Καραγιάννης:Καλή επιδημιολογική εικόνα στις δύο πλευρές – Τι λέει για Λήδρας
Το άνοιγμα της οδού Λήδρας αποτελεί πολιτική απόφαση και εναπόκειται στους ηγέτες των δύο πλευρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, τονίζοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα είναι αρκετά καλή.
Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έθεσαν επιτακτικά το άνοιγμα της οδού Λήδρας κατά την χθεσινή βιντεοδιάσκεψη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, κατά την οποία παρουσιάστηκε η επιδημιολογική μελέτη για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα.
«Τα μέτρα ασφαλείας στα σημεία διέλευσης λειτουργούν κανονικά και από τις δύο πλευρές. Εκείνο που θέτουν οι Τουρκοκύπριοι είναι κατά πόσον μπορεί να ανοίξει η Λήδρας. Τους είπαμε ότι είναι πολιτική απόφαση και δεν εναπόκειται πλέον στην επιδημιολογική ομάδα. Η επιδημιολογική εικόνα είναι καλή και από τις δύο πλευρές. Επομένως αν οι δύο ηγέτες προχωρήσουν να ανοίξουν την Λήδρας, θα την ανοίξουν», είπε.
Κατά την βιντεοδιάσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των μεταναστών που έρχονται στα κατεχόμενα και μετά περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Οι Τ/κ είπαν στη συνεδρίαση ότι οι ομάδες των μεταναστών έρχονται από τις ακτές και αμέσως μετά διακινούνται προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής. Ανέφεραν επίσης ότι όσοι μετανάστες παραμένουν στα κατεχόμενα υπόκεινται σε ελέγχους για κορωνοϊό.
Ο κ. Καραγιάννης, ρώτησε τους Τουρκοκύπριους ειδικούς για τη διακίνηση των παράνομων μεταναστών. Η ερώτηση του, όπως ανέφερε, αφορούσε κατά πόσο ανησυχούν μήπως μεταδοθεί ο ιός από τους διακινητές των μεταναστών. «Η απάντηση τους ήταν ότι δεν ξέρουν ποιοι τους διακινούν και αν έχουμε πληροφορίες να τους τις δώσουμε. Είπαν επίσης, πως αν οι μετανάστες τους ζητήσουν βοήθεια, τότε θα τους κάνουν τεστ», σημείωσε.
Όσον αφορά το θέμα των μέτρων στα σημεία διέλευσης και ειδικότερα τα μέτρα που αφορούν προσκόμιση αρνητικού τεστ για ειδικές ομάδες κάθε 15 μέρες και προσκόμιση τεστ για άλλες ομάδες μόνο μια φορά, ο Καθηγητής είπε ότι «με αυτά τα
δεδομένα δεν θα μπορούν οι τουρίστες να πάνε από την μια πλευρά στην άλλη».
Σχετικά με το επιδημιολογικό δελτίο που κατέθεσαν οι Τ/κ, έκτασης περίπου 22 σελίδων και το οποίο είχε δοθεί στην πλευρά μας για μελέτη την περασμένη βδομάδα, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι κάνουν μια εκτεταμένη προσπάθεια να καλύψουν όλους τους αφικνούμενους από τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια ζητώντας από όλους τεστ. «Τουλάχιστον από χώρες στις κατηγορίες Β και Γ τους κάνουν επιπλέον τεστ όταν έρθουν στην Κύπρο. Και στην κατηγορία Γ τους κάνουν ακόμη ένα τεστ μετά τις 15 ημέρες καραντίνας», σημείωσε.
Σε σχέση με τους ταξιδιώτες από την Τουρκία, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι αυτούς τους έχουν στην κατηγορία Β, ζητούν τεστ και τους κάνουν και τεστ όταν έρχονται στην Κύπρο.
Σε ερώτηση αν στα κατεχόμενα έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις ελεύθερες περιοχές, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε πως «δεν μπορώ να πω ότι είναι καλύτερη. Εμείς έχουμε πολύ καλή εικόνα αλλά έχουν κι εκείνοι κάποια εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία ανιχνεύουν. Από την έναρξη λειτουργίας των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών έχουν κάνει περίπου 20,000 τεστ. Επομένως ανιχνεύουν όλα τα εισαγόμενα».
Πηγή: ΚΥΠΕ