Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημήτριος Γκόγκας: θέλω να είμαι μέρος της Λάρνακας που εξελίσσεται και βελτιώνεται όσο ζω και αναπνέω!
Δημήτριος Γκόγκας: θέλω να είμαι μέρος της Λάρνακας που εξελίσσεται και βελτιώνεται όσο ζω και αναπνέω!

Δημήτριος Γκόγκας: θέλω να είμαι μέρος της Λάρνακας που εξελίσσεται και βελτιώνεται όσο ζω και αναπνέω!

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, για τον Δήμο Λάρνακας, Δημήτριος Γκόγκας, σε συνέντευξή του στο apopsi-la, μιλά για την απόφασή του να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με πάθος και όραμα για τη Λάρνακα, Σκαλιώτης ανάμεσα σε Σκαλιώτες, ζητά την στήριξη των συμπολιτών του στις επικείμενες εκλογές, διεκδικώντας το χρίσμα το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα να παλέψει με προτάσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο για μια Λάρνακα πόλη-πρότυπο. 

Να καταθέσει τη φωνή του μαζί με άλλες προοδευτικές φωνές για την υλοποίηση έργων που θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους δημότες! «Ποιος δεν θα ήθελε να περπατά σε μία καθαρή πόλη, μια πόλη που θα  παρέχει προσβασιμότητα σε όλους, που θα είναι φωτισμένη, ασφαλής και με αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους», τονίζει και υπόσχεται πως θα παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις.


 

Apopsi-la: Γιατί υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος;

 ΔΓ: Γιατί όχι; σας απαντώ! Το επάγγελμά μου ως στρατιωτικός, ήταν τροχοπέδη στην επιθυμία μου για ενασχόληση με τα κοινά. Μετά την αποστρατεία μου, το 2010, άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά και αυτή την πλευρά μου ως πολίτης. Να εκλεγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης που επέλεξα να κατοικώ μόνιμα και να παλέψω από τη θέση αυτή  για το κοινό καλό. Να μπορώ άμεσα να προτείνω λύσεις για προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μου, αλλά και να προωθώ προτάσεις που θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας. Σιγά – σιγά, αυτή η σκέψη, πήρε σάρκα και οστά και να! που φέτος μου δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσω μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι άργησα λιγάκι, καθώς με κέρδισε το λαμπρό πεδίο της ποίησης, αλλά «κάλλιο αργά, παρά ποτέ!» (Γελά!)

Apopsi-la: Γιατί με την ΕΔΕΚ;

 ΔΓ: Θεωρώ ότι ο Σοσιαλισμός, ως πολιτικό σύστημα, βρίσκεται πιο κοντά στον άνθρωπο. Η ΕΔΕΚ, ως κόμμα, είναι πιο κοντά στις δικές μου ιδέες και πιστεύω. Έτσι, όταν μου έγινε πρόταση από κορυφαίο στέλεχος αυτού του πολιτικού χώρου, δέχτηκα αμέσως. Ευχαριστώ για τιμή!

Apopsi-la: Ποια είναι τα σημαντικότερα τρία προβλήματα της Λάρνακας και πώς τα ιεραρχείτε;

 ΔΓ: Πρώτιστο, τη δεδομένη στιγμή, είναι η συρρίκνωση του εμπορικού κέντρου μετά και την έλλειψη ορθολογικών αποφάσεων (βλέπε δημιουργία mall) με αποτέλεσμα να στερούνται της ίσης μεταχείρισης οι μικροί επιχειρηματίες. Είναι τραγικό να κλείνουν καταστήματα στο κέντρο. Καταστροφικό θα έλεγα! Πως θα ζήσουν τις οικογένειές τους  όλοι αυτοί οι επαγγελματίες; Οι μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως οι πολυεθνικές βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται. Ο Δήμος θα πρέπει να είναι αρωγός στη μικρομεσαία επιχείρηση και να δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ενίσχυσή της και ιδιαίτερα της οικογενειακής επιχείρησης.

Ως δεύτερο, πιστεύω πως είναι η κάθε είδους αποκέντρωση. Ζήτημα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, διότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία και στην πρόσβαση των πολιτών στους προορισμούς τους.

Τρίτο θέμα η προσβασιμότητα. Απίστευτα εχθρική πόλη η Λάρνακα προς τα ΑΜΕΑ αλλά και γενικότερα, χωρίς να υπερβάλλω. Μια βόλτα στο κέντρο, τα λέει όλα!

Αν μου επιτρέπετε να θέσω και ένα τέταρτο: Η καθαριότητα. Όχι πως δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά έχουμε μεγαλύτερο να διανύσουμε. Μας λείπει η υποδομή και η ανάλογη παιδεία.

