Είχαν να το δουν 140 χρόνια: Επιστήμονες κατέγραψαν είδος φασιανού που θεωρούσαν εξαφανισμένο
Το είχαν δει πριν από 140 χρόνια και ενώ όλοι θεωρούσαν ότι είναι εξαφανισμένο, μετά από ένα μήνα εντατικής αναζήτησης, ομάδα ερευνητών κατάφερε να καταγράψει εικόνες ενός σπάνιου είδους φασιανού, βαθιά στο δάσος ενός μικροσκοπικού νησιού ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας.
Ήταν μια προσπάθεια-μαμούθ που περιελάμβανε αμέτρητες συνεντεύξεις με ντόπιους, 20 παγίδες με κάμερες και μια σύγκρουση με πειρατές. «Ήταν σαν να βρήκαμε μονόκερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συν-επικεφαλής της αποστολής, Τζον Μίτερμαϊερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η (επαν)ανακάλυψη τού πτηνού θα συμβάλλει στη διάσωση του είδους από την εξαφάνιση.
Είχαν επιχειρήσει και το 2019
Όπως αναφέρει το BBC, μέλη της ομάδας είχαν επιχειρήσει και το 2019 να βρουν το μεγάλο, εδαφόβιο περιστέρι, ψάχνοντας στο Fergusson Island, το μοναδικό οικότοπό του, όμως δεν κατέστη δυνατό να βρουν κάποιο ίχνος του.
Η αποστολή του 2022 φαινόταν πως θα έχει τα ίδια μάταια αποτελέσματα, έως ότου η ομάδα αποφάσισε να ψάξει σε χωριά στη δυτική πλαγιά του όρους Κιλκεράν – της υψηλότερης κορυφής του νησιού.
«Εκεί αρχίσαμε να συναντάμε κυνηγούς που είχαν δει και ακούσει τον φασιανό-περιστέρι» σημείωσε ο έτερος επικεφαλής της αποστολής, βιολόγος Τζέισον Γκρεγκ.
Συγκεκριμένα, ένας ντόπιος έδωσε μια πολλά υποσχόμενη πληροφορία, αναφέροντας πως είχε δει το πτηνό πολλές φορές σε μια περιοχή με απόκρημνες κορυφογραμμές και κοιλάδες, περιγράφοντας το εντελώς ιδιαίτερο κελάηδισμά του. Οι ερευνητές εγκατέστησαν κάμερες στην περιοχή και τελικά κατάφεραν να απαθανατίσουν το πουλί, μόλις λίγες ημέρες προτού η αποστολή εγκαταλείψει το εγχείρημα και φύγει από το νησί.
«Καθώς έβλεπα τις φωτογραφίες, έμεινα έκπληκτος από αυτή τη φωτογραφία αυτού του πουλιού που περνούσε ακριβώς δίπλα από την κάμερά μας» λέει ο Τζόρνταν Μπέρσμα, από το πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Οι εικόνες αυτές είναι οι πρώτες από το 1882 οπότε και καταγράφηκε για τελευταία φορά από επιστήμονες το πτηνό.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για το είδος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πληθυσμός στο νησί Fergusson είναι πολύ μικρός και μειώνεται. Όμως η ομάδα ελπίζει ότι οι πληροφορίες που συνέλεξαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην προστασία των πτηνών που απομένουν.
Κατά την επιστροφή τους από το Fergusson στο Normanby το σκάφος των ερευνητών έπρεπε επίσης να ξεφύγει από τους πειρατές, οι οποίοι είναι κοινοί στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του προγράμματος Rewild.
Πηγή: Έθνος