Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Μάριος Νεοφύτου: Γνώση, Εργατικότητα, Διεκδίκηση
Μάριος Νεοφύτου: Γνώση, Εργατικότητα, Διεκδίκηση

Μάριος Νεοφύτου: Γνώση, Εργατικότητα, Διεκδίκηση

Είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Certified Internal Auditor καθώς και πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων. Έλαβε μέρος σε αρκετά συνέδρια επαγγελματιών Εσωτερικού Ελέγχου και καταπολέμησης οικονομικής απάτης, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Εξειδικεύθηκε σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, οικονομικής διαχείρισης, καταπολέμησης υποθέσεων οικονομικής απάτης και αξιολόγησης και βελτίωσης διαδικασιών εργασίας.

Ως εσωτερικός ελεγκτής διαθέτει τα προσωπικά στοιχεία εκείνα που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη.  Ο ρεαλισμός και η επαφή του με την πραγματικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό για την επιτυχημένη του πορεία.

Τώρα διεκδικεί τη θέση της Αντιδημαρχίας στο Δήμο Αραδίππου. Απαντά στις ερωτήσεις μας για το όραμά και τους στόχους του στο Δήμο.

Κύριε Μάριε σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Πείτε μας λίγα πράγματα για σας ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.

Γεννήθηκα στην Αραδίππου το 1964.

Πατέρας μου ήταν ο Αντρέας Νεοφύτου (Κέκκος) και μητέρα μου είναι η Άννα Νεοφύτου, το γένος Αντώνη Κακουλλή.

Είμαι παντρεμένος με τη Χρύσω Βασίλη Σίκκη και έχουμε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Τον Αντρέα, το Βασίλη, τον Αντώνη και τη Μαριάννα.

Εργάστηκα για πολλά χρόνια στη Σπε Αραδίππου και μετέπειτα Σπε Αλληλεγγύης από τη θέση του Εσωτερικού Ελεγκτή, του Γραμματέα της Επιτροπείας καθώς και σε άλλες θέσεις ευθύνης.

Ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή είναι επιφορτισμένος με τον συνεχή έλεγχο και αξιολόγηση όλων των συστημάτων οργάνωσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντα σας και πόσο δύσκολος είναι ο αυτός ο τομέας;

Ο ρόλος της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, είναι να παρέχει μια ανεξάρτητη, αντικειμενική, διασφαλιστική και συμβουλευτική δραστηριότητα, σχεδιασμένη έτσι που να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες του Οργανισμού.

Να βοηθά τον Οργανισμό να επιτυγχάνει τους στόχους του, μέσω μιας συστηματικής και πειθαρχημένης διαδικασίας, με την οποία να αξιολογεί και να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας διαχείρισης κινδύνων, του συστήματος ασφαλιστικών δικλείδων και της εταιρική διακυβέρνησης.

Ο βαθμός δυσκολίας στον τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου είναι συνυφασμένος με την προθυμία και τη δυνατότητα ενός Οργανισμού, να υιοθετεί και να εφαρμόζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις εισηγήσεις του Εσωτερικού Ελεγκτή.

Ποιο αναγνωρίζετε ως σημαντικό επίτευγμά στην μέχρι σήμερα καριέρα σας;

Το σημαντικότερο επίτευγμα στην καριέρα μου ήταν η δεκαπενταετής υπηρεσία μου στη θέση του Εσωτερικού Ελεγκτή της Σ.Π.Ε. Αραδίππου, θέση η οποία μου έδωσε τη δυνατότητα να ανδρωθώ επαγγελματικά, να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε Οργανισμούς και Ανθρώπους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη σας δύναμη;

Η θέληση μου να μαθαίνω και να βελτιώνομαι συνεχώς και να εκτελώ με ποιότητα την εργασία μου.

Η μεγαλύτερη σας αδυναμία;

Αδυναμίες πολλές. Ενδεχομένως θα σημείωνα την κάποια μορφή επιφυλακτικότητας που έχω στην πρώτη επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζω.

Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε την Αντιδημαρχία της Αραδίππου;

Η αγάπη μου για την Αραδίππου και η πεποίθηση μου ότι έχω τις δυνάμεις και ικανότητες για να βοηθήσω, προς την περαιτέρω βελτίωση του Δήμου μας.

