Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Κυριακίδου: Η Κύπρος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Κυριακίδου: Η Κύπρος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία

Κυριακίδου: Η Κύπρος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει με ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων  στον τομέα της υγείας, δήλωσε σε χαιρετισμό της, την Παρασκευή, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κτίριο του ΘΟΚ, στη Λευκωσία. 

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η Κύπρος έχει φωνή στην ΕΕ που ακούγεται ισότιμα και καθορίζει πολιτικές, εξηγώντας ότι ο τομέας της υγείας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας αυτής της πραγματικότητας. Πρόσθεσε ότι αυτό έχει αποδειχθεί μέσω της συλλογικής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από κάθε κρίση υπάρχουν ευκαιρίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το έκανε πράξη, προχωρώντας με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. «Ενός οράματος που λίγα χρόνια πριν φάνταζε έως και αδύνατο», είπε, και σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει με ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων είπε ότι κοιτάζοντας την πορεία των 10 χωρών, που αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ενιαία διεύρυνση στην ιστορία της Ένωσης, είναι ορατό ότι επωφελήθηκαν με πολλαπλούς τρόπους.

Σημείωσε ότι η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε και οι πολίτες μπορούν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην Ένωση, ισότιμα, χωρίς διακρίσεις.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη πως «η ΕΕ είναι εδώ και έτοιμη να συνδράμει εποικοδομητικά στο πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλίων» για επίλυση του Κυπριακού.

Δήλωσε ότι η διευρυμένη ΕΕ απέκτησε μεγαλύτερο εκτόπισμα αλλά και εργαλεία στην αντιμετώπιση μεγάλων ευρωπαϊκών αλλά και παγκόσμιων προκλήσεων. «Ένα από αυτά και η σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου στηρίζεται από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, λέγοντας ότι «μόνο για την περίοδο 2021-27 θα επενδυθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ». Η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι η ΕΕ παρέχει τεχνική στήριξη στην Κύπρο σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια και η πράσινη ανάπτυξη.
«Είναι υποχρέωσή μας να αφουγκραζόμαστε προσεκτικά τους πολίτες μας και να εργαζόμαστε καθημερινά σκληρά για το παρόν και για το μέλλον τους. Γιατί αυτοί είναι ο πυρήνας αυτού του μοναδικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend