Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έρευνα για επηρεασμό μάρτυρα στην υπόθεση φόνου του Πογιατζή
Έρευνα για επηρεασμό μάρτυρα στην υπόθεση φόνου του Πογιατζή

Έρευνα για επηρεασμό μάρτυρα στην υπόθεση φόνου του Πογιατζή

Έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας για την δολοφονία του Λεόντιου Πογιατζή το καλοκαίρι του 2021 αναίρεσε με ένορκη δήλωση του κατάθεση που είχε δώσει στην αστυνομία, διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, όπως αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.

Η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να διερευνήσει όχι μόνο τους λόγους της μεταστροφής της θέσης του μάρτυρα αλλά και το πώς η ένορκη του δήλωση κατέληξε στα χέρια του συνηγόρου υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση.

Σημειώνεται πως με βάση την μαρτυρία αυτή η Αστυνομία είχε προχωρήσει στις τρεις συλλήψεις.

Συγκεκριμένα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο προσήχθησαν σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τρεις συλληφθέντες  ηλικίας 34, 41 και 27 ετών για τον φόνο του 60χρονου στην Αναρίτα από τις κεντρικές φυλακές όπου κρατούνται.

Κατά τη διαδικασία δεν απάντησαν παραδοχή ή μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας για φόνο, φόνο εκ προμελέτης, παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών και εμπρησμού οχήματος, αφού ζητήθηκε αναβολή της υπόθεσης μετά το θέμα που προέκυψε με την ένορκη δήλωση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας που εξέφρασε την επιθυμία να μην καταθέσει στο Δικαστήριο και που αναιρούσε ουσιαστικά την κατάθεση του.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου με βάση οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της πιθανότητας επηρεασμού μάρτυρα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Κώστας Σιαηλής του 1ου και 3ου κατηγορούμενου ηλικίας 34 και 27 ετών, και Χρίστος Χατζηλοϊζου για τον 2ο  κατηγορούμενο ηλικίας 41 ετών δεν έφεραν ένταση στην αναβολή της υπόθεσης για απάντηση των πελατών τους  στις κατηγορίες.

Το Δικαστήριο ως εκ τούτου όρισε την υπόθεση για τις 29.7.22 στις 10:30 το πρωί.

Όσον αφορά το θέμα της κράτησης και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης έφεραν ένσταση δηλώνοντας ενώπιον του Δικαστηρίου πως δεν έχουν λόγο να φυγοδικήσουν οι πελάτες τους.

Ο δικηγόρος Κώστας Σιαηλής για τον 1ο κατηγορούμενο ανέφερε πως ο 34χρονος βρίσκεται στην Κύπρο για πάνω από 20 χρόνια, είναι παντρεμένος δύο φορές με Κύπριες από τις οποίες απέκτησε δύο παιδιά. Για την 15χρονη κόρη του καταβάλλει μηνιαία διατροφή 250 ευρώ, ενώ το δεύτερο παιδί διαμένει μαζί του. Έχει τη φροντίδα των παιδιών του, πρόσθεσε ο κ. Σιαηλής, σημειώνοντας πως σε περίπτωση κράτησης του δεν θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του, ούτε να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένεια του. Όσον αφορά τις ανησυχίες της ΚΑ για τη μη προσέλευση του στο Δικαστήριο ο κ. Σιαηλής είπε πως θα μπορούσαν να του επιβληθούν όροι. Είπε ακόμη πως ο 34χρονος από το 2018 δεν έχει διαπράξει αδικήματα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου Χρίστος Χατζηλοίζου σημείωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης. Επεσήμανε ωστόσο πως ο 41χρονος πελάτης του πρέπει να αφαιθεί ελεύθερος με  όρους, προσθέτοντας ότι είναι πατέρας δύο παιδιών που βρίσκονται στο Δικαστήριο.

Όσον αφορά τον 27χρονο τρίτο κατηγορούμενο ο δικηγόρος του και συνήγορος υπεράπισης Κώστας Σιαηλής ανέφερε πως δεν πρόκειται να διαφύγει αφού δεν υπάρχει είπε πιθανότητα καταδίκης του. Είναι, συνέχισε, κάτοικος Κύπρου, έχει πατέρα, μητέρα και αδέρφια καθώς και ανήλικο παιδί.

Ο Εκπρόσωπος της ΚΑ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου έθεσε θέμα επηρεασμού μαρτύρων σε περίπτωση που οι τρεις κατηγορούμενοι αφαιθούν ελεύθεροι. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ένορκο δήλωση που βασικού μάρτυρα κατηγορίας  που κατατέθηκε στο Δικαστηρίο αναφέροντας πως πρέπει να εξεταστεί κάτω από ποιες συνθήκες άλλαξε την απόφαση του για να καταθέσει στο Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο διέκοψε την διαδικασία για μιάμισι ώρα  προκειμένου να αποφασίσει  για την κράτηση ή μη των τριών κατηγορούμενων.

Με την επανέναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε πως το τεκμήριο Δ που αφορά την ένορκη δήλωση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας δεν έχει την δυναμική που αποδίδεται, προσθέτοντας πως το Δικαστήριο είναι ικανοποιημένο ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τρεις τους,  είναι σοβαρές. Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ανακοινώνοντας την απόφαση του για την κράτηση των τριών ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν υπερέχουν από τους δεσμούς που έχουν και οι τρεις κατηγορούμενοι με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου σημείωσε επίσης πως οι δεσμοί και των τριών κατηγορουμένων με την Δημοκρατία, δεν εξουδετερώνουν τον κίνδυνο φυγοδικίας.

Κατόπιν τούτου το Δικαστήριο διέταξε όπως και οι τρεις παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την 29η Ιουλίου του 2022.

Send this to a friend