Πως επηρέασε την προσωπική σας ζωή σας η ενασχόληση σας με την πολιτική;

Δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ πολιτικός. Για να εμπλακεί κάποιος στα κοινά και πιο συγκεκριμένα να έχει την επιθυμία να προσφέρει στα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν χρειάζεται να είναι πολιτικός.

Αυτό που απαιτείται είναι να αγαπάς τον τόπο σου και να έχεις τη θέληση και τις ικανότητες για να προσφέρεις.

Πιστεύετε ότι οι γνώσεις σας ως εσωτερικός ελεγκτής με ότι αυτό συνεπάγεται μπορούν να βοηθήσουν στο έργο σας ως αντιδήμαρχος;

Ως Εσωτερικός Ελεγκτής έχω διεξάγει την εργασία μου με ακεραιότητα, αντικειμενικότητα, εχεμύθεια και ικανότητα. Έχοντας ως βάση αυτούς τους κανόνες εργασίας, θα μπορώ να ασκήσω αξιόπιστη θεώρηση στις βασικές λειτουργίες του Δήμου Αραδίππου και να ανταποκριθώ με επιτυχία στα καθήκοντα του Αντιδημάρχου.

Αυτό σημαίνει εντός των πλαισίων που ορίζονται από το θεσμό της εταιρικής διακυβέρνησης, θα χρησιμοποιήσω την εμπειρία και τις γνώσεις μου για να βοηθήσω το Δήμο μας, να θέσει και να πετύχει στόχους.

Ιδιαίτερα θα μπορώ να βοηθήσω στα θέματα της οικονομικής και λογιστικής διαχείρισης καθώς και της βέλτιστης εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων.

Επίσης στην εξεύρεση νέων πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής ή για βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών. Οι νέοι πόροι θα προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκά και κυβερνητικά κονδύλια.

Ποια είναι επομένως τα εργαλεία που έχετε στην διάθεση σας ώστε να βοηθήσετε στις αλλαγές και τις προκλήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου μας;

Η εμπειρία σε θέματα συγχώνευσης εταιρειών, οικονομικής διαχείρισης και η τεχνοκρατική μου κατάρτιση.

Επίσης η πολύχρονη εμπλοκή μου στα κοινά της Αραδίππου και η ευαισθησία που επιδεικνύω στις ανησυχίες των συνδημοτών μας. Η πολύχρονη παρουσία μου στη Σ.Π.Ε. Αραδίππου και η επαφή μου με χιλιάδες ανθρώπους, που ο κάθε ένας από αυτούς είχε τις δικές του προτιμήσεις, τις δικές του έγνοιες και τα δικά του προβλήματα, με δίδαξαν να θεωρώ τον κάθε άνθρωπο μοναδικό.

Ταυτόχρονα διαπίστωσα ότι είναι προτιμότερο να δουλεύεις για το σύνολο και να ωφελούνται και όλοι οι άνθρωποι.

Σχολιάστε μας την νέα πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος και που εκτιμάτε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις;

Σίγουρα υπάρχουν σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν και αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Δεν θα υποσχεθούμε ότι έχουμε τη μαγική λύση για όλα.

Όμως θα πρέπει να είμαστε εργατικοί, διεκδικητικοί, να παράγουμε έργο και να δίνουμε λύσεις.

Όπως έχω προαναφέρει,  προτεραιότητα μου θα είναι  η βέλτιστη διαχείριση των οικονομικών πόρων του Δήμου, η οποία θα αποτελέσει κλειδί για την επιβίωση του στη νέα εποχή, με βάση και τη μεταρρυθμιστική νομοθεσία.

Τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες από τη νέα δομή είναι πολλαπλά.

