων Airbnb ανέρχεται στα 1017, με μέση ημερήσια τιμή τα 70 ευρώ (80% μέση πληρότητα), ενώ στην Ορόκλινη τα καταλύματα είναι 150 με μέση ημερήσια τιμή τα 73 ευρώ.

 

 

 

Send this to a friend