Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπερπληρότητα και εξουθένωση – Αυθόρμητη στάση εργασίας νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Λάρνακας – Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στους θαλάμους – Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας
Υπερπληρότητα και εξουθένωση – Αυθόρμητη στάση εργασίας νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Λάρνακας – Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στους θαλάμους – Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας

Υπερπληρότητα και εξουθένωση – Αυθόρμητη στάση εργασίας νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Λάρνακας – Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στους θαλάμους – Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε αυθόρμητη μονόωρη στάση εργασίας, από τις 8π.μ. έως τις 9π.μ., κατήλθε την Τετάρτη (16/9) το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτήριο.

Οι νοσηλευτές κατήγγειλαν υπερπληρότητα, πολύωρη παραμονή ασθενών στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών μέχρι να εξασφαλιστεί διαθέσιμη κλίνη και εξαντλητικές υπερωρίες, ζητώντας από τον ΟΚΥπΥ να προχωρήσει σε μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε ανακοίνωσή τους η ΠΑΣΥΔΥ και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού σημειώνουν πως η κυριότερη αιτία για τη στάση εργασίας αποτελεί η υπερπληρότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διάφορες κλινικές, με αποτέλεσμα ασθενείς να παραμένουν για ώρες στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) μέχρι να εξασφαλιστεί διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρόλο που η διεύθυνση του νοσοκομείου προχώρησε μονομερώς στο άνοιγμα πέντε επιπλέον κλινών που στελεχώνονται σε υπερωριακή βάση, εντούτοις η κίνηση αυτή δεν έχει επιλύσει ριζικά το πρόβλημα. «Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται πλέον στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Οι νοσηλευτές καλούνται καθημερινά να καλύψουν τις ανάγκες με συνεχόμενη υπερωριακή εργασία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους σωματική και ψυχική υγεία, όσο και την ασφάλεια των ασθενών. Καλούμε τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ να δώσει ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, μακριά από προσωρινά μέτρα που απλώς καλύπτουν το πρόβλημα», τονίζεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας και του Κλάδου.

Οι νοσηλευτές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες εργασίας τους, επισημαίνοντας ότι η συνεχής ανάγκη για υπερωριακή απασχόληση αυξάνει την πίεση και την επαγγελματική τους εξουθένωση.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο νοσηλευτικός λειτουργός Α΄ της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρόνικος Ανδρονίκου έκανε λόγο για χρόνια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και για εξουθένωση του προσωπικού, προσθέτοντας ότι εδώ και χρόνια το νοσηλευτήριο στηρίζεται στο φιλότιμο των νοσηλευτών, οι οποίοι εργάζονται υπερωρίες για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των θαλάμων και για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Επισήμανε, ακόμα, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συνεχώς αυξημένη ροή στα νοσοκομεία της επαρχίας Λάρνακας. «Με νύχια και με δόντια κρατάμε τους νοσηλευτές να παραμείνουν στα τμήματα για να περιποιηθούν τους ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών σε θαλάμους του Νοσοκομείου Λάρνακας βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφού στο πρόσφατο παρελθόν η εφημερίδα μας έγινε δέκτης καταγγελιών, που έκαναν λόγο για υποχρεωτική παραμονή ασθενών μέχρι και 24 ώρες στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη στο τμήμα όπου θα έπρεπε να εισαχθούν για σκοπούς νοσηλείας…

Η θέση της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ

———————————–

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου δεν είναι σημερινό.

Αναφέρει, επίσης, ότι έγιναν αρκετές παρεμβάσεις για επίλυση των προβλημάτων, χωρίς να επιδειχθεί η απαιτούμενη αποφασιστικότητα από τον ΟΚΥπΥ. «Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Ασθενείς ταλαιπωρούνται παραμένοντας για ώρες στο ΤΑΕΠ μέχρι να εξασφαλιστεί διαθέσιμη κλίνη.

Τα παράπονα και οι  καταγγελίες ότι η επάρκεια σε προσωπικό καλύπτεται αυτή την στιγμή κατά το ήμισυ της απαιτούμενης κάλυψης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ζωή και την υγεία των ασθενών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

 

Send this to a friend