Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Πρώτο τεστ με προσομοίωση συνθηκών πλανήτη Αρη στη Γη
Πρώτο τεστ με προσομοίωση συνθηκών πλανήτη Αρη στη Γη

Πρώτο τεστ με προσομοίωση συνθηκών πλανήτη Αρη στη Γη

Ξεκινά αυτό τον μήνα η πρώτη από μια σειρά αποστολών της NASA στη Γη υπό συνθήκες προσομοίωσης του πλανήτη Αρη. Η αποστολή θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά κατασκευασμένο οικότοπο στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον.

Η αποστολή CHAPEA, (Crew Health and Performance Exploration Analog) είναι μια  αποστολή στη Γη, η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες προσομοιώσεις επιφάνειας του Άρη, διάρκειας ενός έτους, κατά τις οποίες τα μέλη του πληρώματος θα ζουν και θα εργάζονται σε έναν οικότοπο 1.700 τετραγωνικών ποδιών, εκτυπωμένο με 3D.

Γιατί ο πλανήτης Αρης

——————-

Σημειώνεται ότι η NASA ηγείται της αποστολής για επιστροφή στη Σελήνη (αυτή τη δεκαετία) για μακροπρόθεσμη εξερεύνηση με επιστημονικό ενδιαφέρον μέσω των αποστολών που ονομάστηκαν “Αρτεμις” από την θεά της ελληνικής μυθολογίας.  Η επιστροφή αυτή θεωρείται απαραίτητη για την προετοιμασία της NASA για το επόμενο γιγάντιο άλμα που είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη, περίπου το 2040.

Οπως δηλώνουν κατά καιρούς αστρονόμοι, αστροφυσικοί και άλλοι επιστήμονες, ο άνθρωπος δεν μπορεί να περιορίζεται στη Γη, αλλά οφείλει να καταστεί πολυ-πλανητικός, εξαπλώνοντας το είδος σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο πλανήτης ο οποίος ομοιάζει περισσότερο με τη Γη είναι ο Αρης, έτσι οι προσπάθειες επικεντρώνονται εκεί.

Οι λόγοι που προβάλλονται για τη μετατροπή του ανθρώπου σε πολυ-πλανητικό είδος είναι οι φόβοι μιας καταστροφής (είτε από πτώση μεγάλου αστεροειδούς, είτε από ανθρωπογενή παράγοντα), αλλά και το αίσθημα εξερεύνησης και η περιέργεια που χαρακτήριζε πάντα τον άνθρωπο.

Οπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τον αστροφυσικό Μιτσίο Κάκου, οι δεινόσαυροι, οι οποίοι αφανίστηκαν από πτώση αστεροειδούς, “δεν είχαν δυστυχώς εναλλακτικό σχέδιο Β'”

Η προσομοίωση CHAPEA

——————

Οι ερευνητές θα προσομοιώσουν τις προκλήσεις μιας ανθρώπινης αποστολής στον Άρη, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών πόρων, βλάβης εξοπλισμού, καθυστερήσεων επικοινωνίας και άλλων περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων, καθώς και προσωπική υγιεινή και γυμναστική.

Το  τετραμελές πλήρωμα επιλέχθηκε από το ευρύ κοινό, και αποτελείται από δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Πρόκειται για την Kelly Haston, ερευνήτρια και διοικητή της αποστολής, τον Ross Brockwell μηχανικό πτήσεων, τον Nathan Jones ιατρό, και την Alyssa Shannon, νοσοκόμα.

Το πλήρωμα θα συμμετάσχει επίσης σε διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καλλιεργειών,  συντήρησης οικοτόπων και επιστημονικών πειραμάτων.

Αλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους ή «Marswalks» εκτός του οικοτόπου –ορισμένοι χρησιμοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ρομποτικών επιχειρήσεων  τα μέλη του πληρώματος θα είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο ενός drone που μοιάζει με ελικόπτερο και ενός περιπλανώμενου ρομπότ. Το πλήρωμα θα εργάζεται ανά δύο ομάδες μέσα στον βιότοπο για να χειριστεί το drone και το ρομπότ, να ερευνήσει απομακρυσμένες περιοχές, να εντοπίσει και να ανακτήσει δείγματα πετρωμάτων και να τεκμηριώσει γεωλογικές πληροφορίες.

«Το στοιχείο της ρομποτικής είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνουμε για το πλήρωμά μας. Είναι πάντα καλό να γίνονται πραγματικά ενδιαφέρουσες εργασίες, ειδικά σε μια μακράς διάρκειας αναλογική μελέτη για να κρατάται το πλήρωμα ενθουσιασμένο», είπε η Raina MacLeod από το Διαστημικό Κέντρο Johnson.

«Οι μελλοντικοί αστροναύτες στον Άρη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τηλεκατευθυνόμενα drones και ρόβερ για να επεκτείνουν την ακτίνα αναγνώρισης», επεσήμανε.

Ανέφερε ακόμη ότι θα αναλύσουν πώς αλλάζει η απόδοση του πληρώματος και η υγεία τους με βάση τους ρεαλιστικούς περιορισμούς στον Άρη καθώς και ο τρόπος ζωής των μελών του πληρώματος.

“Ο τρόπος ζωής είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να προσομοιώσουμε δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον και φόρτο εργασίας για το πλήρωμα της αποστολής CHAPEA”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Grace Douglas, κύρια ερευνήτρια της αποστολής ανέφερε πως «η προσομοίωση θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δεδομένα γνωστικής και φυσικής απόδοσης για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις των μακροχρόνιων αποστολών στον Άρη στην υγεία και την απόδοση του πληρώματος».

Αυτές οι πληροφορίες, σημείωσε, θα βοηθήσουν τη NASA να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για να σχεδιάσει μια επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Send this to a friend