Επιστρέφουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Παιδείας να αναφέρει πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από όλους τους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, σε δημοτική και μέση εκπαίδευση.
Όπως ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «το Υπουργικό ενέκρινε, για την ερχόμενη σχολική χρονιά, να γίνει η φοίτηση στα δημόσια σχολεία και με σύσταση στα ιδιωτικά, με φυσική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών, σύμφωνα πάντα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Προτεραιότητα μαζί με την παροχή εκπαίδευσης είναι η τήρηση των υγειονομικών προφυλάξεων».
«Ήδη το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχουν επικαιροποιήσει τα πρωτόκολλα και για τον σκοπό αυτό γίνεται η αναγκαία διαρρύθμιση στις σχολικές αίθουσες ώστε τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μπορέσουν τα παιδιά, έξι ετών και άνω, που σύμφωνα με την τελευταία σύσταση θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες σε όλα τα σχολεία, να φοιτήσουν κανονικά», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου
«Θα πρέπει» διευκρίνισε, «ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προστατευτικές μάσκες ρούχινες, επαναλαμβανόμενης χρήσης. Άρα όπως και το εκπαιδευτικό προσωπικό, έτσι και τα παιδιά θα φοιτήσουν στα σχολεία με τη χρήση μάσκας σε όλα τα σχολεία».
Και πρόσθεσε: «από την προδημοτική και τα νηπιαγωγεία, τη δημοτική εκπαίδευση, τα ειδικά σχολεία τη μέση εκπαίδευση, όλα θα λειτουργήσουν κανονικά με φοίτηση όλων των παιδιών, νοουμένου ότι θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και ήδη γίνονται διευθετήσεις για τις αίθουσες διδασκαλίας. Τα πρωτόκολλα θα κοινοποιηθούν έγκαιρα. Φυσικά στα μέτρα της υγειονομικής προστασίας συμπεριλαμβάνεται και η διενέργεια ενός μεγάλου αριθμού τεστ σε προσωπικό, μαθητές και μαθήτριες».
Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, «για αλλαγή των δεδομένων. Συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Υφυπουργειο Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, αναπτύσσεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, για την επαρκή διασύνδεση όλων των σχολείων στο διαδίκτυο με ταυτόχρονη εσωτερικού ασύρματου δικτύου».
«Εξελίσσεται παράλληλα και ένας προγραμματισμός για τη συμπλήρωση και αναβάθμιση του αναγκαίου εξοπλισμού στα σχολεία. Το ΥΠΠ αναπτύσσει ταυτόχρονα τόσο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την αναβάθμιση των παιδαγωγικών μεθόδων, όπως επίσης και την ασύγχρονη εκπαίδευση. Αυτό αφορά μόνο την περίπτωση που αλλάξουν οι υγειονομικές συνθήκες, είτε τοπικά είτε Παγκύπρια», είπε ο υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, το Υπουργικό ενέκρινε και τους κανονισμούς για τροποποίηση των κανονισμών της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης ώστε να κατοχυρωθεί και νομικά η εναλλακτική διδασκαλία με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ο μέγιστος αριθμός είναι αυτός των 25, όπως και σε άλλες χώρες, όπως είναι και η πρόταση του ECDC».
Αναβαθμίζονται τεχνολογικά τα σχολεία
Τα σχολεία αναβαθμίζονται σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και τη συνδεσιμότητα είπε σήμερα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Προεδρική Κατοικία, στο Τρόοδος, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «οι υποδομές των σχολείων για να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση είναι σε τρεις κατηγορίες.
Είναι η αναβάθμιση του διαδικτύου με πιο γρήγορες ταχύτητες , διότι σήμερα υπάρχει συνδεσιμότητα. Είναι η αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας,- ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση του διαδικτύου όταν γίνεται η τηλεκπαίδευση, και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιείται: οι προσωπικοί υπολογιστές, οι κάμερες, μικρόφωνα, ηχεία.
Θα εισαγάγουμε τις μεγάλες τηλεοράσεις αντί για προβολείς οθόνης (projectors). Για όλα αυτά, για το κάθε σχολείο, της ετοιμότητάς του και τί πρέπει να γίνει. Το κόστος υπολογίστηκε και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το να προχωρήσουν στην υλοποίηση όλων αυτών.
Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν σύντομα και θα είμαστε έτοιμοι να πάμε στο πλάνο Β εάν χρειαστεί, δηλαδή στην τηλεκπαίδευση κάποια στιγμή μέσα στο Σεπτέμβριο».
Ερωτηθείς εάν ο εξοπλισμός θα είναι στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κόκινος απάντησε ότι ο εξοπλισμός αυτός υπάρχει σήμερα στα σχολεία και μιλάμε για την αναβάθμισή του που θα είναι σταδιακή.
Για τη συνδεσιμότητα ανέφερε ότι «μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη μπορεί να είναι έτοιμο το 80% των σχολείων και το 15 – 20% που ενδεχομένως θα μείνει πίσω αφορά τα σχολεία που χρειάζονται διασύνδεση με οπτική ίνα, το οποίο απαιτεί μια επιπλέον εργασία μιας – δύο εβδομάδων. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι πρόβλημα».
Πρόσθεσε ότι «είμαστε στη διαδικασία απόκτησης των εξοπλισμών μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», διευκρινίζοντας ότι θα είναι «οι αναβαθμισμένοι. Γιατί και σήμερα αν θες να κάνεις τηλεκπαίδευση, μπορείς να την κάνεις με τον υφιστάμενο εξοπλισμό. Απλά έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα στην αναβάθμιση».
Ερωτηθείς για το κόστος, ο κ. Υφυπουργός είπε ότι το εκτιμώμενο κόστος για τη διασύνδεση και μόνο, θα είναι περίπου 350.000 ετησίως, ενώ σήμερα είναι 260.000. Πρόσθεσε ότι ο εξοπλισμός θα είναι μέσω ενοικίασης και όχι αγοράς, και υπολογίζεται στα 2,5 με 3 εκ. ευρώ το χρόνο. Υπάρχει, συνέχισε, και ένα εφάπαξ κόστος για τις αναβαθμίσεις, που είναι στις 150.000 ευρώ ετησίως.