![Όρθιος κορμός σοκολάτας](https://larnakaonline.com.cy/wp-content/uploads/2020/12/orthios-kormos-2.jpeg)
Όρθιος κορμός σοκολάτας
Μπισκότο
Χτυπάµε στο µίξερ µε το σύρµα τα ασπράδια µε τη ζάχαρη έως ότου γίνουν µαρέγκα. Λιώνουµε την κουβερτούρα µαζί µε το βούτυρο σε µπεν µαρί. Αποσύρουµε το µείγµα και το αφήνουµε να χλιαρύνει. Προσθέτουµε έναν-έναν τους κρόκους και το αλεύρι ανακατεύοντας και στο τέλος ενσωµατώνουµε τη µαρέγκα σε δύο δόσεις. Απλώνουµε το µείγµα σε ένα ταψί 30 x 40 εκ., που έχουµε στρώσει µε λαδόκολλα, και το ψήνουµε στους 170°C για 15 λεπτά.
Πραλίνα φουντουκιού
Αν επιλέξουµε να φτιάξουµε το γλυκό µε πραλίνα και όχι µε ταχίνι, βάζουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει στη φωτιά και παράλληλα ζεσταίνουµε τα φουντούκια στο φούρνο. Ρίχνουµε στο καυτό τηγάνι σιγά-σιγά τη ζάχαρη και, µόλις καραµελώσει όλη, προσθέτουµε τα ζεστά φουντούκια. Ανακατεύουµε για µερικά λεπτά, µέχρι να καραµελώσουν, και τα αδειάζουµε σε µια λαδόκολλα. Όταν κρυώσουν, τα σπάµε σε κοµµάτια και τα πολτοποιούµε στο µπλέντερ ώσπου να γίνουν κρέµα. Ζυγίζουµε και κρατάµε τα 200 γρ.
Γκανάς
Ψιλοκόβουµε την κουβερτούρα της αρεσκείας µας και τη βάζουµε σε ένα µπολ. Ζεσταίνουµε την κρέµα γάλακτος και, λίγο προτού βράσει, την αδειάζουµε πάνω από την κουβερτούρα µαζί µε το µέλι. Ανακατεύουµε µε µια µαρίζ έως ότου δηµιουργηθεί ένα οµοιογενές σοκολατένιο µείγµα.
Συναρμολόγηση
Προµηθευόµαστε έναν πλαστικό σωλήνα (σε καταστήµατα µε υδραυλικά είδη) µε διάµετρο 10 εκ. και ύψος 23 εκ. και, αφού τον πλύνουµε, καλύπτουµε το εσωτερικό του µε χοντρό νάιλον ή δυο-τρεις στρώσεις µεµβράνης για να µπορέσουµε να ξεφορµάρουµε το γλυκό. Κλείνουµε τη µια άκρη του σωλήνα µε µεµβράνη και αλουµινόχαρτο και τον στήνουµε όρθιο. Ρίχνουµε µέσα λίγη από την γκανάς και τον βάζουµε για λίγο στο ψυγείο, µέχρι να αρχίσει να πήζει η γκανάς. Στο µεταξύ, ξεφορµάρουµε το µπισκότο από το ταψί και το κόβουµε ώστε να έχει το ίδιο µήκος µε το σωλήνα. Ανακατεύουµε την πραλίνα (ή το ταχίνι) µε το eclat d’or (ή τα πουράκια) και απλώνουµε το µείγµα σε όλο το µπισκότο. Το τυλίγουµε σε ρολό και το τοποθετούµε στο κέντρο του σωλήνα, έτσι ώστε να µένει κενό γύρω-γύρω (η στερεοποιηµένη γκανάς στο κάτω µέρος θα βοηθήσει να κολλήσει στη θέση του και να µην ανοίξει). Ρίχνουµε γύρω-γύρω από το ρολό την υπόλοιπη γκανάς και αφήνουµε τον κορµό στο ψυγείο για 5-6 ώρες.
Τον ξεφορµάρουµε τραβώντας τη µεµβράνη ή το νάιλον και µε ένα πιρούνι χαράσσουµε όλη την επιφάνειά του, προκειµένου να θυµίζει φλοιό δέντρου.