Εις βάθος ανταλλαγή απόψεων είχαν σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η ηγεσία της ΕΔΕΚ για να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας τους για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Η συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΕΔΕΚ, διήρκησε γύρω στη 1,5 ώρα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως άκουσαν από τον κ. Χριστοδουλίδη τους βασικούς στόχους της δικής του πολιτικής, σε περίπτωση που θα υποστηριχθεί από την ΕΔΕΚ και σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας.
«Θέσαμε από την πλευρά μας τα δικά μας ερωτήματα ούτως ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες απαντήσεις για να μπορούμε ως κόμμα να ολοκληρώσουμε τις επαφές τις οποίες έχουμε προγραμματίσει και στις 13 Ιουλίου στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος να μπορέσουμε να καταθέσουμε όλες τις απόψεις, όλες τις εισηγήσεις για να έχουμε μια τελική και οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη στάση την οποία η ΕΔΕΚ θα τηρήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν αρκετά αναλυτικός πάνω στα θέματα τα οποία έθιξε και ως εκ τούτου όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική μας την απόφαση.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση και είπε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει πολύ συγκεκριμένες θέσεις και προσεγγίσεις επί θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, όπως θέματα παιδείας, υγείας, το μεταναστευτικό, οικονομίας, το Κυπριακό.
«Απάντησα σε αρκετές ερωτήσεις και ευελπιστώ ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί», ανέφερε. Είπε πως οι όποιες διαδικασίες και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν είναι απόλυτα σεβαστές.
Εξέφρασε, ακόμη, την επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος για διερευνηθούν οι προοπτικές μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.
Ερωτηθείς σε σχέση με την αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου, στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, πως δυο πολιτικοί επέμεναν, μέχρι τέλους, να μην αποδεχτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά οτιδήποτε άλλο παρά «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις» και πως ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς και ο άλλος ήταν Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η αναφορά είναι πολύ συγκεκριμένη. Η αναφορά θεωρώ ότι λέει ότι στήριξαν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως και σήμερα, όπως και όταν ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών, πιστεύει πως πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.
Θεωρώ ότι ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και αυτή είναι η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, είναι εκεί, είναι δεδομένος, ανέφερε.
Είπε πως το πλαίσιο για να πετύχουμε αυτό στον στόχο είναι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία όπως εκδηλώνεται καθημερινά και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση και ο στόχος μας «που επιμένω ότι στο τέλος της ημέρας είναι συλλογικός».
Σε παρατήρηση πως με την ΕΔΕΚ έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι ένα από θέματα που συζήτησαν.
Ανέφερε πως ο διάλογος θα συνεχιστεί και πως μια ενδεχόμενη συνεργασία θα έχει και συγκλίσεις, και κοινές προσεγγίσεις και ενδεχόμενες διαφωνίες.
Είπε πως μια ενδεχόμενη συνεργασία δεν αναιρεί την αυτονομία της ΕΔΕΚ και οποιουδήποτε άλλου κόμματος, ούτω την αυτονομία της δικής του ανεξάρτητης υποψηφιότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είναι προφανές ότι στο πλαίσιο μιας συνεργασίας δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση να υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων για όλα τα ζητήματα.
Είπε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ από την αρχή έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτές οι διερευνητικού χαρακτήρα συναντήσεις αποσκοπούν στο να μπορέσουν να καθορίσουν με σαφήνεια σε κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες είναι οι αποκλίσεις, έτσι ώστε τα συλλογικά όργανα του κόμματος να έχουν μίαν καθαρή και ορθολογική εικόνα ενώπιόν τους για να μπορούν να πάρουν την απόφασή τους.
Πρόσθεσε πως εάν εκτιμούν ότι σε διάφορα ζητήματα υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τη διαβούλευση σε θέματα όπου υπάρχουν αποκλίσεις να υπάρχουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί για να υπάρξει ενδεχομένως μια κοινή γραμμή «αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουμε και θα το δούμε».
Ούτε εκβιαστικά θα αποδεχθούμε τις θέσεις του οποιουδήποτε, ούτε εκβιαστικά θα επιμένουμε να θέσουμε τις θέσεις μας στον όποιον θα συνεργαστούμε, ανέφερε, και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο μιας συνεργασίας δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων για όλα τα ζητήματα.
Ερωτηθείς με ποιόν από τους τρεις κύριους υποψήφιους η ΕΔΕΚ διαπιστώνει περισσότερη ταύτιση απόψεων, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν υπάρχει ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα υπάρξουν και με άλλους υποψήφιους συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Αυτά όλα θα ολοκληρωθούν πριν από τις 13 Ιουλίου ούτως ώστε το συνέδριο της ΕΔΕΚ να βρίσκεται μπροστά σε συγκεκριμένες προτάσεις με καθαρή εικόνα για να πάρει τις αποφάσεις του, επεσήμανε.
Ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Νίκου Χριστοδουλίδη που τον κάνουν να υπερέχει του κ. Μαυρογιάννη είπε πως ως Πρόεδρος του κόμματος δεν θα εκφράσει καμία άποψη δημόσια.
«Εγώ θα σεβαστώ την άποψη την οποία θα υιοθετήσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Είτε συμφωνώ με αυτήν, είτε διαφωνώ εγώ θα την υπερασπιστώ με το ίδιο πάθος για την υλοποίησή της», ανέφερε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως ενώπιον του συνεδρίου η άποψη που θα κατατεθεί θα είναι ενδεχομένως αυτή του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ και όχι του Προέδρου της.