Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ IconGlobal: Νέα άδεια ηλεκτρονικού χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
IconGlobal: Νέα άδεια ηλεκτρονικού χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

IconGlobal: Νέα άδεια ηλεκτρονικού χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Άδεια λειτουργίας ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος εξασφάλισε η IconGlobal από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδό της στη ρυθμιζόμενη αγορά υπηρεσιών πληρωμών.

Η εταιρεία, η οποία έχει έδρα τη Λάρνακα, ανακοίνωσε την αδειοδότησή της με αριθμό 115.1.3.81. Η ίδια άδεια εμφανίζεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της IconGlobal, όπου αναφέρεται ότι η εταιρεία εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα και έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών πληρωμών.

Τι σημαίνει η άδεια EMI
Ένα Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος, γνωστό διεθνώς ως EMI, μπορεί να εκδίδει ηλεκτρονικό χρήμα και να παρέχει τις υπηρεσίες πληρωμών που καλύπτει η άδειά του. Η ιδιότητα αυτή δεν ταυτίζεται με τραπεζική άδεια και δεν καθιστά αυτομάτως την εταιρεία πιστωτικό ίδρυμα που δέχεται καταθέσεις όπως μια εμπορική τράπεζα.

Η ουσία της αδειοδότησης είναι ότι η IconGlobal εισέρχεται σε ένα αυστηρά εποπτευόμενο περιβάλλον. Η λειτουργία ενός EMI προϋποθέτει κανόνες για τη διαφύλαξη των χρημάτων των πελατών, την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων, την ασφάλεια των πληρωμών και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού χρήματος στη χώρα διέπεται από τους περί Ηλεκτρονικού Χρήματος Νόμους του 2012 και του 2018, καθώς και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο πληρωμών, περιλαμβανομένης της οδηγίας PSD2.

Η αδειοδότηση από κράτος μέλος αποτελεί τη βάση για δραστηριοποίηση εντός του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, με τις αναγκαίες διαδικασίες γνωστοποίησης και εποπτείας. Στην περίπτωση της IconGlobal, το σχετικό μητρώο συνοδεύει την καταχώριση με σημείωση ότι η έναρξη εργασιών τελεί υπό πρόσθετη έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας.

Λογαριασμοί, κάρτες και διεθνείς μεταφορές
Σύμφωνα με το ελληνικό δελτίο Τύπου της εταιρείας, το χαρτοφυλάκιο που προετοιμάζεται θα περιλαμβάνει προσωπικούς και επιχειρηματικούς λογαριασμούς, καθώς και χρεωστικές κάρτες για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Για τις μεταφορές χρημάτων προβλέπονται υπηρεσίες SEPA Credit Transfers, SEPA Instant Payments, TARGET2 Payments και International SWIFT Transfers. Το εύρος αυτό δείχνει πρόθεση κάλυψης τόσο εγχώριων όσο και διασυνοριακών συναλλαγών, για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες.

Η εμπορική έναρξη πλησιάζει
Η IconGlobal αναφέρει ότι η επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της πλησιάζει, χωρίς να δημοσιοποιεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία ή τιμοκατάλογο. Η εταιρική ιστοσελίδα εξακολουθεί να εμφανίζει την ένδειξη «Coming Soon», ενώ η καταχώριση της άδειας συνοδεύεται από σημείωση ότι η έναρξη εργασιών τελεί υπό πρόσθετη έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η νέα άδεια προσθέτει ακόμη έναν παίκτη στο κυπριακό οικοσύστημα fintech, αλλά η πραγματική επίδραση θα κριθεί από την εκτέλεση. Για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, κρίσιμα στοιχεία θα είναι η διαφάνεια στις χρεώσεις, η προστασία κεφαλαίων, η ταχύτητα των μεταφορών, η ασφάλεια των συναλλαγών και η ποιότητα της εξυπηρέτησης.

Πηγή: moneymatters.cy

Send this to a friend