Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πληροφορίες για Υπηρεσίες Ενδονοσοκομειακής φροντίδας από ΟΑΥ
Πληροφορίες για Υπηρεσίες Ενδονοσοκομειακής φροντίδας από ΟΑΥ

Πληροφορίες για Υπηρεσίες Ενδονοσοκομειακής φροντίδας από ΟΑΥ

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας παρέχονται υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, εφόσον είναι ιατρικά αναγκαίο, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι χρειάζονται τουλάχιστον μια διανυκτέρευση για παρακολούθηση ή θεραπεία, καθώς και απλή περίθαλψη κάποιων ωρών με τη χρήση εξειδικευμένης υποδομής ή/και ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε νοσηλευτήριο, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Όπως σημειώνει, οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και παρέχονται από ένα ή περισσότερα τμήματα/ μονάδες ενός νοσηλευτηρίου, τα οποία είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ. Στις εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνεται και ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και τα αναλώσιμα, όπως για παράδειγμα βηματοδότες, απινιδωτές, κ.α.

Όλες οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας που καλύπτονται από το ΓεΣΥ περιλαμβάνονται στον Κατάλογο DRG-Ενδονοσοκομειακής, ο οποίος είναι αναρτημένος στην ενότητα της ιστοσελίδας www.gesy.org.cy.


Ο δικαιούχος μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από νοσηλευτήριο της επιλογής του, εφόσον παραπεμφθεί από άλλον παροχέα υπηρεσιών φροντίδας. Συγκεκριμένα, εάν παραπεμφθεί από Προσωπικό Ιατρό, Ειδικό Ιατρό, Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), άλλο νοσηλευτήριο, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ

Το Γενικό Σύστημα Υγείας, κατά κανόνα, καλύπτει όλες τις ιατρικά αναγκαίες υπηρεσίες που χρήζουν ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, εξαιρουμένων των επεμβάσεων της κοσμητικής ιατρικής.

Ο δικαιούχος επιλέγει ελεύθερα το νοσηλευτήριο από το οποίο θέλει να λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας

Βασική αρχή του ΓεΣΥ είναι να δίνεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να επιλέγει ελεύθερα τον παροχέα της επιλογής του, νοουμένου πάντα ότι το νοσηλευτήριο  συμμετέχει στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Οι δικαιούχοι δεν καταβάλλουν κάποιο ποσό ή Συμπληρωμή για τη λήψη υπηρεσιών  ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας. To ΓεΣΥ καλύπτει όλες τις ιατρικά αναγκαίες υπηρεσίες που πρέπει να γίνουν ενδονοσοκομειακά, χωρίς κόστος, για όσο διάστημα είναι ιατρικά αναγκαίο. Αυτό ισχύει και για όποιες επισκέψεις χρειαστεί να γίνουν στο νοσηλευτήριο εντός 30 ημερών, αφότου ο δικαιούχος λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, όπως είναι η αλλαγή ραμμάτων, ο έλεγχος προόδου κ. α. Η χρήση ιατρικού εξοπλισμού και η παροχή ορισμένων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η ρομποτική χειρουργική, πιθανόν  να χρειαστούν προέγκριση από τον ΟΑΥ, ώστε να καλυφθούν πλήρως ή μερικώς από το ΓεΣΥ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει διαμονή σε μονόκλινο αντί δίκλινο δωμάτιο, το νοσηλευτήριο δικαιούται να χρεώσει για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση.

Τα νοσηλευτήρια που έχουν συνάψει σχετική σύμβαση με τον ΟΑΥ, παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού: www.gesy.org.cy.

Κατά το εξιτήριο του δικαιούχου, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, εκδίδονται τα απαραίτητα παραπεμπτικά για επίσκεψή του σε Ειδικό Ιατρό, για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και συνταγές για φάρμακα. Για επίσκεψη σε Ειδικό Ιατρό -με εξαίρεση τις ειδικότητες της ακτινοδιαγνωστικής, της κυτταρολογίας και της παθολογικής ανατομίας- το παραπεμπτικό έχει ισχύ 3 επισκέψεων και διάρκεια 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του. Για επίσκεψη σε Ειδικό Ιατρό, με ειδικότητα στην πυρηνική ιατρική, στην ακτινοδιαγνωστική, στην κυτταρολογία και στην παθολογική ανατομία, το παραπεμπτικό για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων έχει ισχύ 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του.

Στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ καταχωρούνται οι διαγνώσεις, οι δραστηριότητες, ο κωδικός της πράξης (DRG) και τα αναλώσιμα που αφορούν στο ενδονοσοκομειακό περιστατικό του δικαιούχου. Αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Ιατρικό Ιστορικό του δικαιούχου και είναι προσβάσιμες μέσω της Πύλης Δικαιούχων.

Όπως αναφέρεται, για συγκεκριμένες υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας, καθώς και ορισμένα ιατροτεχνολογικά είδη, ο θεράποντας ιατρός ή το νοσηλευτήριο θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς τον ΟΑΥ. Σημειώνεται ότι, για συγκεκριμένες επεμβάσεις, απαιτείται προέγκριση από τον Οργανισμό. Η αξιολόγηση των αιτημάτων προέγκρισης γίνεται από Ειδική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ιατρών.

Send this to a friend