Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Γάζα: Η έλλειψη νερού και φαγητού απειλεί τον πληθυσμό
Γάζα: Η έλλειψη νερού και φαγητού απειλεί τον πληθυσμό

Γάζα: Η έλλειψη νερού και φαγητού απειλεί τον πληθυσμό

 

 

Σχεδόν έντεκα μήνες μετά τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα συνεχίζουν να αγωνίζονται για πρόσβαση σε επαρκή τροφή και καθαρό νερό

Ο πόλεμος περιορίζει την είσοδο της τόσο αναγκαίας βοήθειας και οι οικογένειες βασίζονται σε αυτοσχέδιες φιλανθρωπικές κουζίνες για να επιβιώσουν.

Πρέπει να στέκονται για ώρες υπό απίστευτη ζέστη για να πάρουν το κύριο γεύμα τους για την ημέρα και νερό.

 

«Η ζωή είναι δύσκολη, δεν υπάρχει τίποτα. Ερχόμαστε στη φιλανθρωπική κουζίνα και στεκόμαστε 4 με 5 ώρες περιμένοντας τη σειρά μας κάθε μέρα στον ήλιο. Και όταν παίρνεις φαγητό, μερικές φορές είναι αρκετό και μερικές φορές όχι», λέει μία Παλαιστίνια.

«Βασίζομαι στο να παίρνω ό,τι τρώω και πίνω κάθε μέρα από την φιλανθρωπική κουζίνα. Δεν υπάρχει καθόλου άλλο φαγητό για μένα», δήλωσε ένας εκτοπισμένος.

Πηγάδια σε όλη την περιοχή έχουν καταστραφεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες για να γεμίσουν τα μπουκάλια ή τα μπιτόνια τους με νερό από βαρέλια νερού. Παράλληλα, με το αποχετευτικό δίκτυο κατεστραμμένο και με λίγες τουαλέτες, το νερό που υπάρχει μολύνεται εύκολα. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η καταστροφή των κρίσιμων εγκαταστάσεων νερού στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας αυξάνει τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να πίνουν μη ασφαλές νερό ενώ οι συνθήκες υγιεινής συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει αύξηση των μολυσματικών ασθενειών στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: euronews

Send this to a friend