Σήμερα το διαδικτυακό σεμινάριο μέσω της πλατφόρμας Zoom με θέμα “Θωρακιζόμαστε με ψυχική ανθεκτικότητα σε εποχή πανδημίας”, με την Κατερίνα Μιχαήλ
Η αόρατη απειλή της νέας πανδημίας έφερε κρίση στις ζωές μας. Οι ζωές μας ήταν λίγο ή πολύ τοποθετημένες σε μια ασφαλή ρουτίνα μέχρι που έκανε την εμφάνιση του ο κορωνοϊός. Κι όμως καλούμαστε να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την νέα εποχή η οποία περιέχει την κρίση. Η κρίση κρύβει μέσα της την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και πολλά άσχημα συναισθήματα και σκέψεις που αλληλοεπηρεάζονται.
Το καλύτερο εργαλείο μας είναι η ψυχική μας ανθεκτικότητα. Η ψυχική ανθεκτικότητα σαν όρος αναφέρεται στη θετική προσαρμογή του ατόμου μετά από ένα τραυματικό γεγονός ή μια δύσκολη κατάσταση καθώς και στην ικανότητα του για ανάκαμψη. Είναι αυτό που λέγεται πολλές φορές πως δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πόσες φορές θα σηκωθείς! Η βελτίωση της ανθεκτικότητας βοηθάει την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας και ευεξίας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω η περίοδος, η οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα. Σε αυτήν την περίοδο βλέποντας ανθρώπους να αρρωσταίνουν, να πεθαίνουν, γιατρούς και νοσοκόμους να είναι στην πρώτη γραμμή και να δουλεύουν ακατάπαυστα, επιλέγοντας πολλές φορές ποιος θα μπει ή ποιος θα βγει από τον αναπνευστήρα μας συντροφεύουν δύσκολα συναισθήματα. Ο νέος κορωνοιός είναι μια αόρατη απειλή που δεν μπορούμε να ξέρουμε από πού μπορεί να μας έρθει. Μιλώντας για δύσκολα συναισθήματα εννοούμε το άγχος, τον φόβο και την αγωνία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε τα συναισθήματα αυτά. Αν προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε ή να τα απωθήσουμε τότε το πιο πιθανόν είναι να οδηγήσουν σε ψυχοπαθολογία (π.χ. φοβίες).
Επιπλέον αν σκεφτούμε το άγχος από την θετική του πλευρά θα μας κρατάει ενεργοποιημένους μπροστά στη νέα κατάσταση που δημιουργείται. Η ύπαρξη του άγχους είναι φυσιολογική αφού αρχικά η νέα πανδημία εισέβαλε στις ζωές μας και μας βρήκε απροετοίμαστους και από την άλλη η νέα κατάσταση που δημιουργείται είναι άγνωστη. Ακόμη η αγωνία που υπάρχει είναι συνδεδεμένη με την απειλή της αρρώστιας ή και του θανάτου. Μέσα όμως από την αγωνία έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιηθούμε και να δώσουμε ένα νέο νόημα στις ζωές μας.
Κάτω και πίσω από τα συναισθήματα μας υπάρχουν σκέψεις και ανάγκες μας. Τα συναισθήματα μας αποτελούν τους φάρους που εκπέμπουν το φως επικοινωνίας τόσο με τον εσωτερικό μας εαυτό όσο και με τους γύρω μας.
Έτσι καλούμαστε να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας με ψυχική ανθεκτικότητα. Η ψυχική μας ανθεκτικότητα εναπόκειται τόσο στην προσωπική μας ιστορία σε φορές που καταφέραμε να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις αλλά και στο σχετίζεσθαι με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους. Η πόλωση στη σκέψη πως θα αντέξω τόσο καιρό κλεισμένος /η, πόσο καιρό θα αντέξω τα παιδιά μου, πόσο καιρό θα αντέξω χωρίς να πηγαίνω στη δουλειά μου, θα οδηγήσει ανεπιφύλακτα σε κατάσταση που ούτε τον ίδιο τον εαυτό μας θα αντέχουμε. Το σημαντικότερο που έχουμε να μοιραστούμε είναι την αγάπη μας και μέσα από την αγάπη που έχουμε να δώσουμε ένα νόημα στις ημέρες μας.
Έτσι δώστε στον εαυτό σας το δώρο της ευελιξίας και της αποφασιστικότητας. Μέσω της ευελιξίας θα εστιάσει ο καθένας σε αυτά που μπορεί να κάνει, χωρίς να γκρινιάζει σε όσα δεν μπορεί. Στην περίοδο αυτή, η αποφασιστικότητα μας έχει να κάνει με τον σχεδιασμό μιας νέας ρουτίνας, βολικής για την κατάσταση στην οποία ζούμε και όχι μιας επιθυμητής κατάστασης.
Επίσης χαρίστε τον εαυτό σας αυτό-φροντίδα. Αυτό σημαίνει πως όταν ξυπνώ περιποιούμαι τον εαυτό μου και δεν μένω με τις πιτζάμες με την αιτιολογία ότι θα μείνω σπίτι. Κοιμόμαστε όσο γίνεται σε ένα κανονισμένο ωράριο γιατί μέσα από την ρουτίνα έρχεται και η ασφάλεια. Ακόμη φροντίζουμε να κάνουμε μια υγιεινή διατροφή και γυμναστική. Επιπρόσθετα χαρίζουμε κάποιον χρόνο στον εαυτό μας να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις σκέψεις του.
Η επικοινωνία με τους σημαντικούς γύρω μας αποτελεί σταθερή αξία για την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Η ενσυναίσθηση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό στην επικοινωνία μας. Όταν μιλάμε με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους να δίνουμε τον χρόνο να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τι πραγματικά επιθυμούν να μας πουν. Αυτό σημαίνει ότι ακούμε με προσοχή χωρίς κριτική, χωρίς λύσεις και χωρίς συμπεράσματα. Μέσα από μια τέτοια επικοινωνία ανοίγουμε και εμείς τη βεντάλια του εαυτού μας.
Το σήμερα αποτελεί την ανάμνηση του αύριο. Οπόταν σε αυτό το σήμερα ζούμε τις μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές μας. Μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις προσπαθούμε να βρούμε τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες.
(Σημείωση: περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν και τυχόν απορίες θα λυθούν στο δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο μέσω της πλατφόρμας Zoom , το Σάββατο 25/4/20 και μεταξύ των ωρών 1800-1900. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το GRM Private Institute. Οι κωδικοί θα αναρτηθούν στη σελίδα του ινστιτούτου στο Facebook).
Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP
Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου
Αριθμός τηλεφώνου: 96409488 Facebook Page: Katerina Michael
Email: [email protected]