  • Η εξοικονόμηση πόρων από την οικονομία κλίμακας που θα επιτευχθεί, μεσοπρόθεσμα θα επιδράσει θετικά, τόσο στη βελτίωση της παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών, όσο και στην τιμολόγηση τους.
  • Επίσης με την υπαγωγή βασικών υπηρεσιών στο νεοσυσταθέν επαρχιακό Οργανισμό αυτοδιοίκησης και λόγω της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης των ανθρώπων που θα τον στελεχώνουν, ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση μιας αίτησης ή για την εξυπηρέτηση, θα μειωθεί.
  • Με εργατικότητα και διεκδίκηση, θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο διαθέσιμο κυβερνητικό ή και Ευρωπαϊκό κονδύλι και από την άλλη θα πρέπει να περιορίζουμε τα έξοδα σε αυτά που είναι απαραίτητα και σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Για κάθε ευρώ που ξοδεύεται θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και σε περίπτωση εκλογής μου στη θέση του Αντιδημάρχου του γεωγραφικού διαμερίσματος Αραδίππου, θα εισηγηθώ στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό συμβούλιο την καθιέρωση ανοικτής στο κοινό, ετήσιας οικονομικής λογοδοσίας, όπου και θα αναλύονται τα οικονομικά δεδομένα και γενικά η οικονομική διαχείριση της προηγούμενης χρονιάς.
  • Άλλη βασική μου προτεραιότητα είναι η επίσπευση των διαδικασιών για δημιουργία αποχετευτικού συστήματος. Η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος αποτελεί πληγή για το επίπεδο πολιτισμού του Δήμου μας. Μπορεί να έχουμε ενταχθεί στο αποχετευτικό της Λάρνακας, το οποίο θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση του νεοσυσταθέντος επαρχιακού Οργανισμού αυτοδιοίκησης, αλλά η ευθύνη για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου, θα συνεχίσει να μας βαραίνει, και θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί για το συμφέρον των Δημοτών μας.
  • Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας. Οι φίλαθλοι όλων των ομάδων μας θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι όταν εισέρχονται στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν τις ομάδες τους. Η σημερινή κατάσταση του γηπέδου μας απέχει πάρα πολύ από το επιθυμητό.

Ως υποψήφιος Αντιδήμαρχος έχετε έρθει σε επαφή με τους πολίτες. Πώς σας αντιμετώπισαν;

Με ευγένεια, εκτίμηση, αγάπη και καλόπιστη κριτική.

Μέσα από τις επαφές μου με ανθρώπους της Αραδίππου, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για πολλά προβλήματα, να δεχθώ και να δώσω συμβουλές και να επανασυνδεθώ με παλιούς γνώριμους, αλλά και να γνωρίσω νέους ανθρώπους.

Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, νιώθω ότι ήδη έχω κερδίσει πολλά ως Αραδιππιώτης και ως άνθρωπος.

Ποια είναι τα πιο βασικά προβλήματα που σας αναφέρουν οι δημότες σας κατά τις περιοδείες σας όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

Η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος, προβλήματα με την περισυλλογή των σκυβάλων που προέκυψαν τελευταία, λόγω μη ικανοποιητικής εκτέλεσης των όρων του συμβολαίου από τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου, προβλήματα με το οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα καθώς και προβλήματα καθαριότητας.

Το δικό σας όραμα για την πόλη μας ποιο είναι;

Η Αραδίππου να συνεχίσει στο σωστό δρόμο.

Έχουν ήδη γίνει αρκετά από τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αραδίππου  πρωτοπορεί σε θέματα πράσινης ανάπτυξης, ανακύκλωσης, διαχείρισης αποβλήτων, οικονομικής περισυλλογής και όχι μόνον.

Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση.

Όραμα μου στα μάτια των κατοίκων και των επισκεπτών, η Αραδίππου να είναι μια πόλη, καθαρή, πράσινη, σύγχρονη μεν αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί και την παραδοσιακή της ταυτότητα.

Μια πόλη για την οποία οι κάτοικοι της να αισθάνονται περήφανοι.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Αραδίππου ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης;

Τους καλώ να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν πιο άξιους, για το καλό του δήμου μας.

Και να θυμούνται ότι η αξιοσύνη δεν έχει, ούτε χρώμα, ούτε ηλικία, ούτε φύλο ούτε κοινωνικό στάτους.

Η αξιοσύνη των ανθρώπων μετριέται από το έργο τους και από το ήθος τους.

Send this to a friend