Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τα βρίσκουν Κυπριανού- Νεοφύτου για τον προϋπολογισμό
Τα βρίσκουν Κυπριανού- Νεοφύτου για τον προϋπολογισμό

Τα βρίσκουν Κυπριανού- Νεοφύτου για τον προϋπολογισμό

Στην κοινή θέση ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι περιπέτειες για τον κυπριακό λαό και τον τόπο μετά την χθεσινή καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, κατέληξαν οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου είχαν σήμερα συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ σε διάλογο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και το Κυπριακό. Στο θέμα του προϋπολογισμού, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και πως ο τόπος θα πρέπει να αποφύγει τις περιπέτειες, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να επιδιώξει να έχει συναινέσεις για να περάσει ο προϋπολογισμός. Ο κ. Νεοφύτου μίλησε για θετικό μήνυμα από πλευράς ΓΓ ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν οι περιπέτειες.

Στο Κυπριακό, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών συμφωνώντας πως η διαδικασία θα πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο λύσης στη βάση της ΔΔΟ, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι αποφάσεις του ΣΑ, το διεθνές δίκαιο και οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως είχαν μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη καταψήφιση του προϋπολογισμού. Σημείωσε ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες στα κοινωνικοοικονωμικά ζητήματα, κάτι απόλυτα φυσικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο.

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο τόπος να μπει σε περιπέτειες. «Γι΄ αυτό έχω ξεκαθαρίσει πως ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές, οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον κόσμο και για τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε πως έχει αναφέρει στον κ. Νεοφύτου κάποιες βασικές αρχές που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του κράτους.

Όπως εξήγησε αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους, τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες με τις τράπεζες.

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θεωρούμε ότι παρέχεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση μετά από την καταψήφιση του προϋπολογισμού, να κάνει εκείνο το οποίο θα έπρεπε να είχε κάνει όλο αυτό το τελευταίο διάστημα: Να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και να ανταποκριθεί στη βάση και της δικής της φιλοσοφίας, σε εκείνες τις θέσεις που θα διαμορφώσουν τέτοια δεδομένα που θα καταστήσουν τον προϋπολογισμό αποδεκτό από την πλειοψηφία της Βουλής», είπε.

Σημείωσε ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να επιδιώξει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για να διαμορφώσει συνθήκες ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, και πρόσθεσε πως αν ο Πρόεδρος τα Δημοκρατίας τους καλέσει σε συνάντηση είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε αυτή μεταφέροντας του τις θέσεις του ΑΚΕΛ. «Επαναλαμβάνω ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον τόπο και το λαό μας», είπε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως με τον ΔΗΣΥ συμφωνούν στο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί λύση και το οποίο καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου που προνοούν λύση ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Απαιτούμε, συνέχισε, η λύση να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο καθώς και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

«Η άποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να απευθυνθεί ξεκάθαρα στον ΓΓ του ΟΗΕ, να απαντήσει ξεκάθαρα σε μια ενδεχόμενη πρόσκληση για συμμετοχή σε μια διευρυμένη διάσκεψη δίχως όρους και προϋποθέσεις, στη βάση εκείνων που απαιτεί ο ΓΓ και να προσέλθει σε εκείνη τη διάσκεψη με αποφασιστικότητα και πολύ καλά προετοιμασμένος έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», είπε.

Αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη στάση της Τουρκίας και αν δεν καταστεί δυνατή διαπραγματεύσεων η ευθύνη θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε όπως είπε για τις βασικές αρχές της πρότασης του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, την οποία κατέθεσε το κόμμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και πρόσθεσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα αποστείλουν με το περιεχόμενο αυτής της πρότασης αυτής στα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο καθώς και κόμματα και αξιωματούχους στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει φέτος για πρώτη φορά έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είπε κάτι τέτοιο. «Αν ο κ. Αναστασιάδης καταθέσει προϋπολογισμό του ΑΚΕΛ, γιατί όχι», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν προσδοκούν κάτι τέτοιο, ούτε καν να συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε άλλη ερώτηση αν εγκριθούν τα αιτήματα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ υπάρχει περίπτωση της αποχής, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να συζητούν ποιες είναι οι επιλογές του κόμματος του αυτή τη στιγμή. «Έχω αναπτύξει στον κ. Νεοφύτου μια σειρά από ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαν την θέση τους στον προϋπολογισμό», είπε.

Πρόσθεσε πως εκείνος που θα πρέπει να τον ακούσει είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος, ο ίδιος είναι έτοιμος να του παραθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνάντηση, αναφέρθηκε στο θετικό μήνυμα προς την κοινωνία. Το θετικό αυτό μήνυμα, πρόσθεσε, είναι η θετική προσέγγιση του ΓΓ του ΑΚΕΛ όταν είπε πως πρέπει να βρούμε λύση. Ανεξάρτητα των πολιτικών διαφορών είναι σημαντικό, τόνισε, να ακούς από τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να αποφύγουμε τις περιπέτειες.

«Είπε και κάτι που θα το δεχτώ», συνέχισε, «ότι την ευθύνη για να βρούμε λύση την έχει η Κυβέρνηση, και ως Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος έχω κι εγώ την ευθύνη να συμβάλω προς αυτή τη κατεύθυνση».

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια πως το δεύτερο θετικό μήνυμα που εξάγεται από τη συνάντηση είναι ότι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις ως κόμματα καθώς χρειάζεται η δημοκρατία τις διαφορετικές απόψεις, χωρίς να διχάζουν τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε κατόπιν στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη ρητορική της Τουρκίας, η οποία βάζει στο τραπέζι πλαίσια λύσης εκτός των συμφωνημένων. Είπε πως δεν είναι μυστικό πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμφωνούν ότι πρέπει να παραμείνει η λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο που καθορίζεται από τα ΗΕ, τη ΔΔΟ, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις του ΣΑ.

«Ανεξάρτητα της σημερινής ρητορικής και της προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας, μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να μην χάσουμε και τα Βαρώσια, να μπούμε σε διάλογο», σημείωσε. Γι αυτό, είπε, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει, αν πάρει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ σε άτυπη συνάντηση, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να δηλώσει παρούσα. Εκεί, θα πρέπει να επαναλάβουμε τις ξεκάθαρες θέσεις, πιστοί στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, και αν έρθει ναυάγιο η ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευρά.

Ερωτηθείς αν μετά από όσα άκουσε σήμερα από τον Άντρο Κυπριανού είναι πιο αισιόδοξος για το θέμα του προϋπολογισμού, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε το θετικό πρόσημο που είχε η σημερινή συνάντηση, με τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι έχουμε υποχρέωση να αποφύγουμε τις περιπέτειες για τον τόπο μας. «Αυτό είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό, στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι έχουμε μια πολιτική ηγεσία που παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ναδίρ, όσον αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, υπάρχουν φωνές λογικές παρά τις διαφορετικές απόψεις», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον θα συναντηθεί και με το ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου δεν έδωσε σαφή απάντηση. Είπε πως υπάρχουν στη Βουλή 8 κόμματα και δύο κινήσεις, σημειώνοντας πως υπάρχει χρόνος για να γίνει ο προγραμματισμός.

Send this to a friend