 

Apopsi-la: Ποια είναι τα δικά σας καλά στοιχεία τα οποία θα ήταν χρήσιμα στον Δήμο;

ΔΓ: Ακούστε, εδώ ισχύει πως «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει». Ως πρώην στρατιωτικός αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η πειθαρχία και η ικανότητα να λαμβάνω αποφάσεις με απόλυτη ψυχραιμία. Ακόμα και σε περιόδους δύσκολων «καιρικών καταστάσεων», με φουρτούνες και θύελλες, είμαι συγκεντρωμένος στο σκοπό και στο στόχο μου χωρίς να επηρεάζομαι από… σειρήνες!  Επίσης θα ήθελα να τονίσω την πολύχρονη πείρα μου σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης προσωπικού. Το ομαδικό πνεύμα και ο σεβασμός στην άλλη άποψη!

Ήδη, χροοοοοοόνια τώρα «φορτώνω» το αρχείο του Δήμου με επισημάνσεις και προτάσεις για προβλήματα της πόλης. Ήμουν, είμαι θα είμαι ενεργός πολίτης. Μάχιμος και πάντα στις επάλξεις!

 

Apopsi-la: Σε ποιο βασικό θέμα θα επικεντρωθείτε αν εκλεγείτε Δημοτικός Σύμβουλος;

ΔΓ: Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό. Και η λεγόμενη πολιτιστική «αποκέντρωση». Είναι ώρα να δούμε πως θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από τις κάθε είδους εκδηλώσεις και πως θα βρούμε νέες «έδρες» για την υλοποίησή τους. Σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να ξεφύγουμε από την σκέψη του παραδοσιακά γίνεται ή γινόταν εκεί και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Εξάλλου, σε κάθε μεγάλη γιορτή, το κέντρο φορτώνεται τόσο, που μοιάζει με φούσκα έτοιμη να σκάσει. Δεν είναι καιρός να ανασάνει;

— Ανάμεσα στις προτάσεις μου θα είναι: η δημιουργία δύο μικρών ανοικτών θεάτρων, ο χαρακτηρισμός δρόμων ποίησης, η δημιουργία  κέντρου με την ονομασία «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ», ο εορτασμός εθιμικών εορτών σε συνοικίες, το έθιμο της Λαμπρατζιάς να τελείται υπό τη αιγίδα του Δήμου σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους των διαμερισμάτων σε συγκεκριμένο χώρο, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συναυλιών κ.α., σε χώρους πέραν της Λεωφόρου Αθηνών (Φοινικούδες).

 

 

Apopsi-la: Είστε ικανοποιημένος από την κατάσταση των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων στην πόλη μας; Τι ενέργειες θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν ώστε να είναι επαρκώς προσβάσιμοι ιδιαίτερα σε ΑμεΑ και οικογένειες με καροτσάκια;

ΔΓ:  Θα ήταν ψέμα εάν σας έλεγα πως είμαι ικανοποιημένος. Μεγάλα, άνετα πεζοδρόμια, προσβάσιμα σε όλους και όχι μόνο στα ΑΜΕΑ, στερείται το σύνολο της πόλης. Η κατάσταση, δε, στο κέντρο, είναι τραγική. Οι πολίτες, οι τουρίστες μετά βίας μπορούν και περπατούν σε αυτά και πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να κατεβαίνουν και να περπατούν μέσα στους δρόμους με άμεσο κίνδυνο ατυχήματος ή δυστυχήματος. Στους βασικούς δρόμους, δε μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ γιατί είναι μικρό το μέγεθος των πεζοδρομίων. Έχω συναντήσει ΑΜΕΑ με καροτσάκι να κινείται σε κεντρικό δρόμο και φυσικά μπορείτε να αντιληφθείτε την καθυστέρηση στην οδήγηση των υπολοίπων οδηγών. Μπορούν να γίνουν πολλά με την συνδρομή ειδικών. Η Λάρνακα χρειάζεται έναν νέο και λειτουργικό σχεδιασμό. Χρειάζεται, επίσης, να μάς γίνει βίωμα πως η κάθε παράβαση που κάνουμε, δεν μας θέτει στο απυρόβλητο. Τα πρόστιμα, δεν αρκούν.  Χρειάζεται παιδεία, σωστή αστυνόμευση και σεβασμός. Στις παραλίες πρέπει να γίνουν περισσότερες διαδρομές προς την θάλασσα για τα ΑΜΕΑ αλλά και ειδικές κατασκευές προκειμένου να είναι άνετη η πρόσβασή τους. Μια πόλη που θέλει να λέγεται πράσινη και βιώσιμη πρέπει να ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι να είναι πρώτα προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ και παιδιά και ύστερα από όλους τους υπολοίπους.

