Συμπεριφορά ντροπής σε μάνα αγνοουμένου
Έλεος. Μάνα αγνοουμένου είχε ανάγκη από υγρή τροφή στο γηροκομείο όπου μεταφέρθηκε και παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων τις τελευταίες 20 μέρες (μέχρι την ημέρα που απεβίωσε) να εξασφαλιστεί η τροφή, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κύπρου, Νίκος Σεργίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αγνοουμένων, όπου έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στην τραγική αυτή πτυχή. Όσες μάνες αγνοουμένων απέμειναν είναι ηλικίας 80-90 ετών, είπε ο κ. Σεργίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως οι λιγοστοί γονείς αγνοουμένων που βρίσκονται εν ζωή, χρειάζονται τη φροντίδα της πολιτείας.
Ο κ. Σεργίδης κατήγγειλε επίσης αδικαιολόγητη καθυστέρηση ταυτοποίησης στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι από 6 μέχρι 10 χρόνια από την ημέρα εκταφής των οστών, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν μερικούς μήνες μετά τον εντοπισμό τους και όχι αρκετά χρόνια αργότερα.
Κάτι άλλο το οποίο ελέχθη και το οποίο δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται συγγενείς αγνοουμένων, ήταν το σχόλιο υπηρεσιακού όπως το μετέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων της Περιόδου 1963-1964, Χάρης Συμεωνίδης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, όταν υπέδειξε σε λειτουργό πως συγγενείς αγνοουμένων δεν είναι ικανοποιημένοι όταν τα οστά των παιδιών τους τοποθετούνται σε μικρά κασελάκια αντί σε κανονικά φέρετρα, αυτός φέρεται να σχολίασε: «Τι θα κάνουμε τα 250 φέρετρα που έχουμε στοκ;».
Ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε και την περίπτωση γυναίκας αγνοουμένου η οποία σχολίασε: «Τους έδωσα έναν άντρα δύο μέτρα και μου τον έφεραν σε ένα κασόνι μισό μέτρο». Είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται τέτοια φέρετρα, πρόσθεσε ο κ. Συμεωνίδης.
Ο επίτροπος Προεδρίας επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου, ανέφερε πως έδωσε οδηγίες να επιλέγουν οι συγγενείς ένα από τα δύο μεγέθη. Κάποιοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούνται κανονικά φέρετρα για 1-2 τεμάχια οστών, είπε ο κ. Φωτίου, ο οποίος πρόσθεσε πως συζήτησε το θέμα με συγγενείς αγνοουμένων.
Σχετικά με τις καθυστερήσεις που αφορούν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε πως το 2012 εντοπίστηκαν 16 αγνοούμενοι της περιόδου 1963-1964 στις Χαμίτ Μάντρες (στα κατεχόμενα) σε έξι τάφους. Μέχρι το 2014 ταυτοποήθηκαν δέκα και έμειναν προς ταυτοποίηση έξι λείψανα. Για μια πενταετία ρωτούσα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ταυτοποίησης και από το Ανθρωπολογικό εργαστήρι, μου απαντούσαν περίπου ότι το DNA τους δεν ταυτίζεται με περίπου 16.000 δείγματα οστών που υπάρχουν στο εργαστήρι, είπε, για να προσθέσει: Ο νέος εκπρόσωπος μας στη ΔΕΑ με πληροφόρησε πως είμαστε κοντά στο να ταυτοποιηθούν τέσσερις από τους έξι αγνοούμενους. Για τον ένα μου είπε πως ήταν δύσκολη περίπτωση, ο δεύτερος «έτσι κι έτσι», αλλά οι άλλοι δύο βρίσκονταν πολύ κοντά στην ταυτοποίηση και απέμειναν λεπτομέρειες. Πέρασε ένας χρόνος και ακόμη να λυθούν οι μικρολεπτομέρειες. Διερωτήθηκε δε (αναφερόμενος στο εργαστήρι): Ξέρουν εκεί τι σημαίνει ένας χρόνος; Ξέρουν τι σημαίνει για μια οικογένεια να αναμένει να πάρει τα οστά του παιδιού της ακόμη ένα χρόνο; Έστω οι δύο έπρεπε να παραδοθούν, είπε ο κ. Συμεωνίδης.
Άλλα είδε και άλλα έγραψε ο ιατροδικαστής
Ο πρόεδρος των Συγγενών Αγνοουμένων του 1963 ήγειρε επίσης θέμα για τους ιατροδικαστές και τις αιτίες θανάτου που καταγράφουν όταν εξετάσουν τα λείψανα των αγνοουμένων. «Προσωπικά, όταν ταυτοποιήθηκε ο αδελφός μου, του είπα “τον αδελφό μου δεν τον είδες καν”. Ρώτησε “γιατί” και του είπα πως έγραψε ότι πέθανε από κτύπημα στο κεφάλι, ενώ το κτύπημα ήταν αλλού». Τότε ο ιατροδικαστής φέρεται να του είπε: «Τι ήθελες να γράψω;».
Όσον αφορά τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών, ο επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι κατόπιν συνεννόησης και με τη Νομική Υπηρεσία, θα προωθηθεί νομοθεσία με βάση την οποίαν όταν ο ιατροδικαστής δεν μπορεί να καταλήξει σε αιτία θανάτου να δικαιούται να μην το κάνει. Ανέφερε, επίσης, πως η υπηρεσία ρωτά τους συγγενείς αν θέλουν ιατροδικαστική έκθεση και αν απαντήσουν θετικά έρχονται ειδικοί από την Ελλάδα και ετοιμάζουν τις εκθέσεις.
Ειδικά για τους αγνοούμενους της Ελλάδας, ανέφερε πως ταυτοποιήθηκαν δέκα λείψανα, αλλά οι οικείοι των αγνοουμένων δεν ενδιαφέρθηκαν να τα παραλάβουν. Υπενθυμίζεται ότι τους δόθηκαν λάθος οστά και τώρα αρνούνται να τα επιστρέψουν.
Ταυτοποιούνται εφτά στρατιώτες
Χθες ο κ. Φωτίου αμφισβήτησε τη θέση που εξέφρασε η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος της ΔΕΑ ότι τα οστά των 70 αγνοουμένων της Άσσιας μετακινήθηκαν από τον αρχικό χώρο ταφής από Τουρκοκύπριους, αλλά και τις μαρτυρίες ότι τα λείψανα θάφτηκαν στον σκυβαλότοπο του Δικώμου.
Εξάλλου, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες πληροφορίες για τον χώρο ταφής των Ασσιωτών, αλλά παράλληλα θα πρέπει να διενεργηθούν εκσκαφές και στον σκυβαλότοπο Δικώμου. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε επίσης πως σύντομα θα ταυτοποιηθούν 6-7 λείψανα που ανήκουν σε στρατιώτες. Βρέθηκαν πριν περίπου εφτά χρόνια, είπε ο κ. Παντελίδης. Τέλος, ανέφερε πως από τους 2.000 αγνοούμενους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) αναζητούνται άλλοι 800.
Πηγή: Φιλελεύθερος