Αισιόδοξος για μεγάλη ανάκαμψη το 2021 ο Πετρίδης
Μικρότερη θα είναι τελικά η ύφεση για το 2020, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εξέφρασε την άποψη πως η ύφεση θα είναι κάτω από το 7%. Η αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης και τις θετικές συνέπειες των μέτρων στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στην επιτροπή, μέχρι το τέλος του χρόνου το δημόσιο χρέος από 120% του ΑΕΠ που είναι σήμερα αναμένεται να μειωθεί στο 116%, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Επίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στο 4,3%. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας από την πανδημία δεν μπορούν να υπάρξουν αξιόλογες προβλέψεις για το 2021. Ωστόσο εκτίμησε πως για την επόμενη χρονιά αναμένεται μεγάλη ανάκαμψη, η οποία θα καλύψει το χαμένο έδαφος του 2020. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, όμως, χαρακτηρίζεται από προσπάθεια για περιορισμό των επιπτώσεων και για διευκόλυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός υπέδειξε πως η πολιτική συγκράτησης των δημοσίων εξόδων και περιορισμού των προσλήψεων παραμένει, επισημαίνοντας πως η δημόσια απασχόληση είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στα τέσσερα στάδια σχεδιασμών του υπουργείου, σημειώνοντας ότι το πρώτο πλάνο εστιάστηκε στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, σε μεταρρυθμίσεις και στο τραπεζικό κομμάτι. Ανέφερε πως το μείγμα πολιτικής του υπουργείου περιλαμβάνει στοχευμένη επεκτατική πολιτική, στο βαθμό των δυνατότητων του κράτους, με πλάνο να επανέλθει η οικονομία σε πλεονάσματα. Όπως είπε, το πρώτο βραχυπρόθεσμο πλάνο της κυβέρνησης, με εφαρμογή από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος χρόνου, περιελάμβανε 85 σχέδια στήριξης. Το μεσοπρόθεσμο πλάνο περιλαμβάνει την περίοδο σταθεροποίησης και αναπροσαρμογής των δαπανών, το 2021.
Σειρά μεταρρυθμίσεων
Το τρίτο πλάνο αφορά αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα αντλήσει ποσό €1,1 δισ. για επανεκκίνηση της οικονομίας, κάτι όμως που προαπαιτεί μεταρρυθμίσεις. Αυτές εστιάζονται στις υποδείξεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις αξιολογήσεις για την Κύπρο, όπως είναι ο τομέας της υγείας, της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης. Επίσης περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης. Τέλος Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα αποστείλει το πλάνο διαχείρισης των μεταρρυθμίσεων στην Κομισίον. Όπως είπε ο υπουργός, παρατηρείται κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, λόγω του πολιτικού κόστους, ζητώντας τη βοήθεια των κομμάτων για να προχωρήσουν οι αλλαγές, καθώς σχετικά νομοσχέδια είναι ήδη κατατετεθειμένα στη Βουλή.
Πηγή: Philenews