Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Μετέτρεψε τη ζωή της κόρης σε παραμύθι για να εξηγήσει την υδροκεφαλία
Μετέτρεψε τη ζωή της κόρης σε παραμύθι για να εξηγήσει την υδροκεφαλία

Μετέτρεψε τη ζωή της κόρης σε παραμύθι για να εξηγήσει την υδροκεφαλία

Με στόχο να μεταφέρει ηχηρά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους, η Κυριακή Φρίξου Μιχαήλ από την Ξυλοτύμπου, αποφάσισε να μετατρέψει την ιστορία της 5χρονης κόρης της, Μαρίας Αυξέντιας, σε παραμυθάκι με τίτλο: «Μια Μπλε Πεταλούδα που ονομάζεται Υδροκεφαλία».

Η Κυριακή άνοιξε την καρδιά της στο AlphaNews.Live, θέλοντας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την περιπέτεια της κορούλας της με την υδροκεφαλία. Οι πεταλούδες, είναι κάτι που η μικρή Μαρία Αυξέντια, λάτρευε από μωρό. Έτσι η μητέρα της, επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πεταλούδα στο χρώμα του νερού – κάτι που παραπέμπει στην υδροκεφαλία – μετατρέποντάς την σ’ ένα σύμβολο ελπίδας.

Αν και η υδροκεφαλία είναι μιας σοβαρής μορφής αναπηρία, αρκετός κόσμος στην Κύπρο δεν ξέρει τι σημαίνει. Μέσα από τα δικά της μάτια, ως ένα άτομο που το ζει στο ίδιο του το σπίτι, η μητέρα της 5χρονης Μαρίας Αυξέντιας, μας εξήγησε με απλά λόγια, τι σημαίνει το να πάσχει κανείς από υδροκεφαλία.

«Σκεφτείτε μια μπάλα που κλείνει στην ασφάλειά της και γεμίζει συνέχεια με νερό, μέχρι που κάποια στιγμή, αν δεν ανοίξεις την ασφάλεια, θα εκραγεί. Στην περίπτωσή μας, αν δεν κινηθείς άμεσα και έγκαιρα, μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο από την πίεση που μπορεί να προκαλέσει».

Η διάγνωση και τα επόμενα βήματα
Όταν ήταν 22 εβδομάδων έγκυος, η Κυριακή έμαθε πως το παιδάκι που θα έφερνε στον κόσμο, είχε υδροκεφαλία. Κάπου εκεί, ήρθε ο φόβος για το άγνωστο.

«Δεν ήξερα τι ήταν. Φοβήθηκα, γιατί δεν μας έδιναν ούτε ελπίδες, ούτε τη σωστή καθοδήγηση».

Η ενημέρωση όπως είπε η Κυριακή δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς στην Κύπρο σύμφωνα με την ίδια, δεν υπήρχαν αρκετές πηγές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκείνη και ο σύζυγός της, να ψάξουν για πληροφορίες στο εξωτερικό, μέχρι που βρήκαν διάφορα διαδικτυακά γκρουπ και άλλους γονείς, που ζούσαν την ίδια περιπέτεια. Είναι σημαντικό πάντως αυτό να αλλάξει, τονίζει η ίδια, καθώς η ενημέρωση για έναν γονέα ο οποίος θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει μια τέτοιου είδους κατάσταση, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η ζωή με τη μικρή Μαρία Αυξέντια
Η 5χρονη Μαρία Αυξέντια, είναι ένα κοριτσάκι όλο χαμόγελο και θετική ενέργεια. Ωστόσο μεγαλώνοντας, δεν πέρασε εύκολα, καθώς κλήθηκε να παλέψει για τη ζωή της.

«Κάναμε δύο χειρουργεία. Το πρώτο έγινε στις 12 ημέρες και το δεύτερο όταν ήταν 22 μηνών. Η δεύτερη επέμβαση, ήταν επικίνδυνη για τη ζωή της. Ήταν τόσο πολύ το υγρό που είχε το μωρό, που ήταν επικίνδυνο».

Παρά τις δυσκολίες, η μικρή Μαρία Αυξέντια χαρίζει στην οικογένειά της, απέραντες στιγμές γέλιου και συγκίνησης. Με τη μητέρα της, να προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να της εξηγεί βήμα – βήμα τις διαδικασίες, όσο δύσκολο και να είναι σε μια τόσο τρυφερή ηλικία.

«Είναι ένας Άγγελος. Είναι ένα μωρό πολύ κοινωνικό, παρ’ όλες τις δυσκολίες είναι πολύ δυνατή. Πολλές φορές την έβλεπα να συγκρίνει τον εαυτό της με άλλα μωρά, δεν είναι εύκολο να το εξηγήσεις, αλλά το προσπαθώ. Της έδειξα κομμάτια από το χειρουργείο, είδε φωτογραφίες. Ξέρει ότι έχει βαλβίδα στον εγκέφαλο, ξέρει ότι πρέπει να προσέχει».

«Μια Μπλε Πεταλούδα που ονομάζεται Υδροκεφαλία»
Η σκέψη να γίνει η ιστορία της κορούλας της παραμυθάκι, ήρθε πολύ εύκολα. Πρόκειται για την πρώτη συγγραφική δουλειά της Κυριακής Φρίξου Μιχαήλ και στόχος της από την πρώτη στιγμή, ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση.

Το παραμυθάκι, περιέχει μια μικρή και σύντομη περιγραφή της ζωής της μικρής Μαρίας Αυξέντιας, διάφορες δραστηριότητες για παιδιά, εικόνες και γενικές πληροφορίες για την υδροκεφαλία.

Καταληκτικά, η Κυριακή θέλησε να στείλει το δικό της ηχηρό μήνυμα, προς όλους τους γονείς.

«Ένα μήνυμα που θέλω να στείλω στον κόσμο, είναι με επιμονή, επιμονή και πίστη προς τον Θεό, να μην τα παρατάει, γιατί το κάθε μωρό είναι ξεχωριστό, είτε έχει αναπηρία είτε όχι».

Πηγή: alphanews

 

Send this to a friend