![Φαλάφελ με ταχινοσαλάτα](https://larnakaonline.com.cy/wp-content/uploads/2021/08/falafel-me-taxinosalata.jpg)
Φαλάφελ με ταχινοσαλάτα
Μία συνταγή από τον σεφ Λούη Παπαγεωργίου.
250 γρ. (1 1/4 φλ. περίπου) ρεβίθια,
1 δέσμη μαϊντανός, χοντροκομμένος,
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους, σε χοντροκομμένα,
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια, σε φετάκια,
2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια,
1 κουταλιά κόλιανδρος σε σκόνη,
1 ½ κουταλάκι κύμινο σε σκόνη,
1 φέτα ψωμί, χωρίς κόρα, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη και λίγη γαλέτα (φρυγανιά αλεσμένη) αν χρειαστούν,
Λίγο σησάμι,
Αλάτι, πιπέρι,
Μπόλικο λάδι για τηγάνισμα,
12 μίνι πιτούλες ολικής αλέσεως, γιαούρτι στραγγιστό και πάπρικα για το σερβίρισμα.
Ταχινοσαλάτα:
1 φλ. ταχίνι,
1/4 φλ. χυμός λεμονιού,
½ σκελίδα σκόρδο, τριμμένη,
1/4 φλ. (περίπου) χλιαρό νερό,
½ κοφτό κουταλάκι κύμινο σε σκόνη,
Αλάτι,
Μαϊντανός και πολύ ψιλοκομμένη ντομάτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά).
Παίρνετε με ένα κουτάλι μίγμα και πλάθετε στρογγυλά, λίγο επίπεδα φαλάφελ και τα πασπαλίζετε με σησάμι. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι (όχι πολύ καυτό) και τα τηγανίζετε μέσα, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά, πάνω σε μίνι πιτούλες με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και τα πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα.
Ταχινοσαλάτα: Χτυπάτε με μίξερ το ταχίνι με το λεμόνι και το σκόρδο. Ύστερα, προσθέτετε κουταλιά-κουταλιά το χλιαρό νερό, μέχρι να πάρει η ταχινοσαλάτα τη ρευστότητα που θέλετε (να μην είναι πολύ πηκτή, αλλά ούτε και πολύ ρευστή – να είναι σαν κρέμα). Την αλατίζετε και ανακατεύετε μέσα το κύμινο. Τη σερβίρετε σε ποτηράκια γαρνίροντάς την, αν θέλετε, με μαϊντανό και πολύ ψιλοκομμένη ντομάτα.