Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η εξαφάνιση των νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων της Κύπρου – Τι αποκάλυψαν οι επιστήμονες
Η εξαφάνιση των νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων της Κύπρου – Τι αποκάλυψαν οι επιστήμονες

Η εξαφάνιση των νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων της Κύπρου – Τι αποκάλυψαν οι επιστήμονες

Επιστήμονες αποκάλυψαν ένα μυστήριο, σχετικά με την εξαφάνιση των νάνων ιπποπόταμων και των νάνων ελεφάντων, που κάποτε περιπλανιόντουσαν στο τοπίο της Κύπρου, πριν από την εγκατάσταση των πρώτων ανθρώπων.

Η Κύπρος κατά το Ύστερο Πλειστόκαινο φιλοξενούσε μόνο δύο είδη μεγαλοπανίδας – τον νάνο ελέφαντα (Palaeoloxodon cypriotes) και τον νάνο ιπποπόταμο (Phanourios minor). Ωστόσο, και τα δύο εξαφανίστηκαν αμέσως μετά την άφιξη των ανθρώπων πριν από περίπου 14.000 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για το έργο MIGRATE, αποκάλυψε ότι οι παλαιολιθικοί κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της Κύπρου μπορεί να συνέβαλαν στην εξαφάνιση αυτών των ζώων.

 

 

Με επικεφαλής τον καθηγητή Corey Bradshaw από το Πανεπιστήμιο Flinders, η έρευνα αντικρούει προηγούμενες θεωρίες, οι οποίες υποστήριζαν ότι ένας μικρός ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορες εξαφανίσεις.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσει εάν οι κυνηγετικές πρακτικές των πρώτων κατοίκων της Κύπρου ήταν υπεύθυνες για τις εξαφανίσεις, συνδυάζοντας δεδομένα από την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, 3.000-7.000 κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ήταν ικανοί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την άποψη ότι οι πρώιμοι άνθρωποι στην Κύπρο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνιση της μεγαλοπανίδας, λόγω της πίεσης που ασκούσαν στο οικοσύστημα μέσω της θήρας.

Η έρευνα, με τίτλο «Μικροί πληθυσμοί παλαιολιθικών ανθρώπων στην Κύπρο κυνηγούσαν την ενδημική μεγαλοπανίδα μέχρι την εξαφάνιση», δημοσιεύτηκε στο “Proceedings of the Royal Society B”.

Send this to a friend