ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Η ιστορία του ζωγράφου της Κύπρου Μιχαήλ Χρ. Κκάσιαλου
Γεννημένος στην Άσσια, ο ναίφ ζωγράφος της Κύπρου Μιχαήλ Χρ. Κκάσιαλος άφησε εποχή και σημάδεψε τα πολιτιστικά δρώμενα με το δικό του τρόπο.
Από μαθητής του Δημοτικού Σχολείου έδειξε έφεση προς τη ζωγραφική και πολύ νωρίς έμαθε την τέχνη του παπουτσή, την οποία εξάσκησε μέχρι το 1940. Ήταν γνωστός για τις απομιμήσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία πουλούσε στους ξένους συνήθως.
Για να φαίνονται αρχαία τα έθαβε για λίγο καιρό στη στάχτη ή στο χώμα. Από το 1957 ζωγράφιζε παραστάσεις από την καθημερινή ζωή του χωριού. Κατασκεύαζε και διάφορα άλλα αντικείμενα, που πουλούσε σα πανηγύρια. Παρουσίασε έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η αξία των έργων του σήμερα είναι αρκετά ψηλή για τα Κυπριακά δεδομένα.
Θυμάμαι το περιστατικό που μου έλεγε ο μ.Φοίβος Στ. Σταυρίδης που έγινε σε μια από τις πρώτες εκθέσεις του ( νομίζω στην γκαλερύ «ΑΠΟΦΑΣΙΣ», Λευκωσία), που έγινε το 1960 με προτροπή του ποιητή Παντελή Μηχανικού και του ζωγράφου Χριστόφορου Σάββα.
Ό Φοίβος στεκόταν μπροστά από ένα πίνακα και τον θαύμασε. Τον είδε ο Κκάσιαλος και τον ρώτησε «σου αρέσει;» και ο Φοίβος απάντησε θετικά, δεν μπορούσε όμως να πληρώσει το ποσό, που νομίζω ήταν γύρω στις 10 λίρες. Του πρότεινε τότε ο ζωγράφος να τον πάρει και να τον πληρώνει με μηνιαίες δόσεις, κάτι που ο Φοίβος δεν έπραξε και φυσικά το μετάτοιωσε.
Λούης Περεντός