 

 

Apopsi-la: Ψηλά κτήρια σημαίνει και ανάπτυξη κύριε Γκόγκα;

 ΔΓ: Ψηλά κτήρια χτίζεις όταν δεν έχεις χώρους να αναπτυχθείς σε οριζόντια μορφή και πρέπει να αναπτυχθείς κάθετα. Σίγουρα παίζουν ρόλο πολλοί και σημαντικοί παράγοντες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επικρατήσει η άποψη ότι η δημιουργία ψηλών κτιρίων εκτός από την… γοητεία που προσφέρουν στο μάτι το επισκέπτη, ελκύουν αγοραστές με υψηλά εισοδήματα. Και μετά τι; Μια οικονομία όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε εάν δεν βασίζεται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κτλ.), ή στο βασικό προϊόν που πουλάει πχ. τουρισμός ή υπηρεσίες, δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν. Κάποια στιγμή φθίνει. Καλό λοιπόν είναι να επικεντρωθούμε στην δημιουργία εκείνων των συνθηκών ώστε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή μας τομέα αλλά και να παρέχουμε σωστές τουριστικές υπηρεσίες. Ξέρετε, τα τούβλα και τα τσιμέντα, όσο ακριβά και αν είναι… δεν τρώγονται! Κι αν… τρώγονται, ξοδεύονται!

 

 

Apopsi-la: Ποιες οι θέσεις και οι απόψεις σας που αφορούν στα ζώα συντροφιάς. Τι δεν έχουμε ως Δήμος και ως χώρα; Εσείς έχετε κάποιες ολοκληρωμένες προτάσεις;

ΔΓ: Ως πολίτης που έχω  μέλος της οικογενείας ζώο συντροφιάς, τη διάσημη «Κλημεντίνη» (γελά) θεωρώ πως τόσο ο νόμος όσο και οι διάφορες οδηγίες και αποφάσεις της πολιτείας για τα ζώα συντροφιάς, δεν με καλύπτουν. Εγώ βλέπω τα ζώα συντροφιάς ως αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας. Με την σκέψη αυτή οι προτάσεις μου αφορούν: στην ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Δημοτικών-Κρατικών Κοιμητηρίων μικρών ζώων, στον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των καταφυγίων, στη δημιουργία Γενικού Συστήματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης ζώων, στον πλήρη εκσυγχρονισμό και εξωραϊσμό των παραλιών των σκύλων, στον έλεγχο των στειρώσεων με σύστημα καταγραφής, στη δημιουργία πάρκων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας σε κάθε συνοικία, στην τοποθέτηση μεγάλου αριθμού κάδων περισυλλογής απορριμμάτων, στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας και των προστίμων σε παραβάσεις των κηδεμόνων, στον αυστηρότερο έλεγχος μετάβασης-υιοθέτησης ζώων σε άλλες χώρες, στην ποινικοποίηση της κακοποίησης ζώων όπως και των ανθρώπων κ.α.

Ένα παράδειγμα: Η εγκατάλειψη ζώου θα πρέπει να ισούται με την εγκατάλειψη ανθρώπου και η νομοθεσία να επιφέρει πολύ αυστηρές ποινές. Φυλάκιση, αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων, έξοδος από την χώρα κ.α. Θα μου πείτε: «μα κύριε Γκόγκα που ζείτε; Θα σας απαντήσω: « Στην Κύπρο. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία έτσι οφείλει να πράττει ως πολιτισμένη κοινωνία!».

 

 

Apopsi-la: Στο προεκλογικό σας σύνθημα γράφετε: Ζω τη Λάρνακα. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

ΔΓ: Ζω τη Λάρνακα σημαίνει πως είμαι μέρος του κορμού της. Την περπατώ, την οσμίζομαι, τη μαθαίνω. Βλέπω τα λάθη της, τα πάθη της, τα τραύματά της, το γέλιο, τις γειτονιές, τον πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα της. Κινούμαι στους δρόμους της, μιλώ με τους ανθρώπους  και καταγράφω κάθετι.  Αφουγγράζομαι τις ανησυχίες τους! Ζω τη Λάρνακα σημαίνει ότι ακόμα και ως πολίτης, συμμετέχω ενεργάΕπισημαίνω, προτείνω, διεκδικώ!  Ζω τη Λάρνακα σημαίνει, είμαι εδώ και υπάρχω με τις γεύσεις και τις μυρωδιές της!

