Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απανωτά και παρατεταμένα τα επεισόδια σκόνης, πώς επηρεάζεται η υγεία μας
Απανωτά και παρατεταμένα τα επεισόδια σκόνης, πώς επηρεάζεται η υγεία μας

Απανωτά και παρατεταμένα τα επεισόδια σκόνης, πώς επηρεάζεται η υγεία μας

Σκόνη αιωρείται ξανά στην ατμόσφαιρα, οι συγκεντρώσεις της οποίας σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, παροδικά πιθανό να είναι αυξημένες.

Με αφορμή τα απανωτά και πλέον πιο έντονα και παρατεταμένα επεισόδια σκόνης που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα, ο Πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης, μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα για το πώς επηρεάζεται η υγεία μας.

Περισσότερο σύμφωνα με τον ίδιο κινδυνεύουν οι ευάλωτες ομάδες.

«Η εισπνοή των μικροσωματιδίων της σκόνης, μπορεί να απορρυθμίσει τα νοσήματα κάποιου που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπνευστικά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειαστεί είτε να οδηγηθεί στις Πρώτες Βοήθειες είτε και να νοσηλευτεί, επειδή θα οδηγηθεί σε παρόξυνση», εξήγησε.

Ωστόσο ακόμα και άτομα τα οποία δεν έχουν ιστορικό με αναπνευστικά προβλήματα δεν μένουν ανεπηρέαστα, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Αρμεύτης μπορεί να βιώσουν ερεθισμό στα μάτια, καταρροή και άλλα γενικά συμπτώματα.

«Τα μικροσωματίδια όσο πιο μικρά, τόσο πιο επικίνδυνα είναι, γιατί είναι πιο εισπνεόμενα και μπορούν να περάσουν από τον πνεύμονα στην κυκλοφορία. Μπορούν να δημιουργήσουν και καρδιαγγειακά προβλήματα», πρόσθεσε.

Για να προστατευθούμε, καλό θα ήταν σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας που βοηθά καθώς φιλτράρει τον αέρα που εισπνέουμε.

Επίσης, όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, είναι σημαντικό να συμμορφώνονται με τη θεραπεία τους και να παίρνουν καθημερινά τα φάρμακά τους. Ακόμα και για τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν εισπνεόμενα φάρμακα που ανακουφίζουν, κατέληξε.

Πηγή: alphanews

 

Send this to a friend