Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Συμβολική εκδήλωση μπροστά από το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο της Λάρνακας πραγματοποίησαν χθες (28/11) το μεσημέρι μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης πόλης κι επαρχίας Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολικά κτήρια της πόλης, κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού μαθητών.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης σε σχολεία της Λάρνακας μελών της επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων, παρά τα επανηλλειμμένα διαβήματα που έγιναν κατά καιρούς, οι συνθήκες μάθησης σε ορισμένα σχολεία της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται, με τους μαθητές να είναι τα πρώτα θύματα.
Όπως αναφέρθηκε, ο υπερπληθυσμός των μαθητών, η αύξηση των μετακινούμενων τμημάτων, τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα και η ανεπάρκεια σε αίθουσες διδασκαλίας και σε τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.
Τα σχολεία με τα σοβαρότερα προβλήματα υπερπληθυσμού είναι τα Γυμνάσια Βεργίνας, Αραδίππου, Λειβαδιών και Δροσιάς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα γυμνάσια της πόλης καθώς και σε ορισμένα λύκεια.
Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανέγερση νέου γυμνασίου στο χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Λάρνακας, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.
Επιπλέον, προβλήματα παρατηρούνται και όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή κάποιων σχολείων. Όπως λέχθηκε, υπάρχουν σχολεία στις περιοχές Βεργίνας, Αραδίππου, Λειβαδιών και Δρομολαξιάς όπου δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι, ενώ μαθήματα τεχνολογικά δεν διδάσκονται στις κατάλληλες αίθουσες.
Παράλληλα, οι γονείς υποστήριξαν ότι οι εξετάσεις τετραμήνων «πνίγουν» τα παιδιά τους στα σχολεία και δημιουργούν συνθήκες άγχους και παραπαιδείας.
Ουσιαστικά αυτό που ζήτησαν οι γονείς είναι να μην μετατρέπονται τα σχολεία… σε φροντιστήρια, να μην γίνονται, δηλαδή, μόνο κάποια επιλεκτικά μαθήματα και όλα τα άλλα μαθήματα είτε να υποβαθμίζονται, είτε να περιορίζονται.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του στο Γυμνάσιο Αραδίππου είπε ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, δήλωση που χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους γονείς.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας μετά από πρόσκληση του Κυβερνήτη της πόλης Phnom Penh κ. Khuong Sreng, πρωτεύουσας του Βασιλείου της Καμποτίας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην χώρα, συνοδευόμενος από Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και Εκπροσώπους από τη Λάρνακα.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων. Η πρωτοβουλία για την επίτευξη του στόχου αυτού ανήκει στον Επίτιμο Πρόξενο του Κράτους του Βασιλείου της Καμποτίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Χριστόφορο Λάρκο και στον Διαμεσολαβητή της πρωτοβουλίας αυτής κ. Salah Essa, Γραμματέα του Κράτους του Βασιλείου της Καμποτίας.
Κατά την συνάντηση με τον Κυβερνήτη της πρωτεύουσας του Βασίλειου της Καμποτίας, υπογράφτηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων με στόχο την εγκαθίδρυση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε διάφορους τομείς που θα προάγει τις αξίες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο πόλεων.
Κατά την παραμονή της Κυπριακής αποστολής στο Βασίλειο της Καμποτίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας, τον Πρόεδρο και Μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Καμποτίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αμερικής, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ευρώπης και μεγάλους Ομίλους Ιδιωτικών Εμπορικών και Επενδυτικών Εταιρειών και το Υπουργείο Τουρισμού, όπου έγινε παρουσίαση από το Δήμαρχο Λάρνακας για την πόλη της Λάρνακας. Κατά τις συναντήσεις αυτές αντηλλάγησαν διάφορες απόψεις για διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως τα οικονομικά, εμπορικά και άλλα θέματα. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, πολιτισμού, εμπορίου και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο πόλεων.
Οι δύο πόλεις θα επιδιώξουν να επεκτείνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η οικονομική διπλωματία κ.λ.π.
Σημειώνεται ότι η πόλη Phnom Penh έχει ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας και Αδερφοποίησης με πολλές άλλες πρωτεύουσες και πόλεις όπως το Παρίσι (Γαλλία), το Πεκίνο (Κίνα), Λονγκ Μπιτς (Καλιφόρνια) και Πρόβιντενς (Ροντ Άιλαντ).