Apopsi-la: Δηλώνετε Σκαλιώτης. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη Σκάλα και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή του Μακένζυ όπου κατοικείται;

ΔΓ: Ύστερα από δεκαεπτά χρόνια στην Κύπρο και μάλιστα στη Λάρνακα την οποία επέλεξα ως μόνιμη κατοικία, δεν μπορώ παρά να λέω πως ναι είμαι και Σκαλιώτης. Με ενδιαφέρει η περιοχή που ζω. Θέλω να αναπτυχθεί και πίσω από την βιτρίνα του παραλιακού μετώπου. Έχει πολλά πλεονεκτήματα. Βρίσκεται στην άκρη της πόλης, έχει άνετους δρόμους, το αεροδρόμιο απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα, η παραλιακή της ζώνη είναι η πλέον αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή της πόλης. Όμως ως ένα κομμάτι της Λάρνακας, υποφέρει. Αναγκαία έργα όπως:  ασφαλτόστρωση, ενίσχυση του φωτισμού, εξωραϊσμός πάρκων και μικρών νησίδων πρασίνου, ενίσχυση της ασφάλειας, δημιουργία θεσμού φύλακα γειτονιάς, δενδροφύτευση, έναρξη συζήτησης για την δημιουργία Εκκλησίας, εξωραϊσμός της περιοχής των Αλυκών, παράνομες προσθηκομετατροπές, δημιουργία αθλητικών χώρων με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες!

 

Apopsi-la: Είστε απόστρατος Αξιωματικός του Στρατού και συγχρόνως ασχολείστε με την ποίηση. Άνθρωπος του πνεύματος. Ποια η άποψή σας για το πολιτιστικό γίγνεσθαι;

ΔΓ: H  Λάρνακα δεν υπολείπεται πολιτισμού από τις άλλες πόλεις της Κύπρου. Οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι θεατρικές ομάδες, οι άνθρωποι που παράγουν πολιτιστικό έργο είναι αξιέπαινοι και αριστουργηματικοί. Αυτό ίσως που απουσιάζει είναι πως πρέπει να δούμε τον πολιτισμό πέρα και από τα Καρναβάλια, τα Ανθεστήρια, τον Κατακλυσμό. Όχι πως αυτό δεν είναι πολιτισμός καθώς είναι μέρος της Σκαλιώτικης κουλτούρας, αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση, στη μουσική, στο θέατρο, στη λογοτεχνία. Να καταστήσουμε την πόλη μας νησίδα και πόλο έλξης πάνω σε αυτά τα θέματα.

Apopsi-la: Για να επιστρέψει η ελπίδα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Είστε μέσα;

ΔΓ: Το αν θα είμαι μέσα, όπως το εννοείτε δεν εξαρτάται από μένα. Εγώ σίγουρα θα ήθελα να είμαι μέσα στην σελίδα που θα γραφτεί η νέα πορεία της πόλης μου! Για αυτό και προσδοκώ στην στήριξη των συμπολιτών μου που εκτιμούν τον άνθρωπο και πολίτη Δημήτριο Γκόγκα, ώστε οι προτάσεις μου να βρουν πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουν να μπουν στην διαδικασία καρποφόρησης. Στο κομμάτι αυτό δεν θα πρέπει να έχουν λόγο τα μικροπολιτικά συμφέροντα αλλά οι ικανότητες, ο λόγος, οι θέσεις.  Προσωπικά,  θέλω να είμαι μέρος της Λάρνακας που εξελίσσεται και βελτιώνεται όσο ζω και αναπνέω!

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΚΟΓΚΑ

Γεννήθηκε το 1964 στη Κοινότητα Στρυμονικού Σερρών της Ελλάδας. Είναι Απόστρατος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Υπηρέτησε σε διοικητικές θέσεις στο όπλο των Τεθωρακισμένων. 

Στα χρόνια υπηρεσίας του, συμμετείχε και ως Υπεύθυνος Προσωπικού στην Ειρηνευτική Ελληνική Δύναμη του Αφγανιστάν, ενώ υπηρέτησε και για δύο χρόνια στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Ασχολείται με την συγγραφική και έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων. Είναι μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού Λάρνακας» καθώς και της «Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου».

Στο διαδίκτυο υπάρχουν άρθρα και απόψεις του για πολλά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Κύπρου.

Από το 2007, ζει μόνιμα στην πόλη της Λάρνακας. Είναι ενεργός πολίτης και κατά καιρούς υποβάλλει προτάσεις για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, ορισμένες, δε, από αυτές, έχουν υλοποιηθεί.

Ασχολείται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την προστασία των ζώων. Πιστεύει στα οφέλη της Δημοκρατίας, στην ισότητα και είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ζώων.

Αντιτίθεται σε κάθε μορφή βίας και στον διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή κ.α. Πιστεύει πως όλοι οι πολίτες, χωρίς εξαίρεση, μπορούν να προσφέρουν για το καλό του τόπου τους.

Είναι παντρεμένος με τη Δημοσιογράφο Στρατούλα Τραμουντάνη και έχουν μαζί ένα γιο, τον Αντώνη Γκόγκα, Γεωπόνο.

 

Συνέντευξη: Στρατούλα Τραμουντάνη

Φωτογραφίες: Σώτος Κωνσταντίνου, Ντίνα Χάλλα, Αρχείο Δημητρίου Γκόγκα

 

Send this to a friend